Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažeikių savivaldybės korupcijos bylą nagrinėjantis teismas neleido apkaltintai skyriaus vedėjai grįžti į darbą

Trečiadienį Šiaulių apygardos teismas nagrinėjamoje korupcijos Mažeikių rajono savivaldybėje baudžiamojoje byloje, paskelbė nutartį dėl kaltinamosios Sandros Ramanauskienės laikino nušalinimo nuo užimamų pareigų. Kaltinamoji nuo Mažeikių rajono savivaldybės Strateginio vystymo ir investicijų skyriaus vedėjos pareigų laikinai nušalinta yra ankstesniu teismo sprendimu.
Mažeikių rajono savivaldybė
Asociatyvi iliustracija/Mažeikių rajono savivaldybė / mazsikiai.lt nuotr.

Balandžio 12 dieną vykusiame teisiamajame posėdyje Valstybės kaltinimą byloje palaikantis prokuroras teismo prašė pratęsti kaltinamosios S.Ramanauskienės laikiną nušalinimą nuo užimamų pareigų terminą. Prokuroro prašymą išnagrinėjęs teismas konstatavo, jog S.Ramanauskienė yra kaltinama padariusi vieną apysunkį ir tris sunkius tyčinius nusikaltimus, susijusius su valstybės tarnyba, t. y. susijusius su jos atliekamomis pareigomis. Be to, ji, vykdydama savo pareigas, naudodamasi jai suteiktais įgaliojimais, pasinaudodama savo pareigomis ir darbo vietoje prieinama informacija, gali trukdyti procesui bandydama paveikti jai pavaldžius ir kitus asmenis, pakreipti procesą sau palankia linkme, bei jos užimamos pareigos (Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Strateginio vystymo ir investicijų skyriaus vedėja) sudaro jai galimybę daryti naujas veikas. Dėl to yra būtinybė S.Ramanauskienę nušalinti nuo jos užimamų pareigų.

Teismas nusprendė, jog bylos aplinkybės, dėl kurių S.Ramanauskienė buvo laikinai nušalinta nuo užimamų pareigų, nepasikeitė ir minėtos priemonės taikymo pagrindai neišnyko. Esant tokioms aplinkybėms kaltinamosios laikino nušalinimo nuo užimamų pareigų terminas pratęsiamas. Teismo nutartimi laikinas nušalinimas nuo Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Strateginio vystymo ir investicijų skyriaus vedėjos pareigų pratęstas 3 mėnesiams.

Ši nutartis yra neįsiteisėjusi ir per septynias dienas nuo patvirtinto nuorašo įteikimo dienos gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Kiek anksčiau teismas išnagrinėjo valstybės kaltintojo prašymą šioje byloje ir kaltinamajam Alfonsui Žiulpai pratęsti laikiną nušalinimą nuo Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Vietinio ūkio skyriaus vedėjo užimamų pareigų. Teismas valstybės kaltintojo prašymą patenkino. A.Žiulpa teismo sprendimą apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šiaulių apygardos teismas 24 tomų baudžiamojoje byloje, kurioje 6 fiziniai ir 2 juridiniai asmenys yra kaltinami kyšininkavimu, papirkimu, tęsė liudytojų apklausą.

Kaltinimus šioje byloje yra išgirdę 60 metų Bronius Kryžius, 48 metų Sandra Ramanauskienė, 35 metų Darius Guoba, 63 metų Antanas Grigalavičius, 50 metų Alfonsas Žiulpa ir 50 metų Darius Buknys. Kaltinimai pareikšti ir dviem juridiniams asmenims, uždarosioms akcinėms bendrovėms „Labbis“ bei „Budinks“, rašoma Šiaulių apygardos teismo pranešime.

Viename iš posėdžių parodymus teismui davė ir vienos įmonės vadovas, kuris šioje byloje savo kaltę yra pripažinęs ir nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas pagal laidavimą. Liudytojas sutiko teismui duoti parodymus, jis teismo prašė, kad šis vadovautųsi jo parodymais, kuriuos jis davė per ikiteisminį tyrimą. Liudytojas patvirtino, jog įvykio metu jis vadovavo vienai įmonei, kuri tada buvusi viena iš Mažeikių rajono savivaldybės organizuotų viešųjų pirkimų dalyvių. Vyras teigė, jog jam tekę ne kartą susitikti su dabar jau vienu iš kaltinamųjų A.Žiulpai, kuris tada ėjo savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjo pareigas. Liudytojas teismui teigė, jog su A.Žiulpa tekę kalbėti apie projektą. Anot jo, tokių pokalbių metu jautęs spaudimą, kad už papildomus darbus reikia kažkaip atsilyginti. Neilgai trukus jis A.Žiulpai perdavė 2000 eurų kyšį.

Bylos duomenimis, nusikaltimas galėjo būti padarytas 2018 metais Mažeikių rajono savivaldybei galbūt neskaidriai organizuojant viešuosius pirkimus.

Kaltinamasis B.Kryžius tuo metu ėjo Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas.

Savivaldybės atstovai galėjo būti paperkami ir tiesiogiai, ir kyšius jiems perduodant per kitus asmenis. Telefonu, per kitas ryšio priemones, susitinkant betarpiškai valstybės tarnautojai su tiekėju dar iki viešojo pirkimo paskelbimo galėjo aptarti būsimą pirkimą, gauti iš pirkėjo parengtus dokumentus, tarp kurių – techninę specifikaciją, pirkimo, sutarties sąlygas, kitus duomenis.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad dėl kyšių davimo buvo susitarta iš anksto, įmonių atstovai kyšius Mažeikių rajono savivaldybės tarnautojams davė, kad jų įmonėms būtų užtikrintos išskirtinės sąlygos laimėti įvairius su infrastruktūros tvarkymu, statyba, remontu bei švietimu, informacinių sistemų atnaujinimu ir priežiūra susijusius viešuosius pirkimus. Kyšių sumos galėjo siekti iki 10 tūkstančių eurų. Bendra kyšių suma gali siekti iki 28 tūkstančių eurų.

Šioje byloje vienos įmonės vadovas savo kaltę pripažino ir nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas pagal laidavimą. Mažeikių rajono savivaldybės atstovų papirkimu kaltinami trys privačių įmonių atstovai. Kaltinamieji teismui pareiškė, jog savo kaltės nepripažįsta, jie teigė, jog savo parodymus teismui duos tik po liudytojų apklausos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito