Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 04 18 /15:10

Jašiūnuose acto rezervuare garais apsinuodijo trys fabriko darbuotojai

Naujos darbo savaitės pradžia Šalčininkų rajone prasidėjo pavojinga nelaime, kurios metu nukentėjo trys žmonės. Iš pradžių viena jauna darbuotoja apsinuodijo koncentruotais acto garais, tas pats likimas ištiko ir du ją gelbėti mėginusius kolegas.
Akcinė bendrovė „Actas“
Akcinė bendrovė „Actas“ / Google maps. nuotr.

Pagal pradinį pranešimą, pirmadienio rytą Šalčininkų rajone esančiame Jašiūnų miestelyje į acto cisterną „įkrito“ trys žmonės (pirminiais duomenimis, dvi moterys ir vyras).

Kaip BNS informavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius, policijai informacija apie įvykį perduota 8.41 val.

Pirminiais duomenimis, fabrike Naujojoje gatvėje į 2,5 metro gylio 10 kubinių metrų talpos cisterną „įkrito“ trys žmonės. Tačiau paaiškėjo, kad cisterna buvo tuščia, o bėdų kilo dėl didžiulės acto garų koncentracijos.

Į įvykio vietą nuvyko patrulių ekipažas, iškart buvo iškviesti ir ugniagesiai gelbėtojai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė 15min redakciją informavo, kad darbuotojai iš acto rezervuaro 9.14 val. buvo ištempti ir nedelsiant perduoti greitosios pagalbos medikams, tačiau duomenų apie jų būklę kol kas nėra.

Gelbėtojai irgi tapo aukomis

PAGD duomenimis, dar penktadienį šiame ceche prasidėjo acto rezervuaro plovimo darbai. Po savaitgalio, pirmadienį nuo ryto, jie buvo tęsiami.

1990 metais gimusi darbuotoja buvo viduje ir vandeniu plovė cisterną. Jai pasidarė bloga.

Tai pamačiusi, į pagalbą puolė kita, labiau patyrusi (gim. 1979 m.) darbuotoja, tačiau koncentruoti acto garai palaužė ir ją.

Šį vaizdą pamatęs 1955 m. gimimo vyriškis irgi neliko abejingas. Tačiau įlipusiam į rezervuarą gelbėti moterų, ir šiam darbuotojui pasidarė bloga, jis apsvaigo.

Į nelaimės aplinkybių tyrimą iškart įsitraukė ir Valstybinė darbo inspekcija. Tyrėjai jau nustatė, kad cisterną tvarkiusi darbuotoja buvo be apsauginių priemonių. Užsidėti respiratorių nespėjo ir pagalbon puolę darbuotojai.

Darbuotojai atsigauna

Kaip pranešė bendrovė, incidentą lėmė įmonės vidaus darbų saugos reikalavimų nepaisymas.

Mažiau patyrusi darbuotoja įlipo valyti obuolių sulčių cisternos neužsidėjusi respiratoriaus ir sunegalavo, o vyresni kolegos, matyt, iš žmogiško noro kuo skubiau padėti jaunesnei kolegei irgi pamiršo būtinąsias saugos priemones.

„Mažiau patyrusi darbuotoja įlipo valyti obuolių sulčių cisternos neužsidėjusi respiratoriaus ir sunegalavo, o vyresni kolegos, matyt, iš žmogiško noro kuo skubiau padėti jaunesnei kolegei irgi pamiršo būtinąsias saugos priemones“, – pranešime teigė bendrovės direktorius Aloyzas Ubis.

Trys darbuotojai, dvi moterys ir vienas vyras, buvo išvežti į ligoninę. Jie, bendrovės duomenimis, yra sąmoningi ir smarkiau nenukentėjo.

Gamybą vis modernizuoja

Akcinės bendrovės „Actas“ puslapyje internete rašoma, kad tai vienintelė įmonė Lietuvoje, gaminanti natūralų actą. Natūralus spirito actas įmonėje pradėtas gaminti dar 1959 metais. Actą gamina mažiausi organizmai – acto rūgšties bakterijos. Fermentatoriuose, pripildytuose buko medienos drožlių, šios bakterijos, vartodamos deguonį, etilo alkoholį suraugina į actą.

1996 metais įmonėje išplėstas acto produkcijos asortimentas, sukurta naujų darbo vietų. Pradėtas gaminti natūralus spirito actas su prieskoniais, natūralus obuolių actas, natūralus vyno actas, marinatas.

1998 metais įmonėje įdiegta majonezo ir padažų gamybos linija.

2009 metais gavus ES struktūrinių fondų finansavimą įmonėje įdiegta nauja automatizuota acto produkcijos išpilstymo linija, užtikrinanti aukštą gaminių kokybę, jų prekinę išvaizdą ir mažesnę pagaminimo savikainą.

2010 metais įmonėje įdiegta vaisvandenių gamybos linija.

Be acto produkcijos, įmonė dar gamina pomidorų padažus, kečupus, garstyčias, konservuotas daržoves, dirbtinį medų, sirupus, vaisvandenius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas