Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Korupcijos šešėlyje paskendusi buvusi prokurorė ir antstolis – teisiamųjų suole

Sausio 18 dieną Kauno apygardos teisme imta nagrinėti buvusios Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorės Nijolės Bareikienės ir Valstybės kontrolės vyresniojo valstybinio auditoriaus Rišardo Zelenovo korupcijos tinklo byla. Šiuos asmenis į teisiamųjų suolą pasodino nelegalus „verslas“ – prekyba poveikiu bei noras pasipinigiauti. R.Zelenovas kaltę pripažįsta, N.Bareikienė – ne.
Rišardas Zelenovas ir Nijolė Bareikienė
Rišardas Zelenovas ir Nijolė Bareikienė

N.Bareikienė ir R.Zelenovas kaltinami tuo, kad siekdami sau turtinės ar kitokios naudos, o taip pat pasinaudodami savo įtaka, davė arba priėmė kyšį, pažadėdami paveikti ikiteisminio tyrimo pareigūnus, prokurorus ar teisėjus, kad šie priimtų neteisėtus, tačiau įtariamiesiems, kaltinamiesiems ar nuteistiesiems itin svarbius, sprendimus.

Buvusiam valstybės antstoliui inkriminuojamos 13 nusikalstamų veikų, prokurorei – 6. 

Buvusiam valstybės antstoliui inkriminuojamos 13 nusikalstamų veikų, prokurorei – 6. 

Kartu su jais bus teisiami ir dar trys asmenys, už pageidaujamą prekybą poveikiu R.Zelenovui ir N.Bareikienei pasiūlę, susitarę, pažadėję ir perdavę kyšius: Albertas Ivanauskas, Leonidas Erenburgas (dėl dviejų nusikalstamų veikų) ir Jankelis Špicas (dėl vienos nusikalstamos veikos).

R.Zelenovas taip pat kaltinamas tuo, kad savo darbo kabineto spintelės stalčiuje laikė šovinius.

STT Vilniaus valdybos Ikiteisminio tyrimo pareigūnai ikiteisminį tyrimą pradėjo 2014 metų pradžioje, gavę duomenų apie N.Bareikienės ir R.Zelenovo prekybą poveikiu, kuris buvo vykdomas 2012-2014 metais.

Šie asmenys pasinaudodami savo pažintimis už tam tikrą atlygį suinteresuotiems asmenims žadėjo paveikti Vilniaus apylinkės prokuratūros bei Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorus, Vilniaus apylinkės teismo, Vilniaus apygardos teismo bei Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjus, kad šie priimtų kyšio davėjams palankius sprendimus baudžiamosiose ir civilinėse bylose.

Su šešių inkriminuojamų nusikalstamų veikų aplinkybėmis galite susipažinti čia:

STT perdavė teismui rezonansinę buvusios prokurorės ir auditoriaus korupcnių nusikaltimų bylą.

Pirmadienį įvykusiame pirmajame teismo posėdyje pasirodė visi kaltinamieji bei jų advokatai. 52-jų metų R.Zelenovas šiuo metu dirba „PZU Lietuva“ gyvybės draudime konsultantu. Šešiasdešimtmetė N.Bareikienė šiuo metu niekur nedirba, yra registruota darbo biržoje. Baltarusijoje gimęs A.Ivanauskas dirba privačioje įmonėje. 

64-erių metų J.Špicas turi spec. vidurinį išsilavinimą ir yra vienos privačios įmonės direktorius. O 61-erių metų vienos privačios įmonės direktorius L.Erenburgas yra anksčiau teistas. 2014 metais jam paskirta laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Bylos dalyviai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Bylos dalyviai

Tik prasidėjus bylos nagrinėjimui, kaltinamosios N.Bareikienės gynėjas Andrius Nevera pareiškė nušalinimą byloje prokuroru esančiam Justui Lauciui, nes jis yra šališkas, stokojo objektyvumo ir turi asmeninį ir negatyvų nusistatymą jo atžvilgiu.

Tarp šio advokato ir prokuroro jau yra susiklosčiusi ilga priešiška istorija kitose bylose. N.Bareikienės gynėjas dėl J.Lauciaus yra kreipęsis į Prokurorų etikos komisiją, kuri 2013 metais konstatavo, kad prokuroras pažeidė tiek BPK, tiek Prokurorų etikos kodekso normas. 

Atsakydamas į pareikštą norą jį nušalinti, J.Laucius pabrėžė: „N.Bareikienės advokatas turi asmeninę nuoskaudą dėl kitų bylų, kurios neturi jokio ryšio su šia byla ar šioje byloje priimtais mano sprendimais. Tai nieko kito, kaip tik įžeista savimeilė“.

Kiti proceso dalyviai paliko sprendimą dėl nušalinimo priimti pačiam teismui. Vienas kitas pritarė nušalinimo faktui.

Pasitarusi teismo kolegija nusprendė netenkinti advokato A.Neveros prašymo nušalinti prokurorą, nes tam nėra įstatyminio pagrindo.

Nepavykus nušalinimo procesams, prokuroras paviešino kaltinamąjį aktą.

Po perskaitytų kaltinimų, R.Zelenkovas bei A.Ivanauskas savo kaltę pripažino. N.Bareikienė teigė nesuprantanti, kuo yra kaltinama, kalta neprisipažino. Kalti neprisipažino ir L.Erenburgas bei L.Špicas.

R.Zelenovas bei A.Ivanauskas teigė duosiantys parodymus, kada teismas pageidaus, N.Bareikienė teigė neduosianti parodymų, kiti kaltinamieji pageidavo parodymus duoti po visų liudytojų apklausos.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Albertas Ivanauskas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Albertas Ivanauskas

Kitas posėdis byloje numatytas sausio 26 dieną.

Tiriant šią baudžiamąją bylą buvo išskirti šeši ikiteisminiai tyrimai, kuriuose šeši asmenys, susiję su N.Bareikienei ir R.Zelenovui inkriminuotas nusikaltimais, įsiteisėjusiais Vilniaus miesto apylinkės teismo baudžiamaisiais įsakymais dėl prekybos poveikiu nuteisti piniginėmis baudomis, kurių bendras dydis sudaro 72 896 eurus.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas