Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno teismas pamokė tris recidyvistus, kurių baudų skola jau perkopė 161 tūkst. eurų

Baudų nemokėjusiems recidyvistams – laisvės atėmimo bausmė byloje dėl cigarečių.
Kauno apygardos teisme
Giedrius Valatkevičius Kauno apygardos teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno apygardos teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje trys asmenys – Rimvydas Kaduškevičius, Justinas Krušas ir Giedrius Valatkevičius – kaltinti dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis.

Atsižvelgus į tai, jog anksčiau Lietuvoje teisti ir užsienyje ir daugybę administracinių nusižengimų padarę asmenys turi didžiulius įsiskolinimus ir sąmoningai nemoka jiems paskirtų baudų, jiems skirtos laisvės atėmimo bausmės.

Prokuroras teigė, jog visi kaltinamieji abejingai žiūri į jiems skiriamas finansines bausmes ir nuolat daro įvairius nusižengimus.

Įrodyta, jog R.Kaduškevičius, J.Krušas ir G.Valatkevičius, veikdami bendrininkų grupėje, 2021 m. gegužės 10 d. per Varėnos rajono savivaldybėje esančius miškus pėsčiomis gabeno Baltarusijos Respublikos banderolėmis paženklintus 4 000 pakelių cigarečių „Minsk Capital MS“, kurių vertė – beveik 14 000 eurų. Pasaloje budėję Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai visus tris asmenis sulaikė. Vieną iš asmenų, numetusį gabentas cigaretes ir pabėgusį, pareigūnai sugavo naudodami tarnybinį šunį.

Valstybinį kaltinimą teisme palaikęs Kauno apygardos prokuroras, sakydamas baigiamąsias kalbas ir prašydamas kaltinamiesiems skirti bausmes, atkreipė teismo dėmesį į šių asmenų charakteristikas, dėl kurių bausmės tikslai negalėtų būti pasiekti, jeigu už padarytą nusikaltimą būtų paskirtos sankcijoje numatytos piniginės baudos – visi asmenys pirmiau teisti, o du ir iš jų šią nusikalstamą veiką padarė būdami recidyvistais, taip pat jie visi sąmoningai nemoka baudų už padarytus administracinius nusižengimus.

Prokuroras teigė, jog visi kaltinamieji abejingai žiūri į jiems skiriamas finansines bausmes ir nuolat daro įvairius nusižengimus. Kaltinamasis R.Kaduškevičius perduodant bylą į teismą bei už bylos nagrinėjimo metu padarytus administracinius nusižengimus nebuvo sumokėjęs jam paskirtų baudų, kurių bendra suma siekia 102 000 eurų. J.Krušas taip pat nesumokėjęs daugiau nei 26 000, o G.Valatkevičius – daugiau nei 33 000 eurų anksčiau gautų baudų.

Kauno apygardos teismas pritarė valstybinį kaltinimą palaikiusio prokuroro prašymui kaltinamiesiems skirti laisvės atėmimo bausmes.

2023 m. gegužės 17 d. teismo nuosprendžiu visi trys asmenys pripažinti kaltais dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis (Baudžiamojo kodekso 199-2 str. 2 d.).

R.Kaduškevičiui paskirta dvejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, o J.Krušui ir G.Valatkevičiui paskirtos dvejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmės, įpareigojant nedelsiant atlikti pusės metų įkalinimą. Likusios bausmės dalies vykdymas šiems asmenims atidėtas trejiems metams, įpareigojant nurodytu laiku būti namuose bei dirbti arba mokytis.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Dainius Simonavičius, tyrimą atliko Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos pasienio rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriaus pareigūnai.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito