Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 23 /10:46

Kaune dėl cheminių medžiagų kanalizacijoje evakuota apie 500 žmonių: tiria prokurorai

Kaune dėl cheminių medžiagų kanalizacijoje buvo evakuota apie pusė tūkstančio žmonių, pranešė Policijos departamentas. Tyrimo ėmėsi prokurorai. Kauno miesto savivaldybėje antradienio rytą skubiai sušauktas ekstremalių situacijų valdymo komisijos posėdis.
Kaune evakuota teritorija Raudondvario plente
Kaune evakuota teritorija Raudondvario plente / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Cheminės medžiagos kanalizacijoje

Pirmadienį 11 val. 27 min. Kauno pareigūnai gavo pranešimą, kad iš įmonės kanalizacijos Raudondvario plente jaučiamas specifinis aitrus kvapas. Atlikus pirminius tyrimus nustatyta, jog kanalizacijoje yra brometilchloroformato ir dichlorido junginiai.

Įvykio vietoje dirbęs Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyresnysis specialistas dėl cheminių medžiagų poveikio kreipėsi į gydymo įstaigą ir paguldytas stebėjimui. Iš aplinkinių pastatų buvo evakuota apie 500 žmonių.

Kaip pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, nustatyta, kad kanalizacijos šuliniai yra sujungti su miesto nuotekų siurbline.

Tiria prokurorai

Prokuratūra išvakarėse skelbė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo aplinkos apsaugos pažeidimo Kaune. Kauno apygardos prokuratūra vadovauja ikiteisminiam tyrimui dėl galimo aplinkos apsaugos pažeidimo Kauno mieste, Raudondvario plente, rašyta pranešime.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune evakuota teritorija Raudondvario plente
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune evakuota teritorija Raudondvario plente

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2023 m. gegužės 22 d. gautas pranešimas, kad Kauno mieste, Raudondvario pl. 101 esančiose įmonių teritorijose juntamas aštrus benzino kvapas.

Šiuo metu intensyviai atliekami ikiteisminio tyrimo proceso veiksmai. Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistai iš teritorijoje esančių šulinių paėmė mėginius, kurie padės išsiaiškinti, ar nėra naftos produktų nuotėkio ir kas gali skleisti aštrų kvapą. Taip pat intensyviai ieškomas ir galimas taršos šaltinis.

Pirminiais duomenimis, kanalizacijoje rasti įvairių cheminių medžiagų nuotėkiai, kurių poveikis aplinkai ir žmonėms bus tiriamas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune evakuota teritorija Raudondvario plente
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune evakuota teritorija Raudondvario plente

Dėl galimai pažeistų teisės aktų nustatytos aplinkos apsaugos, statinių, kuriuose saugomos pavojingos medžiagos, priežiūros ir naudojimo taisyklių pažeidimų galėjo būti padaryta didelė žala žmonėms ir gamtinei aplinkai. Ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 270 straipsnio 1 dalį.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai, tyrimą atlieka Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Laukia paimtų mėginių atsakymų

Kauno miesto savivaldybėje antradienio rytą skubiai sušauktas ekstremalių situacijų valdymo komisijos posėdis.

Kaip 15min sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja Raminta Jančauskaitė, antradienio rytą posėdžiavęs Kauno savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras aptarė pirmadienio įvykius Raudondvario plente.

„Vakar aplinkosaugininkai paėmė mėginius. Šiandien, popiet, tikimasi sulaukti rezultatų. Iki tol bus atliekami tolesni tyrimai, o teritorija liks aptverta ir saugoma. Operacijų centras tolesnių veiksmų imsis sulaukęs mėginių rezultatų“, – teigė R.Jančauskaitė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune evakuota teritorija Raudondvario plente
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune evakuota teritorija Raudondvario plente

Liepė išeiti iš pastato

Buvusioje kailių gamyklos teritorijoje Raudondvario plente įsikūrę nemažai įmonių. Kaip 15min sakė čia veikiančio kovos klubo treneris Ignas Barysas, jų yra apie 20–30 – vienos didesnės, kitos – mažos.

Aš pats kaip tik vakar tuo metu treniravausi, nuo 8 val. ryto iki 11.30 val. Tada į duris pasibeldė ugniagesiai ir pasakė, kad turiu skubiai išeiti. Iš pastato išėjau pats paskutinis.

„Aš pats kaip tik vakar tuo metu treniravausi, nuo 8 val. ryto iki 11.30 val. Tada į duris pasibeldė ugniagesiai ir pasakė, kad turiu skubiai išeiti. Iš pastato išėjau pats paskutinis“, – sakė I.Barysas.

Tiesa, iš ryto atėjęs į sporto salę jis sako jautęs keistą kvapą, tačiau išsyk pagalvojo, kad galbūt pastate kažkas atliko remonto darbus: „Bet netrukus sužinojau kad ne, kad jau iškviesta gamtos apsauga, nes kažkas čia ne taip.“

Kas nutiko ir kodėl – pašnekovas sako net neįtariantis, kaip ir kiti čia dirbę žmonės. Kauniečiai spėlioja, kad gal kažkas taip bandė utilizuoti chemikalus.

„Niekas neaišku, niekas nieko nežino, niekas nesidalina jokia informacija, visi tiesiog spėlioja. Labai keista. Gaila, nes prarandame laiką, turime ruoštis varžyboms. Nežinom, kaip toliau viskas bus. Nedirbsime ir šiandien, nes viskas uždaryta, negalime. Liūdna situacija“, – kalbėjo pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito