Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kita ekvadoriečio mušimu kaltinamo E.Lukašavičiaus byla: mama atleido, teisėjas – ne

Kitoje rezonansinėje byloje su sėbru dar teisiamas ir fašistiniais išsišokimais teisme pagarsėti spėjęs 18-metis Einoras Lukašavičius jau išgirdo vieną nuosprendį. Jaunuolis nuteistas už tai, kad namuose mušė savo motiną. 
Ekvadoriečio užpuolimu įtariamų vaikinų suėmimas
Einoras Lukašavičius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Teismas E.Lukašavičių pripažino kaltu ir netgi uždraudė be mamos sutikimo kelti koją į namus, kuriuose užaugo. Pataisos namų jis išvengė, nes prieglobstį nuteistasis yra radęs močiutės būste.

Byloje dėl smurto artimoje aplinkoje E.Lukašavičiui buvo inkriminuojami 4 išpuoliai prieš motiną, namuose įvykdyti nuo 2017-ųjų gruodžio iki 2018-ųjų gegužės. Tris iš šių nusikaltimų jaunuolis padarė dar būdamas nepilnametis.

Tuo metu jo mama, kaip pastebėjo bylą kuruojanti prokurorė, neseniai buvo patyrusi insultą ir neturėjo nei sveikatos, nei jėgų gintis nuo agresyvaus sūnaus smūgių, spyrių, net svaidomo mobiliojo telefono.

„Noriu susitaikyti su savo mama, jos atsiprašyti ir negaišti visų mūsų laiko“, – posėdyje yra sakęs teisiamasis.

Apie E.Lukašavičiaus išpuolius prieš mamą ir vėlesnę atgailą teisme 15min išsamiai pasakojo ankstesnėje publikacijoje.

Šią bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Valerijus Laušas paskelbė, kad vaikinas pripažįstamas kaltu dėl kiekvieno epizodo. Už kiekvieną iš epizodų teismas paskyrė jaunuoliui po atskirą bausmę: nuo 4 iki 7 mėnesių laisvės apribojimo. Galutinis verdiktas E.Lukašavičiui – laisvės apribojimas 8 mėnesiams.

VIDEO: Prieš motiną smurtavęs E.Lukašavičius teisme viešai atsiprašė, bet po posėdžio slėpė veidą

Teisėjas nutarė visą bausmės laiką uždrausti E.Lukašavičiui be nukentėjusios motinos sutikimo lankytis jos gyvenamojoje vietoje, įpareigoti tęsti mokslus.

Be to, nuosprendžiu vaikinas įpareigotas dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose (šį įpareigojimą reikia įvykdyti per šešis mėnesius nuo šio nuosprendžio įsiteisėjimo.)

E.Lukašavičiui paskirtas kardomąsias priemones – rašytinius pasižadėjimus neišvykti ir įpareigojimą periodiškai registruotis policijos įstaigoje, bus galima panaikinti taip pat tik nuosprendžiui įsiteisėjus.

Teismas nuosprendžiu įpareigojo E.Lukašavičių dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose.

Teismas vaikinui taip pat išaiškino, kad asmuo, nuteistas laisvės apribojimo bausme, privalo be bausmę vykdančios institucijos žinios nekeisti gyvenamosios vietos, vykdyti teismo nustatytus įpareigojimus ir laikytis teismo nustatytų draudimų, nustatyta tvarka atsiskaityti, kaip vykdo draudimus ir įsipareigojimus.

„Jeigu asmuo vengia atlikti laisvės apribojimo bausmę, ši bausmė jam keičiama areštu pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 49 ir 65 straipsniuose nustatytas taisykles“, – rašoma E.Lukašavičiaus nuosprendyje.

Pirminis Vilniaus miesto apylinkės teismo verdiktas dar neįsiteisėjo, jis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Kaip žinoma, E.Lukašavičius kartu su Jaroslavu Malinovskiu dar teisiamas kitoje byloje, kur kaltinamas Ekvadoro piliečio Fabiano Sanchezo užpuolimu sostinės Antakalnio rajone.

Suprasti akimirksniu

  • Vilniuje gyvenančio F.Sanchezo teigimu, sostinės Antakalnio rajone, P.Vileišio stotelėje, jis buvo užpultas liepos 19 dieną. Anot nukentėjusio jaunuolio, užpuolikai jį mušdami šaukė „Lietuva – lietuviams“.
  • Vėliau Lukiškių aikštėje Vilniuje vyko protesto akcija siekiant paraginti policiją tirti neapykantos nusikaltimus.
  • Įtariamieji smurtavus prieš ekvadorietį sulaikyti skirtingose Lietuvos vietose.
  • Abu sulaikyti jaunuoliai yra futbolo sirgaliai. 18-metis Einoras Lukašavičius yra lietuvis, 12 klasės moksleivis. Tuo metu 25 metų vilnietis Jaroslavas Malinovskis jau buvo teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir neapykantos kurstymo, kai 2012 m. ant J.Pilsudskio kapo Rasų kapinėse užrašė „Tomaševski, nustok kenkti Lietuvai arba – tavo vieta čia!“
  • Panašu, kad savo poelgių vaikinai visai nesigaili. Kartą teismą jie panaudojo kaip tribūną toliau skleisti neapykantos idėjas. „Tiesa mūsų pusėj! Lietuva lietuviams. 14/88“, – su tokiu užrašu A4 formato lapus rankose laikydami vaikinai išdidžiai įžygiavo į teismą ir pozavo su jais prieš objektyvus.
  • Po skaičiumi 14 slypi 14-os žodžių šūkis, lietuviškai skambantis taip: „Mes turime apginti mūsų žmonių egzistenciją ir mūsų baltųjų vaikų ateitį“. (angl. – We must secure the existence of our people and a future for white children). 8 yra aliuzija į aštuntąją angliškos abėcėlės raidę H. Skaičių kombinacija 88 šifruojama kaip HH arba Heil Hitler (Šlovė Hitleriui).
  • Vilniaus apylinkės prokuratūra po šio išsišokimo pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo, bet pradžioje įtarimai niekam nebuvo pareikšti.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas