Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meteorologiniai balionai su kontrabanda atskrenda ir į Lenkiją: įkliuvo du lietuviai

Cigarečių kontrabandininkų naudojami meteorologiniai balionai, pastarosiomis dienomis sukėlę nemažai nerimo ir diskusijų Lietuvoje, atskrenda ir į kaimyninę Lenkiją. Šalies sienos apsaugos pareigūnai praneša ne tik radę nukritusį tokį balioną, bet ir sučiupę tuos, kurie atvyko kontrabandą atsiimti. Paaiškėjo, kad tai du lietuviai.
Balionu atskraidinta kontrabanda Lenkijoje, kurią atsiimti vyko du lietuviai
Balionu atskraidinta kontrabanda Lenkijoje, kurią atsiimti vyko du lietuviai / Podlaski OSG nuotr.

Pastaruoju metu Lietuvoje fiksuoti keli incidentai, kuomet kritinės infrastruktūros objektuose nusileido balionai su kontrabandinėmis cigaretėmis.

Pasieniečiai teigia per pastarąjį mėnesį fiksavę apie 250 incidentų su tokio pobūdžio balionais.

Apie tokį atvejį ketvirtadienį pranešė ir Lenkijos Sienos apsaugos tarnybos Palenkės skyrius. Pareigūnai skelbia Plaskos seniūnijos miškuose radę oro baliono liekanas ir prie jo pritvirtintą folijoje supakuotą paketą.

Viduje buvo sekiklis ir tabako gaminiai – daugiau nei 1,3 tūkst. cigarečių pakelių be lenkiškų banderolių. Pasieniečiai skaičiuoja, kad pardavus juos Lenkijos rinkoje Valstybės iždas prarastų apie 36,5 tūkst. zlotų (8,5 tūkst. eurų).

Podlaski OSG nuotr./Balionu atskraidinta kontrabanda Lenkijoje, kurią atsiimti vyko du lietuviai
Podlaski OSG nuotr./Balionu atskraidinta kontrabanda Lenkijoje, kurią atsiimti vyko du lietuviai

Vis dėlto šįkart kai kam teks papildyti Lenkijos biudžetą – pasieniečiai netoli įvykio vietos patikrai sustabdė „Audi“ automobilį su lietuviškais numeriais, kuriuo važiavo du Lietuvos piliečiai. Kaip paaiškėjo, būtent šie 36-erių ir 33-ejų metų vyrai ir vyko pasiimti nelegalaus krovinio.

Vyrams pateikti kaltinimai, nelegalios cigaretės perduotos Muitinės ir mokesčių tarnybai.

Lenkijos naujienų agentūra PAP skelbia, kad tai dar vienas bandymas iš Baltarusijos į Lenkiją nelegaliai gabenti kontrabandą naudojant tokius oro balionus. Toks atvejis fiksuotas ir prieš dvi savaites prie Kuznicos, tuomet pakuotėje buvo 1,5 tūkst. pakelių cigarečių be lenkiškų banderolių. Nepaisant bandymo pabėgti, ten buvo sulaikyti du lenkai.

Podlaski OSG nuotr./Balionu atskraidinta kontrabanda Lenkijoje, kurią atsiimti vyko du lietuviai
Podlaski OSG nuotr./Balionu atskraidinta kontrabanda Lenkijoje, kurią atsiimti vyko du lietuviai

Panašų atvejį užfiksavo pareigūnai ir Novy Dvuro apylinkėse, kur taip pat aptiktas paketas su sekikliu bei oro baliono fragmentai. Pakuotėje buvo 1,4 tūkst. cigarečių pakelių. Tokių atvejų buvo ir daugiau.

PAP primena, kad stiprindama pasienį su Baltarusiją dėl nelegalios migracijos Lenkija čia įrengė plieninius barjerus, kamerų ir jutiklių tinklą, kitas apsaugos priemones. Todėl esą kontrabandininkai ieško kitų kelių gabenti nelegaliai cigaretes.

Tad naudojami ir meteorologiniai oro balionai, jeigu vėjas palankus, tuomet cigarečių kroviniai ir pasiekia Lenkiją.

Premjerė Ingrida Šimonytė ragina nepervertinti iš Baltarusijos atskrendančių meteorologinių balionų su kontrabanda keliamos grėsmės.

„Tai yra dalykai, kurie priklauso nuo vėjo krypties, jų grėsmė ar rizika saugumui neturi būti perdėta, nereikia žmonių gąsdinti“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė I.Šimonytė.

Premjerės teigimu, sustiprinus sienos apsaugą kontrabandininkai paprasčiausiai ieško būdų toliau tęsti verslą.

Tuo tarpu tarnybos ieško būdų, kaip sustabdyti šių balionų skrydžius. Rengiamasi skubiai keisti įstatymus, kad tokius balionus galėtų numušinėti Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Tuo tarpu pasieniečiai skelbia siekiantys technologiniais sprendimais eliminuoti galimybes neteisėtą veiklą vykdantiems asmenims gauti iš Baltarusijos oro balionais bandomus siųsti krovinius. Šios priemonės yra neviešo ir nedetalizuojamo pobūdžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas