Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Slaptą krovinį į Lietuvą vežęs baltarusis skaičiuoja: iš viso „nuplaukė“ 168 tūkst. eurų

Panevėžio apygardos teismas baudžiamuoju įsakymu pripažino Baltarusijos pilietį Andrejų Halitskį kaltu dėl neteisėto nelegalių rūkalų įvežimo iš Baltarusijos į Lietuvą, nepateikiant krovinio muitinės kontrolei. Užsienietis ne tik prarado brangų krovinį, bet ir įpareigotas sumokėti sunkvežimio vertę atitinkančią sumą, padengti proceso išlaidas, be to, jam reikia sumokėti solidžią baudą.
Sulaikytas sunkvežimis
Sulaikytas sunkvežimis / Muitinės kriminalinė tarnybos nuotr.

Kaltinamajam teismas skyrė baudą, kurią sumažino vienu trečdaliu, nes baudžiamoji byla baigta teismo baudžiamuoju įsakymu. Galutinė bausmė – 8 100 eurų.

Iš nusikaltimą padariusio užsieniečio konfiskuota ir vilkiko „Renault Premium“ bei puspriekabės „Lamberet“ vertę atitinkanti pinigų suma – 17 tūkst. eurų. Dar 1,5 tūkst. eurų A.Halitskis turės sumokėti kaip proceso išlaidas Muitinės departamentui.

Į teismą su pareiškimu procesą užbaigti teismo baudžiamuoju įsakymu kreipėsi prokuroras. Jis nurodė, kad kaltinamasis visiškai pripažino savo kaltę, gailisi dėl padaryto nusikaltimo ir sutinka su tokia proceso baigtimi.

Pernai lapkričio 3-ią, prieš pat vidurnaktį, A.Halitskio vairuojamas vilkikas su puspriekabe kirto Lietuvos sieną Tverečiaus kelio poste. Vairuotojas muitinės pareigūnams žodžiu deklaravo, kad nieko draudžiamo ir paslėpto neveža.

Vis tik transporto priemonė buvo nukreipta detaliam patikrinimui. Pragręžus puspriekabės dugną, joje buvo aptikta slėptuvė, kurioje pareigūnai surado 39 350 vnt. pakelių cigarečių „NZ Gold“, paženklintų Baltarusijos Respublikos banderolėmis. Suskaičiuota, kad bendra rasto kontrabandinio krovinio muitinė vertė, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius, siekia 141 610 Eur.

Skirdamas bausmę kaltinamajam teismas atsižvelgė į neteisėtai gabentų prekių kiekį ir vertę, pažymėjo, kad padarytas sunkus tyčinis nusikaltimas, kuriuo pasikėsinta į valstybės ekonomiką ir nustatytą verslo tvarką.

Kaltinamasis anksčiau neteistas, dirba, jo atsakomybę lengvina tai, kad prisipažino ir gailėjosi dėl padaryto nusikaltimo, nėra sunkinančių aplinkybių.

Visa tai, teismo įsitikinimu, leidžia manyti, kad šiuo atveju bausmės paskirtis bus pasiekta kaltinamajam paskyrus prokuroro siūlomą bausmės rūšį – baudą.

Teismas pažymėjo, kad nesutikdamas su teismo baudžiamuoju įsakymu paskirta bausme ar jos dydžiu, kaltinamasis turi teisę per 14 dienų nuo įsakymo gavimo paduoti Panevėžio apygardos teismui prašymą, pareikalaudamas surengti bylos nagrinėjimą teisme.

Nepateikus tokio prašymo, teismo baudžiamasis įsakymas įsiteisėja ir yra vykdomas nustatyta tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas