Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Monikos byla: nužudymu apkaltintas D.Lukoševičius tikina mylėjęs motiną ir pasmaugtą jos dukrą

Antrą dieną Norvegijoje vykstančiame Nordhordlando teisme Bergene aštuonmetės Monikos Sviglinskajos nužudymu kaltinamas Donatas Lukoševičius pasakojo apie jo santykius su Monikos motina Kristina Sviglinskaja ir nužudytąja mergaite.
Donato Lukoševičiaus teismas Norvegijoje
Donato Lukoševičiaus teismas Norvegijoje / NTB/Scanpix nuotr.

Ši byla Norvegijoje sukėlė didžiulį rezonansą dėl policijos darbo aplaidumo, nes iš pradžių pareigūnai buvo nutarę, jog 8-erių mergaitė nusižudė, ir nutraukė bylą. Monikos motina nenuleido rankų, o kai byla buvo atnaujinta, paaiškėjo, kad mergaitė buvo nužudyta. Dabar bylos eigą stebi visos didžiausios Norvegijos žiniasklaidos priemonės.

Prisiekinėjo meilę

Teismui D.Lukoševičius sakė, kad 2011 metais jam atsikėlus gyventi į Kristinos Sviglinskajos nuomojamą butą, jo santykiai su K.Sviglinskaja ir santykiai su vėliau tais pačiais metais nužudyta mergaite buvo geri.

„Jei galėčiau naudoti geriausius žodžius, kokie egzistuoja, tai buvo žmogus, panašus į angelą“, – teismui apie Moniką pasakojo mergaitės nužudymu kaltinamas D.Lukoševičius.

Teisiamas lietuvis prisiekinėjo mylėjęs tiek motiną, tiek dukrą.

„Nuo pirmos akimirkos aš mylėjau Kristiną iš visos širdies, o kai sutikau Moniką, supratau, kad mylėsiu ją labiau nei save ir taip pat stipriai, kaip Kristiną“, – į prokuroro klausimą, ar toks jo jausmų apibūdinimas teisingas, D.Lukoševičius atsakė teigiamai.

Po atostogų santykiai atšalo

D.Lukoševičius pasakojo, kad santykiai su motina ir dukra pasikeitė po jų atostogų Lietuvoje 2011 metų vasarą.

„Jie netapo labai blogi, bet jie nebebuvo tokie geri“, – sakė teisiamasis.

D.Lukoševičius aiškino, kad vienintelės problemos, su kuriomis susidūrė gyvendamas kartu su K.Sviglinskaja ir jos dukra, buvo ekonominės.

„Bet man nerūpėjo pinigai ar kiek jų turėjo kiti. Pinigai nėra prioritetas mano gyvenime, o jų aš turėjau pakankamai“, – teigė D.Lukoševičius.

Norvegijos žiniasklaida plačiai nušviečia lietuvės nužudymo bylą
Norvegijos žiniasklaida plačiai nušviečia lietuvės nužudymo bylą

Lietuvis tikino, kad vienintelė jo klaida buvo ta, jog jis nesuprato atsakomybės, kokia yra gyvenant kartu su moterimi bei vaiku. D.Lukoševičius sakė, kad planavo vestuves su K.Sviglinskaja 2012 vasarą, bet santykiai atšalo dar 2011 metais ir pora išsiskyrė.

Nesutampa parodymai

Prokurorė Benedikte Hordnes pabrėžė, kad D.Lukoševičiaus pasakojimai nesutampa.

Pavyzdžiui, pasakodamas apie savo praeitį ir konkretų atvejį, kai buvo nužudyta jo buvusioji mylimoji, vyras psichiatrams pasakojo, kad jis buvo įvykio vietoje, kai moteris buvo nužudyta peiliu, o jis pats buvo sužeistas, tačiau šių žodžių teisme jis išsigynė. Tuomet prokurorė perskaitė policijos raportą, kuriame D.Lukoševičius rodė ant savo kūno randus.

„Aš buvau paklaustas, ar turėjau grėsmingų situacijų, tai aš turėjau. Tačiau nei su mylimąja, nei su moterimi tai nesusiję“, – gynėsi D.Lukoševičius.

Panašiai jis painiojosi ir pasakodamas apie grasinančias žinutes, kurios buvo siųstos K.Sviglinskajai prieš Monikos mirtį ir jau po nusikaltimo. Taip pat apie tai, jog jiems dar gyvenant kartu kažkas siuntė grasinančias žinutes susimokėti skolas. Nors žinutės buvo siųstos iš anoniminių elektroninio pašto adresų, tačiau policija mano, kad jos priklauso pačiam D.Lukoševičiui.

NTB/Scanpix nuotr./Norvegijoje nužudytos Monikos motina Kristina
NTB/Scanpix nuotr./Norvegijoje nužudytos Monikos motina Kristina

Monikos motina K.Sviglinskaja teismo salėje sėdi vos už kelių metrų nuo buvusio sugyventinio D.Lukoševičiaus ir atidžiai, bet ramiai seka jo parodymus. Kartkartėmis moteris pasilenkia prie ją palaikančios moters ir kažką aptaria, kartais palinguoja galva neigiamai reaguodama į nužudymu apkaltinto D.Lukoševičiaus pasakojimus.

Faktai apie Monikos bylą

2011 m. lapkritį aštuonmetė Monika Sviglinskaja rasta nužudyta savo namuose Sund på Sotra gyvenvietėje netoli Bergeno.

2012 m. rugpjūtį mergaitės mirtis įvardinama kaip savižudybė.

2014 m. sausio mėnesį Policijos tyrėjas Robinas Schaeferis teigia, kad mergaitės mirtis gali būti nužudymas ir prašo atnaujinti bylą, bet policija atsisako.

Po K.Sviglinskajos, jos advokato Stigo Nilseno ir R.Schaeferio spaudimo, Hordalando apskrities policija atnaujina tyrimą.

2014 m. spalio 21 dieną suimtas buvęs K.Sviglinskajos sugyventinis Donatas Lukoševičius, kaltinamas Monikos nužudymu.

2016 m. kovo 10 dieną valstybės prokuroras apkaltina D.Lukoševičių nužudymu sunkinančiomis aplinkybėmis.

2016 m. gegužės 30 dieną Nordhordalando apskrities teisme Bergene prasideda teismo procesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas