Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 13 /13:32

Masinė ataka: Lietuvos mokyklas ir darželius užplūdo grasinimai susprogdinti, kai kurios ugdymo įstaigos evakuotos

Ketvirtadienį prasidėjusi grasinimų susprogdinti ugdymo įstaigas banga penktadienio rytą išaugo dešimteriopai. Tokius grasinimus Lietuvoje gavo 500 ugdymo įstaigų. Melaginguose grasinimuose nurodyta, kad sprogmenys detonuos 11.30 val., kai kurios mokyklos nusprendė nutraukti pamokas ir evakuoti žmones. Šią savaitę panašių grasinimų sulaukė ir Latvijos bei Estijos įstaigos. Lietuvos žvalgybos vertinimu, tai – koordinuota ataka, kurią vykdo priešiškos valstybės, siekdamos kurstyti paniką.

Pranešimų skaičius auga

Penktadienį policijos generalinis komisaras Renatas Požėla per spaudos konferenciją pateikė naujus skaičius. Pasak komisaro, pranešimų skaičius ir toliau auga.

„Vakar Klaipėda gavo 23 tokius grasinimus, Vilnius – vieną. Na o šią naktį prasidėjo tokia koordinuota masinė ataka. Šiai minutei turime 750 pranešimų. Jie gauti naktį į elektroninius paštus ir vis dar eina šiuo metu.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Renatas Požėla
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Renatas Požėla

Apie tokį pranešimą reikia informuoti 112. Žmonėms sudėtinga prisiskambinti, nes yra daug skambinančių asmenų. Kitas kelias yra tuo pačiu 112 numeri išsiųsti žinutę, aprašyti situaciją, nurodyti adresą. Kviečiu ir prašau nekelti panikos, nes matyt šitų dalykų iniciatorių pagrindinis tikslas ir yra panikos kėlimas. Grasinimai yra iš esmės dviem kalbomis. Didžioji dalis rusų kalba. Yra šiek tiek lietuvių kalba. Kai kur prašoma išpirkos už menamą išminavimą, kitur turinys su politiniais reikalavimais.

Grasinimai yra iš esmės dviem kalbomis. Didžioji dalis rusų kalba. Yra šiek tiek lietuvių kalba. Kai kur prašoma išpirkos už menamą išminavimą, kitur turinys su politiniais reikalavimais.

Mes su tokiomis atakomis jau buvome susidūrę anksčiau, praėjusiais metais. Policija tikrai kiekvieną pranešimą tikrina, atvyksta. Aišku, galime užtrukti, nes reikia patikrinti daug objektų. Policijos patarimai paprasti – gavus informaciją apie konkretų laiką kai įvyks sprogimas konkrečiu metu, pasistengti užtikrinti, kad tuo metu žmonės būtų pašalinti saugiu atstumu nuo pastato“, – spaudos konferencijoje sakė generalinis komisaras Renatas Požėla.

Pareigūnai planuoja koordinacinius susitikimus su kolegomis iš Estijos, Latvijos ir Lenkijos, bus sprendžiama, kokių prevencinių priemonių imtis prieš tokius incidentus.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, kad tikėtina, jog platinami pranešimai apie mokyklų ir darželių užminavimą yra koordinuota ataka, kuri vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

Policija ir ankstesniais metais buvo pradėjusi tyrimus dėl kitų grasinimų, gautų anksčiau.

„Ką galiu šiandien pasakyt iš ankstesnių tyrimų – matome konkrečią vieną Vakarų šalį ir konkretų serverį, iš kurio šitie grasinimai keliauja ir pasiekia mus. Labai tikėtina, kad automatizuoti procesai, matyt, robotas siunčia. „Gmail“ visur, tik skirtingi elektroniniai paštai nurodyti“, – teigė R.Požėla.

Dabar visą informaciją apie šiuos incidentus kaupia Lietuvos kriminalinės policijos biuras, kad policijos įstaigoms nereiktų pradėti atskirų ikiteisminių tyrimų.

Bendrasis pagalbos centras: skambučių antplūdis viršija pajėgumus

Bendrasis pagalbos centras (BPC) sako, kad po mokyklas ir darželius pasiekusių pranešimų apie sprogmenis penktadienį sulaukia didelio skambučių antplūdžio, kuris viršija pajėgumus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Bendrasis pagalbos centras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Bendrasis pagalbos centras

„Didelė apkrova, didesnė nei pajėgumai šiuo metu“, – BNS sakė BPC Organizacinio skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Juozevičiūtė.

„Jei žmogus nepadeda ragelio ir laukia, kol atsilieps operatorius, tai po laukimo jis atsiliepia. Tiesiog dažnai žmonės palaukę kelias sekundes skambina vėl iš naujo. Tada ta situacija dar pablogėja, nes atsiduria eilės gale. Skambučių skaičius didėja, bet greta pranešimų apie sprogmenis, plaukia ir pranešimai apie įprastus įvykius“, – sakė atstovė.

Nepaisant didelės apkrovos, anot atstovės, sistema veikia ir nėra sutrikusi.

V.Juocevičiūtė teigė negalinti patikslinti, kiek operatorių priima skambučius, nes dirbama įvairiuose miestuose.

Šimtai grasinimų

Policijos departamento komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis 15min sakė, kad jau nuo ankstyvo penktadienio ryto grasinimus dėl sprogimų visoje šalyje gavo per 140 ugdymo ir švietimo įstaigų, vėliau šis skaičius išaugo iki 500.

„Visa ta informacija yra tikrinama, važiuojama į mokyklas, darželius ir tikrinama. Kol kas jokių sprogmenų nenustatyta“, – sakė R.Matonis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Jo teigimu, laiškai ugdymo įstaigoms atsiųsti naktį.

„Visi ateina iš ryto į mokyklą, perskaito ir praneša policijai“, – tvirtino policijos atstovas.

Rusų kalba rašytuose laiškuose teigiama, kad objektas užminuotas ir gali sprogti.

Grasinančiuose laiškuose nurodoma, kad sprogmenys detonuos 11.30 val.

VIDEO: Kunigaikščio Gedimino progimnazijos direktorius: reaguojame ramiai, į ugdymo procesą grįšime pirmadienį

Valstybės saugumo departamento vertinimu, tai „tikslinga ir koordinuota ataka, vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva“, kuria siekiama kelti paniką visuomenėje.

„Lietuvoje terorizmo grėsmės lygis išlieka žemas. Raginame piliečius išlikti ramiais ir nepasiduoti provokacijoms“, – rašoma Nacionalinio krizių valdymo centro pranešime.

Vilniuje, Trakuose kai kurios mokyklos evakuotos

Kai kurios ugdymo įstaigos pranešė, kad dėl grasinimų pradėta evakuacija.

VIDEO: Vilniaus darželio „Saulutė“ direktorė apie evakuaciją: nepanikuojam, bet nėra jauku

„Gavus pranešimus, kad Trakų rajono švietimo įstaigose galimai yra sprogmuo, jose pradėta evakuacija ir informuotos specialiosios tarnybos. Manytina, kad tai gali būti klaidingi pranešimai, tačiau užtikrinant visų saugumą imtasi veiksmų.

Tų įstaigų, kuriose vyksta evakuacija, ugdytinių tėveliai, globėjai jau informuoti. Tėvelių prašome laukti instrukcijų ir vykti pasiimti savo vaikų, tik gavus pranešimą iš švietimo įstaigos“, – rašoma Trakų rajono savivaldybės feisbuko paskyroje.

Apie tai, kad ugdymo procesą teks stabdyti dėl grasinimų pranešė ir daugiau įstaigų. Vilniaus Gedimino progimnazija evakuota.

„Manau, kad tai yra provokacija ir siekis sukelti chaosą. Tačiau negalime rizikuoti ir kelti grėsmę žmonių saugumui. Prašome rasti galimybę iki 10 val. pasiimti vaikus iš mokyklos, nes esant sprogimo rizikai pamokų neorganizuosime. Įvykį užregistravome policijoje ir lauksime patalpų patikrinimo“, – moksleivių tėvus informavo įstaigos vadovas Rimantas Remeika.

R.Remeika atskleidė, kad kitokio turinio, tačiau taip pat grasinančio sprogimu laiško dar ketvirtadienio vakarą sulaukė ugdymo įstaigos ukrainiečių filialas. Direktorius tikisi, kad vaikai į mokyklą sklandžiai sugrįš pirmadienį.

