Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš Dubajaus parskridusios keleivės bagaže Vilniaus muitininkai aptiko saugomų koralų

Ketvirtadienį Vilniaus oro uoste muitinės pareigūnai Lietuvos pilietės, atskridusios per Rygą iš Dubajaus (JAE), bagaže aptiko paslėptų koralų, kurie, kaip įtariama, įvežti pažeidžiant Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos (CITES) konvenciją.
Muitininkų sulaikyti koralai
Muitininkų sulaikyti koralai / Vilniaus teritorinės muitinės nuotr.

Kaip rašoma Vilniaus teritorinės muitinės pranešime, muitininkai, atlikdami atvykusiųjų bagažo tikrinimą, rentgeno kontrolės įrangos sistema minėtos keleivės bagaže pamatė daiktus, panašius į koralus. Detaliai patikrinę bagažą, muitinės pareigūnai tarp nardymo įrangos rado paslėptus 5 koralus. Surašytas prekių sulaikymo protokolas, koralai pateikti specialisto išvadoms gauti. Keleivei gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda iki 3 tūkst. litų.

Pasak muitinės pareigūnų, keliautojai nepelnytai piktinasi, kai sulaikomi jų vežami egzotiniai suvenyrai, kurių įsigijimą kontroliuoja CITES konvencija. Vienas pagrindinių šios konvencijos principų – mažinti egzotinių gyvūnų bei augalų įsigijimo poreikį, o dingus poreikiui, nebus ir pasiūlos. Tokiu būdu užkertamas kelias retų gyvūnų bei augalų rūšių naikinimui − jei kiekvienas keliautojas iš tropinių kraštų parsivežtų bent po vieną koralo nuolaužą, daugelis gražiausių koralinių rifų netrukus išnyktų.

Muitinės departamentas primena, kad norintiems iš egzotinių šalių parsivežti suvenyrų, pirmiausiai būtina susipažinti su CITES konvencijos nuostatomis bei 2002 m. Lietuvoje įsigaliojusiomis Prekybos laukiniais gyvūnais taisyklėmis, kurias galima rasti Lietuvos muitinės interneto svetainėje www.cust.lt.

Šios taisyklės reglamentuoja laukinių gyvūnų, jų dalių ar produktų, gautų iš laukinių gyvūnų pardavimą, pirkimą, taip pat įvežimą į Lietuvos teritoriją, išvežimą iš jos ar gabenimą tranzitu, prekybos leidimų išdavimą ir jų kontrolės tvarką. Šių taisyklių reikalavimai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, esantiems Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Taisyklėse taip pat išvardyti leidimai, kuriuos privaloma pateikti muitinės įstaigai: vienkartinis CITES leidimas gyvūnų importui ir eksportui bei vienkartinis leidimas įvežti gyvūnus į Lietuvos Respubliką arba išvežti iš jos. Keliautojai, ketinantys įsigyti egzotiškų suvenyrų, pagamintų iš laukinių gyvūnų, augalų ar jų dalių, dar prieš išvykdami į kelionę tokių leidimų turi kreiptis į Valstybinę aplinkos apsaugos agentūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas