Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 20 /13:04

V.Matijošaitis į STT iškviestas su visa svita – apklausti 9 Kauno savivaldybės darbuotojai

Spalio 19 dieną Kauno meras Visvaldas Matijošaitis lankėsi Vilniuje. Paaiškėjo, kad jis, kaip liudytojas, buvo iškviestas į apklausą Specialiųjų tyrimų tarnyboje. Kauno meras ir kiti savivaldybės darbuotojai apklausti ikiteisminiame tyrime, kuriame buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas kaltinamas paėmęs didžiausią istorijoje kyšį iš statybų bendrovės „Autokausta“ vadovo.
„Žalgirio“ baseino atidarymas
Visvaldas Matijošaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apklausą vadina susitikimu

Spalio 19-osios Kauno mero dienotvarkėje buvo nurodyta išvyka į Vilnių. 15min pasidomėjo, kokiu tikslu V.Matijošaitis vyko sostinėn. Paaiškėjo, kad jis buvo apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vykdomame ikiteisminiame tyrime.

„Specialiųjų tyrimų tarnyboje trečiadienį lankėmės su kitais kolegomis (kolegomis Kauno miesto savivaldybėje – aut. past.). Susitikimo tikslas – prisidėti prie rezultatyvaus tyrimo atsakant į klausimus.

Per šiuos metus ne kartą viešai ir garsiai sakiau, kad savivaldybė bendradarbiaus su pareigūnais. Nuo pat kovo mėnesio teikėme visus jų prašytus dokumentus bei informaciją. Darome tą ir toliau“, – 15min apie vizito STT priežastis kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Visai kitaip meras reagavo, kai rugsėjį buvo pakviestas į Seimo Antikorupcijos darbo grupės posėdį. V.Matijošaitis atsisakė jame dalyvauti, pavadino tai provokacija ir tikino, neleisiantis iš savęs tyčiotis. Posėdis buvo rengiamas pasiaiškinti dėl galimų korupcijos rizikų Kauno miesto savivaldybėje.

Meras ir savivaldybės darbuotojai apklausti kaip liudytojai

STT Komunikacijos skyriaus viršininkė Renata Keblienė 15min patvirtino, kad V.Matijošaitis į STT buvo iškviestas dėl ikiteisminio tyrimo, kuriame įtarimai pareikšti buvusiam Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vilius Šiliauskas teisme
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vilius Šiliauskas teisme

„Patvirtiname, kad vakar, kaip liudytojas, buvo apklaustas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Iš viso spalio 19 dieną apklausti 9 Kauno miesto savivaldybės darbuotojai. Buvo apklaustas administracijos direktorius (Tadas Metelionis – aut. past.), vyriausiasis architektas (Nerijus Valatkevičius – aut. past.) ir statybų skyriaus vedėjas (Vigimantas Abramavičius – aut. past.)“, – išvardijo R.Keblienė.

Be šių įvardytų asmenų, apklausti ir dar 5 savivaldybės darbuotojai.

Šiuo metu tyrimas toliau vyksta, įtariamųjų byloje – du. Antrasis, be V.Šiliausko, – statybų bendrovės „Autokausta“ vadovas Juozas Kriaučiūnas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Juozas Kriaučiūnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Juozas Kriaučiūnas

STT atstovė nekomentavo, kokios pozicijos apklausose laikosi įtariamasis V.Šiliauskas – pripažįsta savo kaltę ar ne. Taip pat neatskleidė ji ir V.Matijošaičio apklausos turinio.

Kovo 9 dieną paaiškėjus faktui, kad V.Šiliauskas sulaikytas dėl įtariamo stambaus kyšininkavimo, Kauno meras tai pavadino puolimu ir politiniu susidorojimų. Vėliau jis vis dėlto nusprendė potvarkiu nušalinti V.Šiliauską nuo pareigų, o kitą dieną jau prisipažino klydęs ir prašneko apie „krušą iš giedraus dangaus“ bei jaučiamą gėdą.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Visvaldas Matijošaitis ir Vilius Šiliauskas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Visvaldas Matijošaitis ir Vilius Šiliauskas

„Man ir šalia sėdintiems vicemerams (Andriui Palioniui bei Mantui Jurgučiui – aut. past) šis įvykis yra kaip kruša, ledų griūtis iš giedro dangaus. Nesitikėjome, pasitikėjome. Šiandien smerkiame. Man gėda kaip kažkada buvusiam pareigūnui, kad to nesupratau. Tikrai džiaugiausi ir galvojau, kad ši taryba be korupcijų nusižengimų, įvykių praeis“, – tuomet surengtoje spaudos konferencijoje tikino meras.

Didžiausias kyšis

15min primena, kad tuometinis Kauno savivaldybės administracijos vadovas V.Šiliauskas buvo suimtas teisėsaugai paskelbus apie įtarimus, jog jis paėmė 140 tūkst. eurų kyšį iš bendrovės „Autokausta“ vadovo J.Kriaučiūno.

Pasak teisėsaugos, kyšis galimai duotas už palankius sprendimus sudarant ir vykdant statybų, rangos darbų sutartis.

Anot prokurorų, tai didžiausias iki šiol rastas kyšis Lietuvoje.

Pareigūnai pas V.Šiliauską rado apie 250 tūkst. eurų. Pas „Autokaustos“ vadovą J.Kriaučiūną per kratas rasta beveik 400 tūkst. eurų grynųjų.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir buvęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir buvęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas

Teisėsaugai pradėjus tyrimą, Kauno miesto savivaldybės taryba V.Šiliauską atleido iš pareigų.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Juozas Kriaučiūnas ir Visvaldas Matijošaitis Kauno Dariaus ir Girėno stadiono atidaryme
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Juozas Kriaučiūnas ir Visvaldas Matijošaitis Kauno Dariaus ir Girėno stadiono atidaryme

Pasak Specialiųjų tyrimų tarnybos, buvo areštuota apie 170 V.Šiliauskui priklausančių nekilnojamojo turto objektų, kurių rinkos vertė, anot tarnybos, yra „septynženklė“, taip pat areštuota 15 kitam įtariamajam, „Autokaustos“ vadovui J.Kriaučiūnui priklausančių nekilnojamojo turto objektų.

Bendrovės vadovui skirtas 50 tūkst. eurų užstatas ir intensyvi priežiūra. J.Kriaučiūnas taip pat įpareigotas būti namų zonoje, neišvykti iš Lietuvos ir nebendrauti su V.Šiliausku.

15min nuotr./Vilius Šiliauskas ir Jonas Kriaučiūnas
15min nuotr./Vilius Šiliauskas ir Jonas Kriaučiūnas

V.Šiliauskas, kilus skandalui, nelaisvėje praleido beveik du mėnesius – šių metų kovo 10 dieną Kauno teismas jį leido suimti dešimčiai parų, paskui suėmimo terminas buvo tęsiamas. Suėmimo prokuroras prašė vien jau dėl to fakto, jog V.Šiliauskas prieš skandalui iškylant į paviršių turėjo su šeima išskristi į Tenerifę, o atgalinių bilietų neturėjo.

Galiausiai gegužę Vilniaus apygardos teismas kyšininkavimu įtariamą V.Šiliauską iš suėmimo paleido į laisvę – skirta intensyvi priežiūra ir 10 tūkst. eurų piniginis užstatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito