Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaltinimų pedofilija banga traiško ir nekaltus: druskininkietis išteisintas po 3 metų kalėjimo

Per Lietuvą besiritanti kovos su pedofilija banga traiško ir niekuo dėtus žmones. Druskininkietis Darius, kurį mažametė melagingai apkaltino žaginimu, beveik 3 metus praleido už grotų.
Sutepta lėlė
Sutepta lėlė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apeliacinis teismas visiškai išteisino 34 metų druskininkietį, kurį Vilniaus apygardos teismas buvo nuteisęs septynerius metus kalėti už mažametės išžaginimą, rašo „Lietuvos rytas“.

Teismas nustatė, jog duodama parodymus mergaitė fantazavo ir melavo, kad vyras ją prievartavo. Nepavyko rasti ir jokių įrodymų, kad mažametę galėjo žaginti koks nors kitas vyriškis.

Prabilo po televizijos laidos apie Drąsių Kedį

Manoma, kad meluoti mergaitė pradėjo prisižiūrėjusi televizijos laidų apie Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukterį ir paveikta vaikų globos namų „Spengla” auklėtojų.

Į šiuos vaikų globos namus mažametė pateko tada, kai mirė Varėnos rajone gyvenusi jos motina. Pirmą kartą apie tai, kad esą buvo prievartaujama, mergaitė prabilo dar 2009-aisiais – tuomet jai buvo 8 metai. Po vienos laidų apie vadinamąją pedofilijos bylą auklėtoja ėmė mažametės klausinėti, ar tuo metu, kai gyveno Varėnos rajone, niekas jos neskriaudė.

Kai mergaitė papasakojo, kad jai nepatiko kaimynas Darius, auklėtoja davė jai saldainių ir taip skatino toliau kalbėti.

Vaikas vaizdingai dėstė, kad prieš metus šis vyras ją ir dar kitą mergaitę įviliojo į savo sandėliuką, užrakino jį iš vidaus ir žagino. Mergaitėms esą skaudėjo, tekėjo kraujas, bet jos niekam nieko nesakė, nes bijojo Dariaus.

Kad būtų įtikinamiau, mergaitė dar pridūrė, kad apie prievartavimą žinojo ir jos patėvis. Po tokio pasakojimo vaikų globos namų darbuotojai kreipėsi į Varėnos policijos komisariatą.

Netrukus pareigūnai nustatė, kad mergaitės minimas vyras yra anksčiau tame pačiame kaime gyvenęs Darius. Vyras 2009 metų lapkričio mėnesį buvo sulaikytas dėl dviejų mergaičių žaginimo. Nors jis kategoriškai neigė prievartavęs, teismas leido jį suimti trims mėnesiams.

Liudytojai sugriovė versiją

Jau ikiteisminio tyrimo metu mergaitės pasakojimas ėmė kelti rimtų abejonių. Jos fantazijas paneigė ikiteisminio tyrimo teisėjo apklausta kita mergaitė, kuri esą taip pat buvo prievartaujama.

Ši mažametė teigė, kad vyras ne tik jos nežagino, bet ir iš viso niekada nieko blogo nedarė.

Pedofilijos versiją sugriovė ir tariamai žagintos mergaitės patėvis. Jis pareiškė, kad jeigu būtų žinojęs, kad Darius prievartauja jo mylimą podukrą, būtų jį užmušęs.

Nepasitvirtino ir pasakojimas, kad Darius prievartaujamas mergaites užrakindavo sandėliuke iš vidaus – patikrinus paaiškėjo, kad šį sandėliuką galima užrakinti tik pakabinamąja spyna iš lauko, o viduje niekada nebuvo jokių spynų ar kablių.

Pakeitė parodymus

Sugriuvus šiai versijai ikiteisminio tyrimo teisėjo apklausta mergaitė prisipažino pamelavusi ir sukūrė naują istoriją. Mažametė tvirtino, kad Darius žagino tik ją vieną, o kita mergaitė buvo šalia.

Ši versija tyrėjus įtikino – jie bylą perdavė Vilniaus apygardos teismui.

Policijos pareigūnai Dariaus seseriai – žinomai Alytaus pedagogei – tuomet pasakė patys netikintys, jog vyras yra kaltas, tačiau bijantys, kad jų neapkaltintų pedofilų klano gynimu.

Tuo metu Darius iš Varėnos areštinės buvo pervežtas į Lukiškių kalėjimą.

Savo advokatams vyras vėliau pasakojo, kad kiti kameros gyventojai, sužinoję, kad jis yra kaltinamas pedofilija, surengė egzekuciją – skriaudė ir tyčiojosi iš jo kiekvieną dieną.

Prabilo apie galvų kapojimą

Bylą gavęs Apeliacinis teismas nutarė neapsiriboti vien formaliu nagrinėjimu. Buvo papildomai paskirtos dvi ekspertizės, įvykio vietos patikrinimas, iš naujo apklausta nukentėjusioji, liudytojai.

Apeliaciniame teisme nukentėjusioji pateikė dar kelias naujas versijas. Pagal vieną jų, Darius jos draugę užrakino viename sandėliuke, o ją įsivedė į kitą, surišo ir žagino.

Tame sandėliuke esą buvo į trinką įsmeigtas kirvis, kuriuo žagintojas kapoja jam nepatikusiems vaikams galvas.

Tačiau ir šią versiją paneigė į teismą iškviesti liudytojai.

Vilniaus universiteto vaikų ligoninės Vaiko raidos centro gydytojai ir psichologai kategoriškai pareiškė, kad mergaitė greitai pasiduoda kitų žmonių įtakai, jai būdingas padidėjęs polinkis meluoti.

Nukentėjusiąją ir jos draugę, kurią pagal pirminę versiją taip pat prievartavo Darius, patikrino ir teismo medicinos ekspertai.

Jie nustatė, kad abiejų mažamečių mergautinė plėvė nepažeista, neaptiko jokių sužalojimų išangėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas