Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kretingoje atversta siaubingomis sąlygomis veistų šunų byla: moteris kaltę pripažįsta iš dalies

Kretingos teismas imasi nagrinėti nelegalios gyvūnų daugyklos bylą. Aidas per visą Lietuvą pasklido pernai rudenį, kuomet paaiškėjo, jog šunys buvo laikomi baisiomis sąlygomis, įkalinti narvuose. Kaltinamąja tapo kretingiškė Inga Aurylienė, veisusi šunis neturėdama tam leidimo. Moteris kaltinama dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, mat du iš jų žuvo po automobilių ratais paleisti tiesiog vidury kelio. Kretingiškė turės atsakyti ir dėl antspaudo bei dokumentų suklastojimo. Ji naudojosi anstpaudu veterinarės, kuri apskritai neegzistuoja, vardu.

Pati I.Aurylienė situacijos teisme komentuoti nepanoro, sakydama, jog žiniasklaida melagiai.

„Nieko nesakysiu“, – vis kartojo moteris.

Moters advokatas teigė, jog gyvūnai nebuvo išmesti, o buvo paleisti.

„Yra trys epizodai. Dėl ūkinės veiklos pripažįsta, dėl žiauraus elgesio nepripažįsta, dėl dokumentų klastojimo – iš dalies“, – kalbėjo advokatas Linas Kontrimas.

Pasak prokurorės Irenos Gedžiuvienės, kretingiškė kaltinama dėl keleto epizodų – versliško ėmimosi ūkinės komercinės veiklos neturint leidimo, taip pat - kad suklastojo netikrą dokumentą, jį laikė ir panaudojo bei pasinaudojo suklastotu antspaudu bei žiauriai elgėsi su gyvūnais, dėl ko du šunys, biglių ir labradorų veislės, žuvo.

„Kaltinama tuo, kad tam tikrus šuniukus išvežė ir paleido, paliko juos beglobiais. Jie žuvo. Du šuniukai. Vienas Skuodo rajone, kitas Kretingos rajone“, – kalbėjo prokurorė.

I.Aurylienė pasakojo, jog išsigando visuomenininkų ir norėjo išvežti šunis, bet kodėl juos paleido, nelabai gali paaiškinti. Moteris turėjo daugyklas dviejose vietose – Padvarių ir Medaniškių kaimuose, o jose gyveno apie 25 šunys.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Kaltinamoji Inga Aurylienė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Kaltinamoji Inga Aurylienė

Posėdžių byloje numatytas dar ne vienas.

Pirmadienį I.Aurylienė parodymų byloje duoti nenorėjo. Teisme ji prabilti ketina po visų liudytojų apklausos. Bylos duomenimis, šunis ji veisė apie penkerius metus.

Liudytojų gausa didelė, jų 36. Jie bus apklausti lapkritį ir gruodį. Kai kurie iš jų įsigijo iš moters gyvūnus.

Paviešino šuns ieškojusi moteris

Apie žiauriai laikomus šunis aidas per visą Lietuvą nuskriejo pernai rugsėjį, kuomet buvo paviešintos nuotraukos. Šunys daugykloje buvo laikomi išsigandę, susigūžę, antisanitarinėmis sąlygomis mažuose garduose, be vandens ir maisto. Patalpoje tvyrojo šlapimo ir išmatų tvaikas.

Tokiais slogiais įspūdžiais per „Facebook“ pernai pasidalijo gyvūnų mylėtoja Veronika, Kretingos rajone ieškojusi dingusio (esą galbūt netgi pavogto) škotų terjero Sniegiaus ir radusį šį objektą.

Maža to, konstatuota, kad sodybos šeimininkė apskritai neturi teisės verstis gyvūnų veisimu.

Siekiant nebekankinti į ankštus, nešvarius narvus uždarytus, oro stokojančius šunis, visi jie netrukus buvo išvežti į įmonės „Nuaras“ prieglaudą.

Suluošinti šunys

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento direktoriaus patarėjo Virgilijaus Valantino, šios daugyklos istorija buvo pirmoji garsiai nuskambėjusi Lietuvoje, po kurios į viešumą iškilo ir daugiau tokių atvejų.

Šioje daugykloje, anot patarėjo, šunys buvo laikomi per ankštuose narvuose, nustatyti ir žiauraus elgesio su gyvūnais momentai – kai kurie šunys buvo suluošinti, lūžusiomis kojomis, pažeistais sąnariais.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Virgilijus Valantinas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Virgilijus Valantinas

„Aurylienė jokių veiksmų nesiėmė, nesikreipė į veterinarijos gydytoją, kad būtų gydomi gyvūnai“, - sakė V.Valantinas.

Jo teigimu, nelegalioje daugykloje gyveno į veislinius panašūs šunys.

Kretingos teismas administracinėje byloje rugsėjį netenkino moters prašymo jai grąžinti šunys ir skyrė baudą, tačiau žiauraus elgesio su gyvūnais nepripažino. Šią nutartį moteris apskundė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas