Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažinti santuokinį merginos amžių teismas nesutiko

Pareiškėja kreipėsi į teismą su pareiškimu, prašydama sumažinti jai santuokinio amžiaus ribą santuokai įregistruoti. Mergina nurodė, kad jai yra 17 metų, 2022 m. balandžio mėn. susipažino su vaikinu, pradėjo susitikinėti, myli vienas kitą, laukiasi kūdikio, todėl ketina sukurti šeimą ir vesti bendrą ūkį.
Užutrakio dvare susituokė Aisvydas Paliukėnas ir Gretė Užkuraitytė
Vestuvės (asociatyvi nuotr.) / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Šiuo metu mergina niekur nesimoko ir nedirba, vaikinas dirba atsitiktinius darbus. Nori, kad būsimas vaikas gimtų šeimoje, todėl artimiausiu metu ketina įregistruoti santuoką, tačiau tam būtina sumažinti jai santuokinį amžių.

Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse nustatyta, kad santuoką leidžiama sudaryti asmenims, kurie santuokos sudarymo dieną yra aštuoniolikos metų.

Teismas supaprastinto proceso tvarka turi teisę sumažinti asmens, neturinčio aštuoniolikos metų ir norinčio tuoktis, santuokinio amžiaus ribą, bet ne daugiau kaip dvejais metais.

Visgi, teismas, išklausęs pareiškėjos, jos atstovės, suinteresuotų asmenų paaiškinimus, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovės pateiktą išvadą sprendė, jog nagrinėjamu atveju pareiškėjos santuokinio amžiaus ribos sumažinimas prieštarautų pareiškėjos interesams.

Teismas padarė išvadą, kad pareiškėja yra pažeidžiama, jai reikalinga nuolatinė socialinė bei psichologinė pagalba. Pareiškimo nagrinėjamo metu buvo nustatyta, kad pareiškėja turto neturi, gauna tik socialinę išmoką.

Tuo tarpu, suinteresuotas asmuo – būsimas nepilnametės vaiko tėvas yra ne kartą teistas, jam pareiškimo nagrinėjimo metu dar neįsiteisėjusiais Kauno apygardos teismo ir Alytaus apylinkės teismo nuosprendžiais paskirtos laisvės atėmimo bausmės, jis taip pat baustas administracine tvarka už įvairius administracinius nusižengimus, kas rodo, jog suinteresuotas asmuo yra linkęs pažeidinėti įstatymus ir stokoja atsakomybės.

Suinteresuotas asmuo jokio turto bei nuosavo būsto neturi, už nusikalstamų veikų bei administraciniu nusižengimų padarymą paskirtų baudų, kurių dydis viršija 100 tūkst. Eur, nesumokėjęs.

Nors suinteresuotas asmuo teigė, kad dirba pas pažįstamą, tačiau konkrečios darbovietės nenurodė, o iš „Sodros“ duomenų bazės teismas nustatė, jog jis nedirba, jokių pajamų negauna, pats nurodyti, kaip aprūpins šeimos poreikius, negalėjo, kas leido teismui pagrįstai spręsti, kad suinteresuotas asmuo neturi nuolatinio pajamų šaltinio, o jo pragyvenimo šaltinis yra nusikalstamų veikų bei administracinių nusižengimų darymas ir jis nėra pajėgus išlaikyti šeimos.

Teismas įvertino tai, kad šiuo metu pareiškėja gauna visas reikiamas socialines paslaugas, visapusišką socialinę pagalbą, jos gyvenimo sąlygos pas globotoją yra geros, o patenkinus pareiškėjos prašymą, pareiškėjai pasibaigtų nustatyta rūpyba, ji netektų jai reikalingos finansinės paramos bei gyvenamojo būsto.

Kadangi nei pareiškėja, nei suinteresuotas asmuo negalėjo nurodyti, kur tiksliai gyventų, todėl teismui nebuvo net galimybės įvertinti, ar pareiškėjai bei jos naujagimiui gyvenant su suinteresuotu asmeniu būtų sudarytos tinkamos ir emociškai saugios gyvenimo sąlygos.

Pagal Civilinį kodeksą, nėštumas yra svarbi priežastis sumažinti santuokinį amžių, tačiau teismas, spręsdamas klausimą dėl santuokinio amžiaus ribos sumažinimo turi atsižvelgti į norinčio tuoktis nepilnamečio psichikos bei psichologinę būklę, turtinę padėtį.

Teismas, išnagrinėjęs pareiškėjos prašymą, konstatavo, kad pareiškėja nėra pakankamai brandi savarankiškam gyvenimui, jai pačiai reikalinga nuolatinė priežiūra, pagalba bei kontrolė, suinteresuotas asmuo (būsimo vaiko tėvas) nėra pajėgus tinkamai pasirūpinti savo būsimo vaiko motina bei visos šeimos gerove, santuokinio amžiaus pareiškėjai sumažinimas pažeis jos ir būsimo kūdikio teises ir teisėtus interesus, todėl pareiškėjos prašymo netenkino.

Ši teismo nutartis neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito