Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ketveri metai po modelio Dovilės Didžiūnaitytės žūties: byla grimzta į užmarštį

2017-ųjų lapkričio 20-ąją 19 val. 35 min. policijos pareigūnai gavo pranešimą apie merginos kūną prie viešbučio „Amberton Klaipėda“. Visuomenę sujaudino iš 14 aukšto balkono iškritusios manekenės Dovilės Didžiūnaitytės istorija. Byla pasiekė teismą. Tačiau prabėgus ketveriems metams taškas dar nepadėtas, o modelio vardą daugelis primiršo. Nukentėjusiosios pusei atstovaujantis advokatas Gintaras Černiauskas teigia, kad toks greičiausiai ir yra kaltinamųjų tikslas.
Aivaras Miltenis, Dovilė Didžiūnaitytė, Ričardas Pinikas
Aivaras Miltenis, Dovilė Didžiūnaitytė, Ričardas Pinikas / Asmeninio albumo ir 15min nuotr.

2017-ųjų rudenį modeliu dirbanti 22-ejų Dovilė Didžiūnaitytė turėjo keliauti į Milaną, kur paskutiniu metu gyveno. Tačiau kartu su prodiuseriu Ričardu Piniku atsidūrė Klaipėdos viešbutyje. Čia mergina viešėjo kelias dienas.

Klaipėda jaunai moteriai tapo lemtinga.

Lapkričio 20-sios vakarą jos kūnas buvo rastas ant grindinio šalia viešbučio. Nelaimingas atsitikimas – tokia buvo pradinė versija. Tačiau netrukus ėmė aiškėti daugiau detalių apie paskutines D.Didžiūnaitytės gyvenimo dienas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Aivaras Miltenis ir Ričardas Pinikas teisme
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Aivaras Miltenis ir Ričardas Pinikas teisme

Žvilgsnis nukrypo į prodiuserį R.Piniką ir mediku dirbusį Aivarą Miltenį. Įsisuko teismų karuselė. Apie tai, kas vyksta uždaruose posėdžiuose – nelinkstama kalbėti. Žinomi vyrai kaltinami fizinio skausmo sukėlimu, išžaginimu, neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis, poveikiu liudytojui.

Tačiau pamažu D.Didžiūnaitytės pavardė visuomenei grimzta į užmarštį.

Neatvyko, nes „sumaišė datas“

2021 m. rugsėjo 7 d. Klaipėdos apylinkės teisme turėjo toliau būti nagrinėjama manekenės žūties byla. Tačiau posėdis neįvyko, kai į jį neatvyko vienas kaltinamųjų – Ričardas Pinikas. Vyras teigė tiesiog supainiojęs posėdžių datas.

Nukentėjusiųjų pusei atstovaujantis G.Černiauskas situaciją, kai tenka tuščiai į uostamiestį keliauti iš Vilniaus, vadina absurdu.

„Porą kartų Piniko advokatė negalėjo dalyvauti posėdyje dėl išsukto piršto. Kai susirinkome prieš dvi savaites, vienas kaltinamųjų neatvyko, nes buvo sumaišęs datas. Galima perfrazuoti žodžius iš filmo, kad pats humaniškiausias teismas – Klaipėdos teismas. Jokių sankcijų neskiriama už tokį elgesį“, – teigė advokatas 15min.

Galima perfrazuoti žodžius iš filmo, kad humaniškiausias teismas – Klaipėdos teismas.

Anot G.Černiausko, galima nuspėti gynybos naudojamą taktiką – kiek įmanoma tempti procesą siekiant, kad šis būtų kuo ilgesnis.

„Mažiau jis tampa įdomus visuomenei. Taip pat žiniasklaidai sunku išlaikyti dėmesį. Tokie tušti pasivažinėjimai Vilnius–Klaipėda be jokio rezultato vargina pačią nukentėjusiosios pusę. Bet kuriuo atveju tas išlaidas reikia dengti. Tokia taktika, manau, jiems tik naudinga“, – neslėpė advokatas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Advokatas Gintaras Černiauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Advokatas Gintaras Černiauskas

G.Černiausko nuomone, kur kas rezultatyvesnis tyrimas vyktų, jei byla būtų aktyviai nagrinėjama vienu ypu, kaip, pavyzdžiui, vyksta JAV.

„Reikėtų vadovautis principu – paskyriau, išnagrinėjau. Nereikia grįžti po kelių mėnesių. Per tiek laiko procesas pasimiršta, nes yra ir kitų bylų. Reikia vėl perklausyti, kas ką sakė. Nelabai suprantu tokio proceso, kai dvejus–trejus metus nagrinėjama byla teisme. Tą ką teisėjas gali prisiminti?“ – retoriškai klausė advokatas.

Kai kurie dalykai iš tiesų glumina ir apie juos visuomenė turėtų žinoti.

Numatyta, kad artimiausias teismo posėdis Klaipėdoje vyks spalio 13 d.

Policininkų parodymus vadina komedija

Žurnalistai į šios bylos nagrinėjimą neįleidžiami, teismo procesas vyksta už uždarų durų.

G.Černiauskas teigė, kad kai kurie dalykai iš tiesų glumina ir apie juos visuomenė turėtų žinoti.

Viename iš posėdžių, rengtų šiais metais, buvo apklausiami tą lemtingą vakarą prie viešbučio dirbę policijos pareigūnai.

„Ta apklausa paliko dar niūresnį vaizdą apie policijos darbą. Ir tos reformos akivaizdžiai rodo, kad mes iš tiesų pametėme policijos darbo esmę. Ypač kai kalbame apie sunkių nusikaltimų tyrimą – apgailėtina situacija.

Į tai bandysiu atkreipti teismo dėmesį, kad priimtų tinkamą nutartį. Iš tikrųjų, tokių nusikaltimų tyrimai turi būti visiškai kitaip organizuojami. Kitoks rezultatas tada būtų akivaizdus“, – teigė G.Černiauskas.

Apklausus liudytojus, artėjama prie ekspertų apklausos. Tada parodymus, jei sutiks, duos kaltinamieji.

Asmeninio albumo ir Google Maps nuotr./Dovilė Didžiunaitytė ir „Amberton Klaipėda“ viešbutis
Asmeninio albumo ir Google Maps nuotr./Dovilė Didžiunaitytė ir „Amberton Klaipėda“ viešbutis

Paklaustas, ką teisme apie lemtingą vakarą kalbėjo policininkai, G.Černiauskas teigė susidaręs vaizdą, jog šie nežinojo, kas už ką atsakingas.

„Visuomenė apie tai turėtų žinoti, nežinau, kiek laiko apie tai kalbėtų. Generalinis komisaras turėtų būti iškviestas ant kilimėlio. Dabar viskas gražiai nugrimzdę ant dugno ir ta informacija nei ką jaudina, nei ką palietė“, – stebėjosi teisininkas.

Iš viso buvo apklausti penki policijos pareigūnai.

Tokiomis sąlygomis tik daryk nusikaltimus.

„Galiu pasakyti, kokia buvo mano reakcija, kai apklausinėjau. Sakau: aš nelabai suprantu, kas čia. Gal filmo „Bukas ir bukesnis“ tęsinys. Jei atvyksta policijos pareigūnai ir nežino, kas ką turi daryti ir nėra kam vadovauti ir imtis būtinų priemonių, fiksuoti įrodymus, kelti versijas, net ir pačias sudėtingiausias. Ir tik paskui atmesti pagal surinktus įrodymus.

Tokiomis sąlygomis tik daryk nusikaltimus ir viskas. Ačiū Dievui, kad neatsirado koks serijinis žudikas, nes, ko gero, mes jo niekada nepagautume“, – ironizavo advokatas.

Trikdo kaltinamųjų kikenimas

Posėdžius lankantys žurnalistai atkreipė dėmesį į kuklią kaltinamųjų – Aivaro Miltenio ir Ričardo Piniko – laikyseną. Jie nesileidžia į kalbas, neatvirauja. Paprastai laikosi atokiai.

Tačiau, kaip pastebėjo G.Černiauskas, tik užsiveria durys, tarsi „persijungia“ viskas.

„Lyg kas būtų įjungęs šviesos mygtuką. Prieš žiniasklaidą atrodo nekalti žmonės, pasimetę. Salėje jie juokiasi ir krizena“, – 15min portalui pažymėjo advokatas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Černiauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Černiauskas

Jis apgailestavo, kad tarsi anapus liko svarbūs klausimai, susiję su byla: kokia narkotikų kilmė? Ar nepanašu į prekybą žmonėmis?

„Ateina vienas veikėjas, paduoda pinigus ir permiega. Kitas pinigus paima, užtaisinėja narkotikus ir pasišalina. Tai kas čia buvo? Kaip visa tai pavadinti?“ – klausė G.Černiauskas.

D.Didžiūnaitytės gedinčiai šeimai atstovaujantis advokatas siekė, kad vyrams būtų pareikšti sunkesni kaltinimai, procesas būtų perduotas aukštesnės instancijos teismui. Jis reikalavo pareikšti kaltinimus dėl nužudymo ir prekybos žmonėmis. Tačiau teisėjas šį prašymą atmetė.

R.Pinikas kaltinamas fizinio skausmo sukėlimu nukentėjusiajai, neteisėtu disponavimu narkotikais ir poveikiu liudytojai, A.Miltenis – D.Didžiūnaitytės išžaginimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas