VMVT specialistai įspėja, kad šylant orams ir intensyvėjant prekybai greitai gendančiais maisto produktais, būtina griežčiau laikytis maisto saugos reikalavimų ir paisyti tinkamų produktų laikymo sąlygų.
„Nuo seno kalbama, kad beveik šimtą metų gyvuojančioje Kauno Aleksoto turgavietėje galima nusipirkti beveik viską, tačiau šiais laikais toks pasakymas turėtų ne tik paskatinti pirkėjus, bet ir perspėti. Pasitaikantys pažeidimai, ypač pardavinėjant maisto produktus, gali turėti skaudžių pasekmių ne tik vartotojams.
Neplaninio patikrinimo metu nustatyti net keturi atvejai, kai žmonės turguje prekiavo neaiškios kilmės, be dokumentų, ženklinimo, pažeidžiant laikymo sąlygas, galimai nelegaliai pagamintais mėsos gaminiais, pieno produktais“, – sako VMVT Kauno departamento direktorė Daiva Švelnienė.
Pasak vadovės, drauge su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnais, VMVT inspektoriai išaiškino prekeives, kurios nelegaliai prekiavo rūkytomis kiaulienos dešromis, mėsos konservais, lašiniais, varškės sūriais, kitais pieno produktais.
Kadangi šios prekės nebuvo tinkamai paženklintos, o prekeivės neturėjo įsigijimą ir kilmę patvirtinančių dokumentų, nebuvo įmanoma nustatyti nei produktų sudėties, nei tinkamumo vartoti termino.
Visoms pažeidėjoms uždrausta prekiauti rastais maisto produktais – juos nurodyta sunaikinti specializuotoje įmonėje.
Po patikrinimo Kauno Aleksoto turgavietėje iš prekybos išimta daugiau nei 170 kilogramų abejotinų maisto produktų.
Kadangi prekeivės į Aleksotą atvyko iš skirtingų Lietuvos vietovių – Kazlų Rūdos, Vilkaviškio bei Prienų rajonų, medžiaga tolimesniems tyrimams perduota VMVT Marijampolės ir Alytaus teritoriniams departamentams.
„VMVT stebi rinką, reaguoja į gyventojų pranešimus bei skundus ir kontroliuoja, kad vartotojams nepakliūtų nekokybiškas maistas. Įsigyjant maisto produktus iš nepatikimų prekeivių, kurie nenurodo produktų galiojimo laiko ir sudėties, rizikuojama apsinuodyti ar net gi užsikrėsti infekcinėmis ligomis. Todėl tiek pirkėjai, tiek prekeiviai turėtų atidžiai ir stropiai sekti parduodamo maisto kokybę bei atitiktį teisės aktų reikalavimams“, – apibendrina D.Švelnienė.