Pamokos buvo nutrauktos ir Vilniaus Taikos progimnazijoje, 15min pranešė skaitytojai. Iš dalies kuriam laikui evakuoti ir A.Puškino gimnazija. Vėliau šioje gimnazijoje nutarta nutraukti ugdymo procesą ir dirbti nuotoliu.

Vilniaus Ąžuolyno progimnazija bendruomenę informavo, kad nors grasinantys pranešimai ir buvo gauti, realios grėsmės nėra, todėl ugdymo procesas tęsiamas.

Evakuojami mokiniai Vilniuje spalio 13 dieną
Evakuojami mokiniai Vilniuje spalio 13 dieną

Policijos pareigūnai taip pat tikrina ir Vilniaus darželius. Pasak skaitytojų, darželiai tikrinami policijos pareigūnų su šunimis.

Kaune ugdymas tęsiamas

Kauno apskrityje iki 10 valandos ryto gauti 53 pranešimai apie užminuotas mokyklas.

Kauno miesto savivaldybė informavo, kad vengiant bereikalingos panikos dėl šįryt anonimiškai paskleistos informacijos apie teroro akto grėsmes, visos Kauno miesto savivaldybės mokyklos ir darželiai (144 įstaigos) vykdo policijos rekomendacijas ir tęsia veiklas kaip įprastai.

Vadovaujantis pareigūnų rekomendacijomis, jų vadovai informuoti dėl budėtojų darbo sustiprinimo, praėjimų kontrolės, nuodugnios patalpų apžiūros.

Kaune anoniminiai laiškai gauti keliose dešimtyse ugdymo įstaigų. Savivaldybės specialistai ir mokylų bei darželių administracijų darbuotojai nuolat palaiko ryšį su policija.

Kol kas įstaigų veikla nestabdoma ir vaikai toliau lieka pamokose. Policijos pareigūnai kol kas evakuacijos taip pat nevykdo.

Dar per valandą – iki 11.20 val., skaičiai ženkliai pakito. Kauno apskrityje iš viso buvo gauti 94 pranešimai dėl galimai užminuotų ugdymo įstaigų: Kaune – 44, Kauno rajone – 24, Kėdainių rajone – 12, Jonavos rajone – 8, Kaišiadorių rajone – 5.

Iki 13 val. Kauno apskrityje iš viso gauti jau 106 pranešimai.

Klaipėdoje dalis ugdymo įstaigų neveikia nuo vakar

Klaipėdos apskrities policija gavo informacijos apie 20 grasinančių pranešimų. Laiškas taip pat ne lietuvių kalba, rusiškai. Tekstas nuo vakarykščio skiriasi.

„Darbo yra, bet susitvarkome“, – 15min sakė Klaipėdos apskrities policijos atstovė Andromeda Grauslienė.

Klaipėdos rajone grasinimai atsiųsti ir keliems privatiems darželiams. Reaguodami į laišką, jie apskritai šiandien nedirba. Dalis ugdymo įstaigų, sulaukusių grasinančių laiškų ketvirtadienį, nedirba ir šiandien.

Klaipėdos miesto savivaldybė informavo, kad penktadienį laiškų su informacija apie galimai užminuotas įstaigas sulaukė daugiau nei 70 Klaipėdos miesto švietimo įstaigų. Situacija Klaipėdoje aptarta savivaldybės bei pareigūnų darbiniame susitikime. Miesto švietimo įstaigoms rekomenduojama tęsti įprastinį ugdymo procesą.

Jonavoje siūloma dirbti, jei nieko įtartino nerasta

Jonavos rajono švietimo įstaigos, kaip ir visoje Lietuvoje, penktadienį irgi gavo pranešimus apie neva įstaigose padėtus sprogmenis. Jonavos rajono savivaldybė ragina gyventojus reaguoti ramiai, nepanikuoti, vadovautis tarnybų rekomendacijomis.

Ugdymo įstaigoms, gavusioms tokio pobūdžio grasinimus, rekomenduojama:

Išlikti budriais ir ramiais, nuraminti aplinkinius, nepasiduoti provokacijoms; Informuoti policiją bendruoju pagalbos numeriu 112;

Esant galimybei apžiūrėti patalpas, vaizdo kamerų įrašus ir, neradus įtartinų objektų, tęsti ugdymo procesą;

Laukti atvykstančių pareigūnų, kurie apžiūrės patalpas.

Nacionalinis krizių valdymo centras ugdymo įstaigoms rekomenduoja išlikti budrias ir ramias, informuoti policiją telefonu 112, esant galimybei apžiūrėti patalpas, vaizdo kamerų įrašus ir neradus įtartinų objektų tęsti ugdymo procesą, laukti pareigūnų, kurie apžiūrės patalpas.

Panevėžio mieste ir regione taip pat neramu

Penktadienį iš pat ryto Panevėžio policiją ant kojų sukėlė vienas po kito pasiekę pranešimai apie neva užminuotas ugdymo įstaigas. Pranešta apie mokyklose ir darželiuose esą padėtus sprogmenis.

Paskelbtas A grėsmės lygis, nes laiškuose nurodyti skirtingi sprogdinimų laikai.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė naujienų portalui JP.lt patvirtino, kad kone 15 Panevėžio įstaigų gavo elektroninius, grasinančius susprogdinti laiškus.

„Šiandien paplito grasinantis laiškas apie galimus sprogdinimus. Laiškus įvairiais laikais gavo Juozo Balčikonio gimnazija, lopšeliai-darželiais. Pagrasinta ir Biržų švietimo įstaigoms. Policija reaguoja ir tikrina gautą informaciją ir, jeigu reikia, pradeda evakuaciją. Paskelbtas A grėsmės lygis, nes laiškuose nurodyti skirtingi sprogdinimų laikai“, – aiškino O.Jukniūtė.

Planas „Skydas“ kol kas nė vienoje švietimo įstaigoje nėra įvestas. Aplinkybės tikslinamos.

Pranešimai apie grasinimus pilasi ir kituose rajonuose

Udiena.lt praneša, kad, pirminiais duomenimis, grasinančių laiškų gauta ir aštuoniuose Utenos rajono objektuose.

Rokiškio rajono savivaldybės Švietimo skyriaus penktadienio ryto duomenimis, grasinančius laiškus rusų kalba gavo Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokykla, Pandėlio, Juodupės, Obelių gimnazijos, Pandėlio daugiafunkcis centras, Rokiškio „Pumpurėlio“ lopšelis-darželis.

Gauta pranešimų dėl Jurbarko rajone užminuotų mokymosi įstaigų.

Iki 10 val. tokių pranešimų Tauragės apskrities Vyriausiajame policijos komisariate sulaukta net 19. Vien Tauragės rajone pranešta apie 7 užminavimus, praneša kurjeris.lt.

„Daugiausia apie ugdymo įstaigas pranešama. Reaguojame į visus pranešimus, vykstame tikrinti“, – kurjeris.lt sakė Tauragės AVPK atstovė Lina Banienė.

Kaip „Suvalkietį“ informavo Marijampolės apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Gintarė Navickaitė, komisariatas nuo 8 iki 11 val. gavo 16 pranešimų apie regione esančiose mokymo bei ugdymo įstaigose padėtus sprogmenis. Marijampolėje tokių pranešimų – 11. Pranešta, kad užminuotos Rygiškių Jono, Sūduvos gimnazijos, darželiai „Šaltinėlis“, „Rūta“, Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka, Kazlų Rūdos „Saulės“ mokykla ir kt.

Pasak G.Navickaitės, policija individualiai tiria kiekvieną atvejį. Daugelyje įstaigų ugdymo procesas nebuvo nutrauktas, iš pastatų žmonės neevakuoti. Evakuoti Kazlų Rūdos „Saulės“ mokyklos mokiniai ir pedagogai.

Alytaus švietimo įstaigos taip pat gavo grasinančius laiškus. Alytaus apskrities policijos pareigūnai aplankė laiške nurodytas miesto mokyklas ir jų vadovų paprašė laikytis rimties. Alytaus apskrityje iš viso gauta 12 pranešimų apie neva tai užminuotas įstaigas, Alytaus mieste – 4.

„Alytaus spec. tarnybos dirba puikiai, reaguoja į visus pranešimus, apžiūri patalpas. Jokių sprogmenų nėra. Tikėtina, kad tai centralizuotai surengta ataka, siekianti sutrikdyti spec. tarnybų darbą.

Labai gaila, kad mokytojams ir moksleiviams, tik ką grįžusiems į įprastą darbo režimą, tenka patirti tokią įtampą.

Tačiau būkite ramūs, fizinės grėsmės nei jums, nei moksleiviams nėra, o kaltieji dėl kibernetinės atakos, tikiu, bus nustatyti“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė Alytaus meras Nerijus Cesiulis.

Lazdijuose pamokos baigėsi 11 val.

Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad dėl grasinimų ugdymo įstaigoms panikuoti pagrindo nėra, bet atsarga gėdos nedaro.

„Informuoju, kad reaguojant į viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją dėl galimai padėtų sprogmenų ugdymo įstaigose, šiandien trumpiname ugdymo procesą Lazdijų rajono ugdymo įstaigose.

Šiandien ugdymo proceso pabaiga planuojama – 11.00 val.

Informuojame, kad vaikai, kurie įprastai savarankiškai keliauja namo, šiandien pareis anksčiau.

Vaikų artimieji, kurie įprastai pasiimate vaikus atvykę į ugdymo įstaigą, kviečiame šiandien atvykti iki 11.00 val.

Mokykliniai autobusiukai namo vaikus šiandien taip pat parveš anksčiau.

Vaikučiai, kurie liks ugdymo įstaigose po 11 val. laiką leis gryname ore, su auklėtojais ir (arba) mokytojais parkuose ar kitose viešose erdvėse. Oras šiandien puikus“, – rašė ji.

„Dauguma rajono ugdymo įstaigų elektroniniu paštu šiandien gavo elektroninius pranešimus apie galimai jų įstaigose paliktus sprogmenis. Panaši informacija viešoje erdvėje sklando jau kurį laiką. Šiandien operatyviai surengtame pasitarime, kuriame dalyvavo savivaldybės vadovai, švietimo ir kultūros įstaigų vadovai bei Lazdijų rajono policijos komisariato viršininkas Mantas Struckas, aptarta susidariusi situacija.

M.Struckas informavo, kad greičiausiai tai yra kibernetinė ataka, tačiau į ją būtina reaguoti. Todėl šiandien ir rytoj (nepaisant to, kad rytoj ugdymo procesas nevyks) švietimo įstaigas lankys policijos pareigūnai ir apžiūrės ar įstaigose bei jų teritorijoje nėra įtartinų paliktų daiktų“, – pranešė ir Lazdijų rajono savivaldybė.

Ketvirtadienį grasinta Klaipėdos ir Palangos ugdymo įstaigoms

Ketvirtadienį melagingų pranešimų apie padėtus sprogmenis buvo gavusios Klaipėdos darželiai ir mokyklos, grasinimo, jog bus užminuotas pastatas sulaukė Palangos savivaldybė. Jie taip pat atsiųsti laiškais, parašytais ne lietuvių kalba.

Patikrinę ugdymo įstaigas pareigūnai įtartinų ar grėsmę keliančių objektų nerado, tačiau kai kurios įstaigos savarankiškai priėmė sprendimą evakuoti asmenis.

Josvydo Elinsko / BNS nuotr./ Policija prie mokyklos
Josvydo Elinsko / BNS nuotr./ Policija prie mokyklos

Tokie pat grasinimai Latvijoje bei Estijoje

Panašių pranešimų šią savaitę sulaukta ir Latvijoje bei Estijoje, šių šalių tarnybos ragina žmones nepanikuoti.

Latvijos naujienų agentūra „LETA“ skelbė, kad pranešimų apie sprogmenis trečiadienio naktį sulaukė apie 400 šalies darželių, taip pat mokyklų ir universitetų.

Vis dėlto, pasak Latvijos saugumo tarnybos, terorizmo grėsmės lygis šalyje išlieka žemas, o pagrindo nerimauti nėra.

Tuo metu Estijoje nuo pranešimų apie sprogmenis įvairiose įstaigose, tarp jų – ir mokyklose, netgi sustreikavo pagalbos linijos 112 darbas.

Tačiau tai tebuvo „momentinė apkrova“, vietos leidiniui „Tartu Postimees“ teigė policijos atstovai.

Jie pridūrė, kad jeigu žmonėms nepavyktų prisiskambinti pagalbos numeriu 112, pirmiausia reikia laikytis protokolo ir evakuoti pastatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas