Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iššūkis Vilniaus teismui: kaip nagrinėti ŽIV užsikrėtusio ir dar atvira tuberkulioze sergančio vyriškio bylą

Viename baudžiamajame procese dėl pelnymosi iš prostitucijos daugiausiai bėdų kelia nusikaltimų narpliojimas, o keturiasdešimtmečio teisiamojo sveikatos būklė.
Vilniaus apygardos teismas
Asociatyvinė iliustracija: viena, atrodytų, nesudėtinga byla Vilniaus apygardos teismui tapo rimtu išbandymu. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Teisėjas, prokuroras, advokatai, sekretorė, konvojaus policininkai, liudytojai, kiti proceso dalyviai ir žiūrovai salėje turėtų sėdėti su kaukėmis. Po posėdžio teismo salė ir koridoriai turėtų būti kruopščiai dezinfekuoti.

Toks scenarijus aptarinėjamas Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje byloje, vienam vyriškiui iškeltoje dėl mergaičių įtraukimo į sekso verslą ir pelnymosi iš kito asmens prostitucijos.

Tokią bylą gavęs patyręs, be kitų, ir garsųjį Gintarą Petriką EBSW procese nuteisęs teisėjas Vladislavas Lenčikas kol kas negali sklandžiai dirbti, nes kaltinamasis labai prastai jaučiasi. Tačiau svarstoma, ar procesas apskritai gali būti saugiai tęsiamas netgi po to, kai teisiamojo savijauta kažkiek pagerės.

Byla teisme
Teisėjas V.Lenčikas yra išnagrinėjęs ne vieną sudėtingą bylą.

Naujasis posėdis šioje byloje žlugo, nes konvojaus pareigūnai į teismą atvežė ne kaltinamąjį, o tik grėsmingą pažymą iš Lukiškių kalėjimo ligoninės: keturiasdešimtmetis vyras ten paguldytas dėl tuberkuliozės. Padėtį labai komplikuoja tai, kad yra nustatyta atviroji tuberkuliozės forma: toks ligonis gali padalyti džiovos užkratą aplinkiniams.

Maža to, šio neviešo proceso dalyviai jau anksčiau yra informuoti, kad vienintelis bylos kaltinamasis yra žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV), sukeliančio nepagydomą ligą AIDS, nešiotojas.

Žinoma, jog siekiant įveikti tuberkuliozę reikia rimto gydymo, o sparčiausiai sveiksta į gryną orą kurortuose išsiunčiami pacientai.

Tarp devynių aukų, pakliuvusių į sutenerio žabangas, buvo ir keturios nepilnametės.

Nesunku įsivaizduoti, jog Laisvės atėmimo vietų ligoninė Lukiškėse nėra kurortas.

Be to, organizmą alinantis ŽIV irgi yra faktorius, trukdantis sveikti nuo kitų negalavimų ir galintis nutolinti kaltinamojo sugrįžimą į teisiamųjų suolą.

Teisėjas V.Lenčikas šioje byloje paskelbė priverstinę pertrauką. Tačiau ir kitame posėdyje laukiama ne kaltinamojo, o medicinos komisijos išvadų, kokia yra vyro sveikatos būklė ir ar jis gali būti saugiai teisiamas.

Bylos duomenimis, kaltinamasis internete ieškodavo mergaičių, kurias galėtų paversti prostitutėmis.

Tarp devynių aukų, pakliuvusių į sutenerio žabangas, buvo keturios nepilnametės ir net mažametės – būtent jų interesų apsaugos sumetimais byla nagrinėjama uždaruose posėdžiuose.

Versdamas jas už pinigus užsiiminėti seksu, sąvadautojas pelną skaičiuodavo dešimtimis tūkstančių litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento