Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LKPB: labiausiai ieškomiems Europos nusikaltėliams – paskutinis teisėjo švilpukas

Greičiausiai jau spėjote pagalvoti, kad po šio vakaro pasaulio futbolo čempionato pusfinalio, paliksiančio dėl geriausios pasaulio komandos titulo kautis dvi Europos komandas, pasiilgsite kitų rungtynių, tačiau Europos teisėsauga pradeda savo rungtynes, kurias stebėti kviečia ir jus. 
„Most Wanted“ kampanijos emblema
„Most Wanted“ kampanijos emblema / LKPB iliustracija

Europolas, Europos aktyvios besislapstančių asmenų paieškos grupių tinklas (ENFAST) ir Europos valstybių teisėsaugos institucijos tęsia sėkmingą tarptautinę kampaniją „Most Wanted“ (liet. „Ieškomiausi“), kuri skirta sunkius ir labai sunkius nusikaltimus padariusių asmenų paieškai.

Padėti Europos teisėsaugos bendruomenei užminti ieškomiausiems ant kulnų raginama ir visuomenė, nes viešumas dažnai tampa vienu pagrindiniu ginklu, leidžiančiu sulaikyti besislapstančius nuo teisingumo asmenis, rašoma Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) trečiadienį išplatintame pranešime spaudai.

Siekdami tapti tokiais pat žymiais, kaip kai kurie tikri profesionalūs futbolininkai, žaidimą Europos labiausiai ieškomų taurės rungtynėse ne savo noru pradeda 25 pavojingi, nuo policijos besislapstantys, įstatymų pažeidėjai. Kuo daugiau žmonių pamatys jų veidus, tuo daugiau galimybių bus juos surasti.

Žaidimo startas – 2018 m. liepos 12 d. 8:00 val. Centrinės Europos laiku (CET) (9:00 val. Lietuvos laiku), žaidimo aikštelė – http://www.eumostwanted.eu/crimeleague

Kampanijos tikslas

Naujausios ENFAST ir Europolo kampanijos tikslas – iš arti pristatyti Europos piliečiams kelių ieškomiausių Europoje asmenų veidus.

Žinodami kaip atrodo šie asmenys, galėsite juos atpažinti, o policijai jūsų suteikta informacija gali tapti paskutine trūkstama dėlionės dalimi, padėsiančia surasti pažeidėjus.

Daugiau nei pusės „lygoje“ esančių asmenų policija ieško dėl nužudymų, o kitų – dėl kitokių sunkių ir labai sunkių nusikaltimų.

Žaidimas šioje „lygoje“ garbės jos dalyviams tikrai nedaro, nes kiekvienas jų ne už gražias akis užsitarnavo vietą įtariamųjų komandoje. Daugiau nei pusės „lygoje“ esančių asmenų policija ieško dėl nužudymų, o kitų dėl sunkių ir labai sunkių nusikaltimų – prekybos dideliu kiekiu narkotikų, ginkluotų apiplėšimų, sukčiavimų ir kt.

Žaidimo startas

Specialioje aikštėje yra 25 žaidėjai, kurių ieško teisėsaugos institucijos iš 23 Europos šalių.

15min iliustracija/Ieškomiausių nusikaltėlių rinktinėje yra ir įtariamasis iš Lietuvos
15min iliustracija/Ieškomiausių nusikaltėlių rinktinėje yra ir įtariamasis iš Lietuvos

Prieš prasidedant žaidimui, aikštė bus tuščia. Liepos 12 d., 8.00 val. Centrinės Europos laiku (CET) (9:00 val. Lietuvos laiku), šalių teisėsaugos institucijos ir Europolas per socialinės žiniasklaidos priemones pasidalins skirtingais kodais, kuriuos naudodami, „atrakinsite“ aikštėje žaidžiančių pažeidėjų korteles. Devintasis ir paskutinis kodas, leisiantis jums baigti formuoti komandą prieš nuaidint paskutiniam teisėjo švilpukui, bus išplatintas 2018 m. liepos 14 d. rytą.

Rezultatas

Europos labiausiai ieškomų asmenų sąraše figūruoja apie 60 įstatymų pažeidėjų, tai nuteisti arba įtariami padarę itin sunkius nusikaltimus asmenys – žudikai, teroristai, žmonių pagrobėjai, narkotikų prekeiviai ir kt.

Europos labiausiai ieškomų asmenų sąraše figūruoja apie 60 įstatymų pažeidėjų, tarp jų – žudikai, teroristai, žmonių pagrobėjai, narkotikų prekeiviai.

Visi jie šiuo metu slapstosi nuo teisėsaugos institucijų, norėdami išvengti atsakomybės ir bausmės.

BNS žiniomis, šiame sąraše yra du lietuviai: narkotikų platinimu užsiėmusios Kauno „Agurkinių“ organizuotos nusikalstamos grupuotės vienas atstovų Algimantas Ringaila bei dėl aukos pagrobimo ir žmogžudystės ieškomas Denis Vaitkevičius.

Anksčiau vykdant didelės apimties kampanijas, buvo suimti 6 asmenys: trys asmenys 2016 m. Kalėdų kampanijos metu ir trys asmenys 2017 m. rugpjūčio mėn. vasarinių atvirukų kampanijos metu. Remiantis visuomenės suteikta itin svarbia informacija, iš viso buvo suimta mažiausiai 17 pavojingų sunkius ir labai sunkius nusikaltimus įvykdžiusių asmenų, skelbiamų Europos labiausiai ieškomų asmenų tinklapyje.

Norėdami suformuoti pažeidėjų komandą ir padėti Europos teisėsaugai sulaikyti nuo teisingumo besislapstančius asmenis, apsilankykite www.eumostwanted.eu/crimeleague ir ieškokite kodų, padėsiančių „atrakinti“ žaidėjų korteles savo šalies policijos ir Europolo socialinių tinklų paskyrose.

Apie kampaniją „Most Wanted“

www.eumostwanted.eu – pirmoji iki šiol įgyvendinta, visą Europą apimanti iniciatyva, kuri sukūrė platformą bendram ieškomiausių asmenų sąrašui. ES šalių narių gyventojai ir kitų šalių piliečiai svetainėje gali pateikti naudingos informacijos, jeigu pageidauja – gali tai daryti anonimiškai.

Europolas parėmė ENFAST įgyvendinant šį projektą, sukurdamas saugią platformą, skirtą Ieškomiausių nuo teisėsaugos besislapstančių asmenų svetainei. Svetainėje yra dalinamasi informacija apie ypač pavojingus asmenis, kurių atžvilgiu buvo paskelbta tarptautinė paieška, pripažintus kaltais arba įtariamus Europoje įvykdytais sunkiais nusikaltimais arba teroristinėmis atakomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas