Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išgertuves iš Kybartų pataisos namų transliavusiems kaliniams gėda, įstaigos vadovas nušalintas nuo pareigų

Kalėjimų departamento „Facebook“ profilyje birželio 16 d. vakarą paskelbta informacija apie du kalinius, kurie mobiliuoju telefonu Kybartų pataisos namuose vykdė išgertuvių tiesioginę transliaciją. Šis pasirodymas vyrams baigėsi liūdnai – jie izoliuoti. Birželio 18 d. į Kybartų pataisos namus, kuriuose atliekamos kratos, atskubėjo teisingumo ministras. Įstaigos vadovas nušalintas nuo pareigų.
Kybartų pataisos namai
Kybartų pataisos namai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tiesioginės transliacijos metu du iki pusės nuogi vyrai – Ernestas E. ir Erikas T., su daugybe keiksmažodžių aiškino, kiek kalintiems Kybartų įkalinimo įstaigoje kainuoja „samagonas“ ir „kaifas“. Butelis alkoholinio gėrimo – 15 eurų, o „kaifo“ gramas – 45 eurai. Visos šios prekės, sandoriai, o ir patys telefonai bei internetas įkalinimo įstaigose nėra legalu, tačiau akivaizdu – nesunkiai prieinama.

Stopkadras
Stopkadras

Įraše vyrai kalbėjo ne tik apie lengvai prieinamą alkoholį ir moteris, bet dar paprašė pažįstamų transliacijos žiūrovų papildyti jų išankstinio apmokėjimo telefonines korteles. Žadėjo su šiais papildymais „prasukti“ kokių nors reikalų, aptarė, kurio mobiliojo ryšio tiekėjo ryšys už įkalinimo sienų veikia stipriau. Nors transliuotojai bandė slėptis – buvo nustatę, kad programa ant jų veidų uždėtų kaukes, tačiau šios dingdavo vos tik prie veido priartėdavo ranka su stikliuku arba jie pasimuistydavo labiau.

VIDEO: Kybartų pataisos namų kaliniai transliavo savo išgertuves

Iškart po įvykio paviešinimo Simona Banėnienė, Kalėjimų departamento atstovė ryšiams su visuomene, teigė, kad kalintys asmenys savo atžvilgiu pasielgė visiškai neapgalvotai, tačiau tai yra gera pamoka visai įkalinimo sistemai: „Tokių dalykų išvis neturėtų būti“, – tikino S.Banėnienė.

Pasak jos, sulaukus informacijos apie tiesioginę transliaciją iš Kybartų pataisos namų bendrabučio tipo kambario, buvo nustatyti asmenys, nesilaikantys jiems nustatytų elgesio taisyklių. Jiems taikyta griežčiausia numatyta nuobauda – perkėlimas į drausmės grupę.

Drausmės grupei priskirti nuteistieji, kurių šiuo metu Kybartų pataisos namuose – 38, laikomi užrakinti gyvenamosiose patalpose, įrengtose pagal kamerų įrengimo reikalavimus, jie turi teisę per keturis mėnesius gauti vieną trumpalaikį pasimatymą. Tik dukart per dieną po 1 valandą jie išleidžiami iš kameros. Apribota ir skambučių artimiesiems galimybė – gali skambinti tik dukart per mėnesį po 15 minučių.

Pirmadienį žurnalistams surengtas pasivaikščiojimas po Kybartų pataisos namus, kuriuose šiuo metu kali 417 nuteistųjų. Jie neskirstomi į erdves pagal nusikaltimo žiaurumą – šalia vienas kito įkalinimo bausmę atlieka, pvz., žmogžudys ir keletą vištų pavogęs asmuo. Į Kybartų pataisos namus atvežami tie, kurie nuteisiami nebe pirmą kartą.

Anot Kybartų pataisos namų laikinojo vadovo Rimanto Zaikausko, transliaciją surengę nuteistieji atlieka bausmę dėl sukčiavimo, jie žinomi dėl polinkio pažeidinėti tvarką. Teisti jie ir už telefoninį sukčiavimą.

Šiandien gėdijasi savo veiksmų

Vienas tiesioginės transliacijos „herojus“ kilęs iš Raseinių rajono. 1992 m. gimęs vyras anksčiau yra 5 kartus teistas, 17 kartų baustas drausmine tvarka. Kybartuose jis kali nuo 2016 metų.

Antrasis gimęs 1994 m. Jaunas vyras – kaunietis. Teistas jis anksčiau 4 kartus, 20 kartų gavęs drausminę nuobaudą. Kybartuose kali nuo 2014 m.

Abu nuteistieji Kybartų pataisos namuose kali pirmą kartą.

Pasak Kybartų pataisos namų Apsaugos ir priežiūros skyriaus viršininko Aido Plaušinio, tiesioginė transliacija vykdyta šeštadienio naktį, sekmadienio rytą buvo patikrintas abiejų besifilmavusiųjų girtumo laipsnis, atliktas ir narkotikų teistas. Paaiškėjo, kad 1992 metais gimęs kalinys buvo apsvaigęs nuo heroino, antrasis buvo neblaivus – įpūtė apie 0,21 prom.

„Labiau norėjo pasirodyti prieš draugus, nei buvo iš tiesų girti“, – patikino A.Plaušinis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kambarys, iš kurio vyko tiesioginė transliacija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kambarys, iš kurio vyko tiesioginė transliacija

Anot jo, vien bendrabučio tipo kambaryje, kuriame, kartu su dar 9 likimo bendrais kalėjo abu nuteistieji ir iš kurio vyko tiesioginė transliacija, per pastaruosius penkerius metus rasta apie 20 draudžiamų daiktų.

Vienas iš jų į drausmės grupę anksčiau buvo pasiųstas kartą, kitas – dukart.

Šiandien gėda. Nesame tokie blogi, kaip atrodėme. Buvome neblaivūs. Iš ko pasigaminome gėrimo? Iš arbatos ir medaus, – kalbėti viešai nesutiko abu pakalbinti tiesioginės transliacijos „herojai“.

„Šiandien gėda. Nesame tokie blogi, kaip atrodėme. Buvome neblaivūs. Iš ko pasigaminome gėrimo? Iš arbatos ir medaus“, – kalbėti viešai nesutiko abu pakalbinti tiesioginės transliacijos „herojai“.

A.Plaušinis patikino, kad medaus pataisos namuose nuteistieji įsigyti negali. Dažniausiai alkoholiniai gėrimai gaminami iš 4 ingredientų: arbatos, saldainių, pomidorų padažo ir duonos. Kiek tokie gėrimai turi laipsnių, neaišku.

„Vien per šių metų penkis mėnesius užkardėme 1 500 litrų alkoholio raugo. Radome 346 mobiliuosius telefonus. 240 jų buvo paimti bandymų perduoti metu“, – skaičius pateikė A.Plaušinis.

Šiandien abu nusifilmavę ir sistemos blogybes išviešinę nuteistieji perkelti į drausminę grupę, kurioje praleis 12 mėnesių.

Kalinys: kalta administracija

„Jei šita nesąmonė yra zona, tai tada aš nežinau“, – toks lipdukas užklijuotas ant vienos iš kamerų durų.

Žurnalistų pakalbintas nuteistasis Ramūnas negailėjo blogų žodžių pataisos namų administracijai. Kybartų įkalinimo įstaigoje jis kali nuo 2016 m. Liko dar treji metai.

„Gana dažnai pas mus čia geriama. Patys nuteistieji pasigamina. Iš ko? Arbatos, visko, kas rūgsta. Ir kas dėl to kaltas? Aplaidi administracija. Valdžią reikia čia valyti. Nusės per tas patikras dabar čia viskas kelias dienas ir po to grįš rutina. Kalėjimų departamento atstovai net vaikšto ir siūlo kaliniams skundus atsiimti, tai kas čia per įstaiga?“ – pyktį liejo Ramūnas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kalinys Ramūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kalinys Ramūnas

Anot jo, kas turi pinigų, turi ir telefonus, ir alkoholio. Netrūksta pataisos namuose ir narkotikų.

„Pažiūrėkite, neveikia ir jų tos ryšio blokavimo sistemos“, – šyptelėjo kalinys.

A.Plaušinis pripažino, kad šiuo metu su ryšio blokavimo priemonėmis pataisos namus turėjusia aprūpinti UAB „Sakura“ vyksta teisminiai procesai. Įmonė kaltinama tiekusi nekokybišką paslaugą. Iš viso jai už įrangą buvo sumokėta 168 tūkst. litų.

VIDEO: Kybartuose kalintis Ramūnas: „Jei įsigilintumėt į tai, kas čia vyksta – pakrauptumėt“

Neleistinus daiktus meta į daržą

Anot Apsaugos ir priežiūros skyriaus viršininko, anksčiau neleistini daiktai į pataisos namų teritoriją atskriedavo dronais. Ėmus juos blokuoti, atsirado „patrankos“. Tačiau kai už „patrankų“, kurios priskirtos nešaunamiesiems ginklams, naudojimą ėmė grėsti baudžiamoji atsakomybė, beliko neleistinus daiktus permesti rankomis.

„Dažniausiai daiktai skrieja ten, kur kaliniai yra pagal vieną programą įkūrę daržą. Kai tik viskas sužaliuoja – gera slėptuvė. O ir kitoje tvoros pusėje yra vieta, kurią prižiūrėtojams sunkiau stebėti. Kartą du žmonės 11 paketų sumetė iškart“, – aprodydamas nuteistųjų prižiūrimus šiltnamius, teigė A.Plaušinis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daržas Kybartų pataisos namuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daržas Kybartų pataisos namuose

Norintiems kaliniams yra paskiriama lysvė ar dalis jos, kurioje jie gali užsiauginti daržovių.

Ant A.Plaušinio peties – mažytė kamera. Tokias turi ne vienas pataisos namų pareigūnas. Kameros įjungiamos tuomet, kai pareigūnų saugumui kyla pavojus, ar kai atliekamos kratos kalinių kamerose – kad vėliau nekiltų kokių nesusipratimų.

„Nuteistieji apkaltina, kad suvertėme lovą ar kokius daiktus sugadinome, tam ir įjungiamos kameros“, – paaiškino A.Plaušinis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aidas Plaušinis demonstruoja „arklį“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aidas Plaušinis demonstruoja „arklį“

Vykdytos kratos

Kalėjimų departamento direktoriaus Roberto Krikštaponio nurodymu, dėl šio įvykio inicijuotos viešo ir neviešo pobūdžio priemonių kompleksas, kuris pradėtas įgyvendinti iš karto, gavus informacijos apie neeilinę situaciją Kybartų pataisos namuose.

Vienas iš pagrindinių pataisos įstaigų režimo reikalavimų – nuolatinė nuteistųjų priežiūra, todėl sudaryta tyrimo grupė, kuri įpareigota Kybartų pataisos namuose nustatyti trūkumus ir juos nedelsiant šalinti. Tyrimo grupė šiuo metu dirba Kybartų pataisos namuose.

„Situacija yra bloga. Šiandien mano įsakymu renkasi visų įstaigų vadovai su pavaduotojais, kriminalinės žvalgybos vadovas. Priimsime kardinalius sprendimus. Manau, jie bus ryžtingi. Bus imtasi priemonių, kad tokie atvejai nepasikartotų“, – teigė R.Krikštaponis.

Paklaustas, ar iki tol buvo signalų, kad vyksta tokie dalykai – įkalinimo įstaigose kaliniai gali laisvai naudotis mobiliaisiais telefonais, alkoholiniais gėrimais ir narkotikais, Kalėjimų departamento vadovas atsakė teigiamai.

„Reaguodavome į signalus. Atlikdavome patikrinimus, kratas. Rasdavome neleistinus daiktus, pradėdavo kriminalinius tyrimus. Kalinių sąsajų, įsigyjant neleistinas prekes, su pataisos namų darbuotojais nebuvo anksčiau nustatyta“, – patikino R.Krikštaponis.

Anot jo, daugelyje įkalinimo įstaigų yra sumontuota ryšio blokavimo įranga, tačiau ji veikia tik iš dalies.

Birželio 18 d. Kybartų pataisos namai buvo verčiami aukštyn kojomis. Keletas dešimčių Kalėjimų departamento Priežiūros skyriaus pareigūnų, dėvinčių kaukes, vykdė kratas nuteistųjų kamerose. Rastas ne vienas neleidžiamas daiktas. Rasta ir tokių, kurie neuždrausti, tačiau simbolizuoja neleistinus veiksmus. Pvz., pareigūnų vadinamas „arklys“ – susuktas popierius, prie kurio galo pritvirtintas medinis kablys. Nuleidus jį per langą, bandoma užkabinti siūlą, kuriuo iš lokalinio sektoriaus atkeliauja neleistini daiktai. Už tokio daikto radimą kratos metu kaliniui nieko negresia.

„Atliekamos kratos, stiprinami patikrinimai, aiškinamasi visos šeštadienio įvykio aplinkybės. Tai yra neeilinė situacija, todėl būtina imtis neatidėliotinų priemonių – ieškoma visko, visų draudžiamų turėti daiktų įkalinimo įstaigose, žiūrima, kaip nuteistieji laikosi dienotvarkės“, – sakė S.Banėnienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kybartų pataisos namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kybartų pataisos namai

Pačiuose pataisos namuose, drausmės grupėje, planinės kratos vykdomos dukart per mėnesį, neplaninės – 1 ar 2 kartus. Bendrabučio tipo kambariuose – 1 kartą per mėnesį.

Kol kaliniai buvo „kratomi“, įstaigos darbuotojai ruošėsi teisingumo ministro atvykimui: buvo atliekami smulkūs remonto darbai, „ravima“ žolė ir pan. Tad patikra pirmadienį vyko ne tik kalinčiųjų, bet ir pataisos namų darbuotojų atžvilgiu.

Teisingumo ministras: „Viršininkas nušalintas nuo pareigų“

Birželio 18 d. į Kybartų pataisos namus aiškintis situacijos išskubėjo ir teisingumo ministras Elvinas Jankevičius bei Kalėjimų departamento direktorius R.Krikštaponis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

Situacija yra neleistinai aplaidi. Priėmėme sprendimą nušalinti pataisos namų vadovą (Rimantą Zaikauską – aut. past.) nuo visų pareigų. Taip pat Kalėjimų departamento Imuniteto vadovui (Gintarui Zaveckiui – aut. past.) reiškiu nepasitikėjimą.

„Situacija yra neleistinai aplaidi. Priėmėme sprendimą nušalinti pataisos namų vadovą (Rimantą Zaikauską – aut. past.) nuo visų pareigų. Taip pat Kalėjimų departamento Imuniteto vadovui (Gintarui Zaveckiui – aut. past.) reiškiu nepasitikėjimą. Bus atliekamas plataus masto tarnybinis patikrinimas. Jau rytoj iš Vilniaus atvažiuoja mūsų elitiniai kriminalinės žvalgybos pareigūnai, kurie ištirs prekybos židinius viduje. Taip pat bendradarbiausime su policija. Ieškosime, kas iš išorės organizuoja šitą prekybą“, – po pokalbio su Kybartų pataisos namų administracija teigė teisingumo ministras.

Kas bus naujasis pataisos namų vadovas, jis žada paskelbti antradienį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rimantas Zaikauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rimantas Zaikauskas

Pasak teisingumo ministro, ryšio blokavimo prietaisai šioje įstaigoje neveikia, tačiau ryšio blokavimas bus užtikrintas.

„Telefonai šioje įstaigoje neveiks. Ar teigiu, kad kaliniai turi sąsajų su čia dirbančiais pareigūnais? Be abejonės, kitaip prekyba nevyktų. Tos pasakos, kad permeta per tvoras ir panašiai... Užtikrinsime sekimą ir filmavimą visos pataisos namų teritorijos. Tie, kurie organizuoja prekybą, kurie pasiima siuntinius, bus nustatyti ir nubausti. Čia nėra tik alkoholis. Yra telefonai, narkotikai ir kitos medžiagos“, – pažadėjo E.Jankevičius, patikinęs, kad tokia prekyba vyksta ne tik šioje įkalinimo įstaigoje.

Tiesioginės transliacijos metu kalinius prižiūrėti turėjo 9 pareigūnai.

„Tai, kas įvyko savaitgalį – labai nemalonus incidentas. Imsimės visų priemonių, kad tokie dalykai nebesikartotų. Yra pradėtas patikrinimas, kuris nustatys kiekvieno pareigūno, dirbusio tuo metu, kai vyko tiesioginė transliacija, atsakomybę, ar kuris kaltas“, – teigė R.Zaikauskas, patikinęs, kad šiuo metu mobilusis ryšys Kybartų pataisos namuose nėra blokuojamas.

Kalėjimų departamentas dėkoja aktyviam piliečiui už pilietiškumą ir kreipiasi į visuomenę, kviesdamas bendradarbiauti ir informuoti apie problemas bausmių vykdymo sistemoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas