Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
09:25 /11:20

Ieškomas Matas Kalinauskas nerastas ketvirtą parą: policija atšaukė instruktažą, stygius – vandens žvalgybos gretų

Intensyviai ieškomas savaitgalį sostinėje dingęs be žinios Matas Kalinauskas – 15-mečio dingimą tiria policija, Neries upėje aktyviai darbuojasi ugniagesiai gelbėtojai, jaunuolio visur žvalgosi Raudonojo Kryžiaus, Šaulių sąjungos aktyvistai, taip pat ir būriai savanorių. Internete konstruktyviai veikia speciali „Facebook“ grupė „Mato paieška“. Misijos koordinatoriai skelbia, ką spėta nuveikti ir kas planuojama spalio 3-iąją. Šį vidurdienį policija šaukė, bet atšaukė savanorius į instruktažą, o penktadienio vandens žvalgybos pajėgos – dar nesukomplektuotos.
Ieškomas Matas
Ieškomas Matas / 15min montažas

Paieška šiandieną toliau vykdoma pagal apieškomą Neries upės atkarpą įvairaus dydžio segmentais, kurių atstumai priklauso nuo sudėtingumo. Segmentai parinkti taip, kad galėtumėte juos praeiti ir grįžti per kelias valandas, kad būtų kur pasistatyti automobilį, ar šalia būtų viešojo transporto stotelių.

KĄ NUVEIKĖME TREČIADIENĮ?

  • Dvi baidarių komandos „šukavo“ Neries krantines atkarpose Baltasis tiltas – Gariūnų tiltas ir Gariūnų tiltas – Saidė.
  • Popiet pradėti gyventojų krantinės žvalgymai sausumoje. Apeita daugiau nei pusė numatytų segmentų.
  • Nuo ryto aktyviai dirbo LŠS ir RK savanoriai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) suvestinėje fiksuota, kad Vilniaus m., pradedant nuo P.Vileišio g., buvo tęsiama tariamai nuskendusio jaunuolio paieška Neries upėje. Dirbo 2 profesionalūs valčių ekipažai, plaukiant nuo Šilo tilto iki Lazdynų tilto apžvalgytos abi upės pakrantės. „Sonaru apžiūrėta atkarpa nuo Šilo tiltų iki Lazdynų tilto. Tariamai nuskendęs jaunuolis nerastas“, – glaustai raportuoja PAGD.

Gausios paieškos planas – atidėtas

Artėjantį vidurdienį Mato paieškos koordinatoriai ir policija visus savanorius kvietė į bendrą, organizuotą paiešką. Bet paskutiniu momentu ji atšaukta dėl prasto oro.

„Šiandien 12:00 val. visi renkasi prie 1-ojo policijos komisariato pastato P. Vileišio g. 20C. Instruktažas prasideda 12:00 val., tad nevėluokite.

Pasiruoškite atitinkamą oro sąlygoms aprangą, avalynę. Esant galimybei turėkite atšvaitinę liemenę, šviesos šaltinius, apsauginius akinius“, – skelbta dabar jau atšauktame kvietime.

Įsitraukė ir Mykolo tėtis

Išvakarėse į paieškas įsitraukė ir vilnietis Mindaugas Davidonis, skelbia tv3.lt. Prieš pusantrų metų žuvusio, apie tris mėnesius intensyviai ieškoto taip pat 15-mečio Mykolo tėvas organizuoja Mato paieškas baidarėmis. „Svarbu stebėti tas vietas, kur yra upė seklesnė, kur yra kažkokios medžių sąvartos, kur yra kažkokios seklumos, kur gali būti užnešta“, – tv3.lt citavo M.Davidonį.

Ketvirtadienį priešpiet buvo aišku, kad penktadienį rengiamai misijai dar trūksta pajėgų. „Ieškome, kas gali plaukti baidarėmis arba valtimis. Laukiame pagalbos, nes paieškos iš vandens labai svarbios“, – 15min sulaukė pranešimo iš Mato paieškos koordinatorių.

Registracija

Susipažinkite su pateiktu žemėlapiu. Kiekvienas segmentas turi savo numerį.

Jei atkarpa yra laisva ji bus pasirinkime, pabaikite pildyti formą, jei ne pasirinkite kitą atkarpą.

Atkarpą galite eiti jums patogiu metu, registraciją užpildykite prieš planuojamą ėjimą, kad kiti žmonės galėtų rinktis laisvas atkarpas.

Suprasti akimirksniu

  • Pirmadienį (rugsėjo 30 d.), apie 8 val. 50 min. į Vilniaus pareigūnus kreipėsi Žirmūnų gyventoja. Mato mama pranešė, kad sūnus dingo, naktį išėjęs iš namų, nors anksčiau taip niekuomet nebuvo padaręs.
  • Paskutinį kartą Matas matytas būtent tą naktį iš sekmadienio į pirmadienį 04.21 val., išeinantis iš „Lemon Gym“ sporto klubo Antakalnyje (Antakalnio g.). Pasuko link Šilo g., kirto kelią ties „Caffeine“ kavine ir toliau duomenų apie jaunuolio judėjimo kryptį nėra.
  • „Ant Šilo tilto vidurio rasta kuprinė su visais jaunuolio daiktais, tad su savimi daugiau nieko neturėjo“, – tokie fiksuoti Mato paieškų orientyrai.
  • Lieknas, 15 metų, 175 cm ūgio, vilkėjo trumpus mėlynus šortus „Jack & Jones“, žydrus „Nike“ sportbačius, juodą „Jack & Jones“ džemperį su „Jack & Jones“ užrašu per visą krūtinę“, – nurodomi Mato požymiai.

Rekomenduojama ilgesnius maršrutus eiti dviese, trumpesnius bent trijų žmonių grupelėmis.

Jei dėl nenumatytų priežasčių nebegalite įveikti maršruto – būtinai praneškite koordinatoriams.

Registruojatės TIK KETVIRTADIENIUI. Kitai dienai, pagal poreikį, bus skelbiamas atskiras pranešimas, pažymima „Mato paieškos“ feisbuko grupėje.

Jei įvykdę vieną maršrutą esate pasirengę kitam, užpildykite naują registracijos formą. Nepradėkite paieškos vėliau nei 18:30, kadangi yra pavojingų maršrutų. Įsivertinkite savo fizines galimybes.

Ketvirtadienį orai nedėkingi, todėl vandens paieškų pajėgos iš anksto telkiamos penktadieniui.

Kai bus įveikti visi segmentai, prašysime registruotis iš naujo į pakartotines paieškas.

VANDENS PAIEŠKA

Ketvirtadienį oras nedėkingas, todėl PENKTADIENIUI ieškome:

  • Galinčių plaukti baidarėmis.
  • Žmonių, turinčių vandenlentes ir galinčių plaukti.
  • Žmonių, turinčių motorines valtis, kurių varikliai pakankamai pajėgūs plaukti prieš srovę.

„Nepaisant prasto oro ketvirtadienį ir toliau dirba policijos, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai, LŠS ir RK savanoriai, upė bus žvalgoma dronų pagalba. Telkiame bendram darbui ir miesto gyventojus“, – pažymi misijos koordinatoriai.

KĄ TURĖTI, KAIP PASIRUOŠTI PAIEŠKOMS?

Būtinai pasiimkite ryškias atšvaitines liemenes, jeigu tik turite. Kiekvienoje mašinoje turėtų būti bent viena. Pasirūpinkite tinkama avalyne, su auliuku, neperšlapama. Patogi, šilta apranga. Turėkite šviesos šaltinius – prožektorius, ciklopus, nes net esant dienos šviesai, yra vietų, kurios apžėlusios ir sunkiai matomos.

Pravers trekingo lazda, nes vietomis reljefas nelygus. Jeigu turite, pasiimkite permatomus apsauginius akinius, kadangi vietomis brūzgynai ir šakos. Įsivertinkite oro sąlygas, ketvirtadienį žadamas lietus, tad tinkama apranga būtina.

BŪTINAI NAUDOKITĖS MANTRAILING PROGRAMĖLE. Instrukcija čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas