Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

09:19 /10:35

Matas Kalinauskas ieškomas penktą parą: skelbiami darbai, planai ir iššūkiai

Vilniuje ir sostinės prieigose, Neryje bei palei upę, tęsiamos dingusio Mato Kalinausko paieškos. Misiją organizuoja per grupę „Mato paieška“ „Facebook“ tinkle komunikuojantys aktyvistai, o policija sušaukė į instruktažą norinčiuosius prisidėti. Užsimenama, kad jau ruošiamasi ir savaitgalio reikalams, pabrėžiama, kad net kelių valandų savanoriška pagalba – labai reikalinga.

Feisbuke skelbiamas Mato paieškų penktadienio planas. Šiandieną nuo 10 val. policija prie komisariato P.Vileišio g. 20C organizavo savanoriams instruktažą, išvakarėse atšauktą dėl prastų oro sąlygų. Tuo metu kiti paieškos dalyviai buriasi į komandas ir arba jau žvalgosi, arba netrukus ruošiasi ieškoti dingusiojo.

Tikimasi, kad papildomai penktadienį galės išplaukti ir bent vienas ar keli savanorių ekipažai baidarėmis.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovai penktadienį raportuoja, kad išvakarėse Neries upėje buvo tęsiama dingusio jaunuolio paieška. Vykdyta pakrančių paviršinė žvalgyba: atlikta sunkiai prieinamų vietų, išgraužų, baržų, valčių stovėjimo vietos patikra, atkarpoje nuo P.Vileišio g. iki Vingio parko.

Tariamai nuskendęs jaunuolis nerastas, užduočių vykdymas tęsiamas.

Patricija Adamovič / BNS/15-mečio paieška upėje penktadienį
Patricija Adamovič / BNS/15-mečio paieška upėje penktadienį

Kaip pasiruošti paieškoms?

Vykdant paiešką pirmoje vietoje yra jūsų ASMENINIS SAUGUMAS, pažymima „Facebook“ grupėje.

  • Draudžiama vykdyti paieškas po vieną, visą laiką turi eiti ne mažiau du žmones.
  • Atitolus, einant pažiūrėti sudėtingesnes vietas – visuomet informuoti savo porininką.
  • Žolė slidi, labai saugotis kad nenuslįsti į vandenį.
  • Būtina patogi, geriausia neperšlampama avalynė ( sportiniai bateliai netinka )
  • Patartina turėti atšvaitinę liemenę, apsauginius permatomus akinius.
  • Rekomenduojama turėti žygeivių lazdas, kurios padeda apžiūrėti žoles, taip pat žiūronus, peršlapus batams pasikeisti sausas kojines, švilpuką.
  • Šviesos šaltiniai – prožektoriai, ciklopai. Net ir dieną.
  • Keliaujant palei vandens telkinį saulėtą dieną, turėkite poliarizuotų stiklų akinius nuo saulės, taip galėsite apžiūrėti vandenį neatsispindint šviesai.
  • Būtinai turėti vandens, šilto gėrimo.

Suprasti akimirksniu

  • Pirmadienį (rugsėjo 30 d.), apie 8 val. 50 min. į Vilniaus pareigūnus kreipėsi Žirmūnų gyventoja. Mato mama pranešė, kad sūnus dingo, naktį išėjęs iš namų, nors anksčiau taip niekuomet nebuvo padaręs.
  • Paskutinį kartą Matas matytas būtent tą naktį iš sekmadienio į pirmadienį 04.21 val., išeinantis iš „Lemon Gym“ sporto klubo Antakalnyje (Antakalnio g.). Pasuko link Šilo g., kirto kelią ties „Caffeine“ kavine ir toliau duomenų apie jaunuolio judėjimo kryptį nėra.
  • „Ant Šilo tilto vidurio rasta kuprinė su visais jaunuolio daiktais, tad su savimi daugiau nieko neturėjo“, – tokie fiksuoti Mato paieškų orientyrai.
  • Lieknas, 15 metų, 175 cm ūgio, vilkėjo trumpus mėlynus šortus „Jack & Jones“, žydrus „Nike“ sportbačius, juodą „Jack & Jones“ džemperį su „Jack & Jones“ užrašu per visą krūtinę“, – nurodomi Mato požymiai.

ANTRAS ETAPAS: NEPRIKLAUSOMA PAIEŠKA NUO ~14 VAL. IKI 18 VAL. (paskutinė startuojanti paieškos grupė).

„Apie nepriklausomos paieškos detales informuosime penktadienį ~11 val. Ji ir toliau vyks segmentuose, bus šiek tiek koordinuojama“, – informuoja koordinatoriai.

Bus skelbiama registracija, tad raginama aktyvuoti grupės pranešimų gavimą, kad laiku pamatytumėte informaciją.

Paraleliai su šiomis sausumos paieškomis vyks ir paieška vandenyje, Neries žvalgyboje dalyvaus vandenyje apmokytas dirbti šuo, numatoma ir upės apžvalga dronais.

„Nebūtina skirti paieškoms visos dienos. Galima išsirinkti vieną atkarpą, skirti jos patikrai porą valandų. Net ir mažiausia pagalba šiuo metu ir labai reikalinga bei vertinama!“, – teigia paieškų koordinatoriai.

Žadama, kad penktadienį po pietų bus aktyvuotas naujas segmentuotas žemėlapis savanoriams, kuris padeda organizuoti paiešką ir paskirstyti pajėgumus.

„Toliau galite registruotis paieškai vandenyje baidarėmis ir kitomis vandens transporto priemonėmis ŠEŠTADIENIUI ir SEKMADIENIUI.

Bendrai apie savaitgalio organizuojamą paiešką pranešime penktadienį vakarop.

Dėkojame visiems, kurie fiziškai ar kitokia forma prisideda prie Mato paieškos,“ – baigiamas įrašas socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas