Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Koplyčių tuštėjimo metas: per ketverius metus Skuode apvogtos šešios

Skuodo rajone, garsėjančiame koplyčiomis, įsisuko vagys. Prieš savaitę pranešta apie vagystę iš didžiausios rajono koplytėlės. Ir tai jau šeštoji vagystė per pastaruosius trejus metus. Kam prireikė tautodailės kūrinių?
I.Jablonskė pasidalino fotografijomis, kai atrodė Jedžiotų koplyčia prieš ir po vagystės.
I.Jablonskė pasidalino fotografijomis, kai atrodė Jedžiotų koplyčia prieš ir po vagystės. / I.Jablonskės nuotr.

Praėjusią savaitę Policijos departamentas pranešė apie Jedžiotų kaime, Skuodo rajone, įvykdytą vagystę. Iš 2020-aisiais vietos meistrų pastangomis rekonstruotos koplytėlės pavogtos šešios skulptūros. Meno kūriniai įvertinti 2 tūkst. eurų.

Apie skulptūrėlių, vaizduojančių šventuosius, vagystę pareigūnams pranešusi Skuodo rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Inga Jablonskė teigė, kad Jedžiotų gyventojai susikrimtę.

„Pavogtos autentiškos, medinės skulptūros. Jos atrodo jau senokos, niekas iš vietinių net nežino, kas jas pagamino. Departamentas nustatė jų vertę“, – pasakojo ji 15min.

Dar visai neseniai ji su Kultūros vertybių departamento specialistais lankė Skuodo koplyčias. Aplankyta ir esanti Jedžiotuose. I.Jablonskė jas įamžino. Po vagystės šios nuotraukos tapo reikšmingos nustatant finansinę vertę.

Apie vagystę valdininkę informavo greta esančios sodybos šeimininkai. Jie vis išvalydavo koplyčią, prižiūrėjo aplinką. Piktadarių darbas juos gerokai nuvylė. Kaimo gyventojai teigė nepastebėję įtartinų asmenų, šmirinėjančių aplink medinę koplyčią.

Skuodo rajono savivaldybės nuotr./2020-aisiais koplytėlė Skuodo rajone, Jedžiotų kaime, buvo rekonstruota.
Skuodo rajono savivaldybės nuotr./2020-aisiais koplytėlė Skuodo rajone, Jedžiotų kaime, buvo rekonstruota.

I.Jablonskė, kaip ir Jedžiotų gyventojai, įsitikinusi, kad vagys veikė tikslingai ir žinojo, ką imti. Surinktos vertingos skulptūros, liko kelios menkesnės vertės. Tačiau centrinė figūra – skulptūra, vaizduojanti švenčiausiąją Mergelę, ant lankų laikančią Kristaus kūną, liko nepaliesta. Po vagystės pasirūpinta jos apsauga.

Apvogtos koplyčios Skuode:

  • 2022-jų spalį apvogta Barstyčių seniūnijoje, Gudalių kaime, esanti koplytėlė. Iš jos išneštos Pietos, šv. Pranciškaus ir Rūpintojėlio skulptūros.
  • 2020-ųjų lapkritį Gricaičių kaimo kapinaitėse, Ylakių seniūnijoje, pavogta šv. Marijos skulptūra.
  • 2019-ųjų gegužę pranešta apie kitą vagystę Ylakių seniūnijoje. Vaičaičių kaime pavogta Pietos skulptūra.
  • Tuo pat metu Barstyčiuose buvo apvogta koplytėlė: pasigesta Jėzaus skulptūros.
  • 2019-ųjų lapkritį Trūbakių kaime iš koplyčios pasigesta Marijos skulptūros.

„Manau, kad vagys žinojo, ką imti. Turi žinių, kas vertinga. Svarstome, kad jie galėjo ir kokį užsakymą vykdyti“, – teigė valdininkė.

Ji abejojo, ar skulptūros ir liks kur Skuode rajone. Gali būti, kad jos bus realizuotos kur kokiame aukcione arba tikslingai parduotos kolekcininkams.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio skyriaus specialistas Laisvūnas Kavaliauskas teigė, kad jei Mažoji Lietuva negali pasigirti pakelės koplyčiomis, nes tokios tradicijos nebuvo, tai Žemaitija – priešingai.

Pasvarstymų, kam galėtų praversti skulptūros, yra įvairių. „Jei pateks pas kolekcionierius – bus sunku rasti. Tiesa, turėjome tokį atvejį, kai sulaukėme skambučio iš antikvariato. Viena atnešta skulptūrėlė sukėlė abejonių. Patikinome ir paaiškėjo, kad ji buvo pavogta prieš kelerius metus Kretingoje“, – pasakojo L.Kavaliauskas.

Anot jo, yra pasvarstymų, kaip apsaugoti paveldą. Vienas jų: pagaminti kopijas, o originalus saugoti muziejuje.

Nuo 2019-ųjų buvo įvykdytos šešios vagystės iš koplytėlių Skuodo apylinkėse. Tačiau nė vienas nusikaltimas nebuvo išaiškintas.
Skuodo apylinkės garsėja koplytėlėmis. Kultūros paveldo departamento registruose jų yra apie 80. Tačiau neabejojama, kad jų yra daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas