Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 10 /17:47

Kauno rajono Lapių sąvartyne – didžiulis gaisras: skelbiama, kur plinta pavojingi dūmai

Antradienį apie 11 val. pranešta, kad Kauno rajone, Lapėse liepsnoja sąvartynas. Į įvykio vietą išsiųstos didelės ugniagesių pajėgos. Specialistai įspėja žmones, kad gaisro dūmai gali būti pavojingi sveikatai.

Pranešta apie didžiulį gaisrą

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente 15min sužinojo, kad kilęs gaisras išplito gana smarkiai, tad su ugnimi išsiųstos kovoti išties gausios ugniagesių pajėgos.

„11 val. ugniagesiai gavo pranešimą, kad Sąvartos gatvėje dega sąvartynas. Atvykus ugniagesiams sąvartynas degė atvira liepsna ir ugnis yra išplitusi nemažame plote. Ploto patikslinimo dar neturime, bet gaisras nemažas. Gaisro gesinimui yra pasitelktos šešios automobilinės cisternos“, – sakė Edita Zdanevičienė.

Kauno ugniagesių gelbėtojų atstovė Džiuginta Vaitkevičienė BNS sakė, kad gaisras gesinamas, išvyko sustiprintos pajėgos. „Sąvartynų gaisrai gesinami ilgai“, – pabrėžė ji.

Pasak jos, apie incidentą pareigūnus informavo pravažiuojantis žmogus, pamatęs kylančius dūmus.

„Buvo siųstos pajėgos, tada buvo dar siunčiamos. Aš negaliu suskaičiuoti net kiek mašinų yra išvykę“, – teigė ji.

VIDEO: Kaune dega Lapių sąvartynas: vietoje dirba gelbėjimo tarnybos

Aplinkosaugininkai įspėja gyventojus

Iškviesta Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija aplinkos ore atlikti kietųjų dalelių bei lakių organinių junginių matavimus. Taip pat bus atliekama artimiausių valandų teršalų sklaidos prognozė. Vėjas gaisro dūmus neša iš pietų į šiaurę.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad gaisro dūmai gali būti pavojingi sveikatai.

Gyventojams, kurie savo aplinkoje mato dūmus ar užuodžia specifinį degėsių kvapą, patariama neiti į lauką, likus namuose – neatidarinėti orlaidžių, langų ir durų. Jei namuose yra mechaninės vėdinimo sistemos, rekuperacija ar kondicionierius, rekomenduojame sistemas išjungti.

Važiuojant pro gaisro vietą, rekomenduojama sandariai uždaryti automobilių langus.

Kauno regioninis nepavojingų atliekų sąvartynas yra Kauno rajono savivaldybės teritorijos dalyje, 20 km nutolęs nuo Kauno miesto centro. Sąvartyno teritorija užima 37,4 ha plotą.

Įvykio vietoje dirbantis 15min fotografas Teodoras Biliūnas pasakojo, kad gaisro plitimą bent jau vizualiai ugniagesiai jau sustabdė, sąvartyne vienas po kito zuja vandenį vežantys ugniagesių automobiliai.

Į sąvartyną atvykusios šiukšliavežės, pasak fotografo, šiuo metu stovi ir laukia galimybės patekti į teritoriją.

Gaisras apėmė hektaro plotą

Pasak PAGD atstovės Editos Zdanevičienės, gaisro gesinimas vyksta vieno hektaro plote. Šiuo metu sąvartyne dirba jau septyni ugniagesių automobiliai, gesinti gaisrą padeda ir sąvartyną administruojančios įmonės technika.

Dūmai plinta Šiaurės kryptimi – į Jonavos ir Drąseikių pusę. Šių rajonų gyventojams išsiųstas perspėjimo pranešimas dėl galimai padidėjusios oro taršos.

„Gesinimo darbai tebevyksta. Naudojama ne tik ugniagesių technika, bet ir įmonės buldozeriai. Vanduo gaisro gesinimui tiekiamas iš įmonės rezervuaro.

Dūmai plinta Šiaurės kryptimi – į Jonavos ir Drąseikių pusę. Šių rajonų gyventojams išsiųstas perspėjimo pranešimas dėl galimai padidėjusios oro taršos. Yra rekomenduojama užsidaryti langus, orlaides, išsijungtų vėdinimo sistemas, vengtų ilgiau būti lauke, jei jaučiamas dūmų kvapas“, – sakė Edita Zdanevičienė.

Pasak Editos Zdanevičienės, sąvartyne, pirminiais duomenimis, dega mišrios, rūšiuotos atliekos. Pavojingos atliekos šioje vietoje nėra laikomos.

Gaisras lokalizuotas 13.30 val.

„16 valandą 12 minučių ugniagesiai paskelbė apie gaisro likvidaciją, dalis pajėgų lieka įvykio vietoje ir vykdomi baigiamieji darbai“, – BNS cituoja E.Zdanevičienę.

19.53 val. degusi teritorija išstumdyta buldozeriu ir užpilta pelenais su smėliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?