Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvio ir brito vedama gauja įkūrė požeminį cigarečių fabriką Ispanijoje, kur dirbo vergai iš Ukrainos

Ispanijos teisėsauga sutriuškino nusikaltėlių grupuotę, tarp kurios vadeivų buvo ir lietuvis. Po žeme netoli Malagos aptiktas didžiulis cigarečių fabrikas, kuriame vergavo ukrainiečiai. Skaičiuojama, kad per savaitę gaujai fabriko veikla atnešdavo 625 tūkst. eurų pelno.
Cigarečių sandėlis
Cigarečių sandėlis / Ispanijos policijos nuotr.

Kaip skelbia Europolas, per operaciją „Hanibalas“ vasario 13-14 dienomis sulaikyta 20 įtariamųjų, atlikta 13 kratų.

Per jas rasta 153 tūkst. pardavimui paruoštų cigarečių pakelių, daugiau nei 17 tūkst. kilogramų tabako, 20 kg hašišo, 144 kanapių, taip pat ir marihuanos plantacija.

Grupuotės lyderiais įvardinami 30-metis britas ir 26-erių metų lietuvis. Abu jie tėvynėse jau buvo ieškomi dėl kontrabandos.

Gauja įrengė požeminį cigarečių fabriką, kuriame per valandą buvo galima pagaminti 3,5 tūkst. cigarečių.

Fabrikas aptiktas 4 metrų gylyje po žeme. Virš jo stovėjo arklidės, o patekti į vidų galima per įėjimą, paslėptą po jūriniu konteineriu. Ispanijos teisėsauga šį fabriką įvardina kaip pirmąjį tokį Europoje.

Tačiau labiausiai pareigūnus šokiravo nusikalstamos grupuotės narių cinizmas. Jie neišdavė požeminio sandėlio vietos ir neužsiminė, kad ten įkalinti 6 ukrainiečiai.

Vergiškomis sąlygomis cigaretes gaminę ukrainiečiai buvo palikti mirčiai, kai juos atrado Ispanijos pareigūnai.

Iki tragedijos trūko nedaug: sulaikius grupuotę, nusikaltėliai nebegalėjo pripilti dyzelino į generatorių fabrike. Todėl išsijungė elektros tiekimas ir ventiliacija. Tikėtina, kad jei pareigūnai laiku nebūtų radę sandėlio, ukrainiečiai būtų uždusę.

Prie šios operacijos prisidėjo ir Lietuvos Muitinės kriminalinė tarnyba. Jos atstovas Gediminas Kulikauskas 15min patvirtino, kad tarp sulaikytųjų yra 3 lietuviai. Vienam jų pareikšti įtarimai nusikalstamos grupuotės organizavimu.

„Per savo veiklos metus MKT pareigūnai, padedant ir kolegoms iš kitų teisėsaugos institucijų, Lietuvoje aptiko ir sunaikino šešis nelegalius tabako gaminių fabrikus. Dar trys tokie fabrikai, bendrų Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos Nyderlandų muitinės bei policijos operacijų metu aptikti Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje ir Nyderlanduose.

Paskutinį tokį fabriką Lietuvoje 2017 m. spalį muitinės kriminalistai aptiko Mažeikių rajone. Jis buvo itin gerai užmaskuotas – cigarečių gamyba vyko veikiančiose lentpjūvės patalpose. MKT analitikai tuomet prognozavo, kad siekdami išvengti rizikos, Lietuvos šešėlinių grupuočių nariai mėgins perkelti savo veiklą į užsienio valstybes“, – komentavo G.Kulikauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas