Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Motociklo avarija Vilniaus rajone: liudininkas teigia esąs šokiruotas pagalbos tarnybų darbo, tarnybos priekaištus atmeta

Po trečiadienio vakarą Vilniaus rajone įvykusios avarijos, kuomet lygiame kelyje nesuvaldęs motociklo krito ir susižalojo vyras, redakcija gavo įvykio liudininko laišką, kuriame jis teigia esąs šokiruotas pagalbos tarnybų darbo. Bendrojo pagalbos centro ir greitosios pagalbos medikus liudininkas kaltina abejingumu. Tuo tarpu abiejų institucijų atstovai priekaištus kategoriškai atmeta.
Avarijos vietoje
Avarijos vietoje / Įvykio liudininko Daliaus G. nuotr.

15min.lt jau skelbė apie trečiadienio vakarą kelyje Vilnius–Utena įvykusią avariją. Nesuvaldęs motociklo „Honda“ lygiame kelyje virto ir galvos traumą patyrė E.T. (gim. 1979 m.).

Įvykio liudininkai vėliau sakė, kad motociklas nardė tarp automobilių. Motociklininkui nuvirtus, jo transporto priemonė dar apie 50 metrų asfaltu čiuožė į priekį.

Įvykio liudininko Daliaus G. nuotr./Avarijos vietoje
Įvykio liudininko Daliaus G. nuotr./Avarijos vietoje

Avariją matęs Dalius G. redakcijai pateikė daugiau šio įvykio detalių.

„Motociklas būtų mane lenkęs, bet staiga pamačiau, kad jį pradėjo mėtyti. Vos spėjau numygti „gazą“, kai parkritęs motociklas mane pradėjo vytis. Buvo gan neramu, kai galinio vaizdo veidrodėlyje temačiau tik daug kibirkščių ir motociklo galą. Jis buvo visai šalia manęs“, – redakcijai rašo Dalius G.

Pasak avarijos liudininko, kai motociklas sustojo, automobilį sustabdė ir jis. Kai vyras pribėgo prie nukritusio motociklininko, prie jo jau buvo priėję daugiau žmonių.

„Mes trise laikėme sužeistąjį, kad nejudėtų. Jo galvoje buvo nemaža skylė, ji stipriai kraujavo. Vienas iš mūsų laikė tvarsčiu primygęs žaizdą, kad nenukraujuotų. Kas įdomiausia, greitoji pagalba atvyko tik po 25 minučių! Avarija įvyko 20.30 val., o medikai atvažiavo 20.55 val. Dispečeris kažkodėl suprato, kad nelaimė įvyko prie RAUDONDVARIO, už Nemenčinės. Nors aš pats skambinau ir aiškiai pasakiau: „Betonkė, kelias UTENA–VILNIUS, prie Gulbinų gyvenvietės, už Riešės, prie „Žaldokynės". Visi, buvę įvykio vietoje, buvome šokiruoti tokio abejingumo ir dispečerių nekompetencijos“, – redakcijai pranešė įvykio liudytojas.

Įvykio liudininko Daliaus G. nuotr./Avarijos vietoje
Įvykio liudininko Daliaus G. nuotr./Avarijos vietoje

Jis teigia du kartus skambinęs pagalbos telefonu 112 ir tiesioginiu greitosios pagalbos numeriu 103. Tai turėtų įrodyti ir tarnybų daromi skambučių garso įrašai.

Daliaus G. nuomone, kai žmogus guli kraujo klane, greitoji pagalba turėjo važiuoti iš Vilniaus, o ne iš Nemenčinės. Nuo Santariškių ligoninės iki avarijos vietos yra apie 10 kilometrų. Dalius G. mano, kad tai būtų užtrukę ne daugiau kaip dešimt minučių.

„Pats gyvenu Danijoje. Teko matyti, kaip viskas ten veikia. Labai norėčiau, kad ir Lietuvoje žmonės jaustų atsakomybę už savo darbą. Niekada negali žinoti, kam iš mūsų prireiks pagalbos. Ir nebūtinai šalia atsiras žmonių, kurie padės, sustabdys kraujavimą ir išgelbės gyvybę. Už mokesčių mokėtojų pinigus dirbantys žmonės to padaryti nesugeba. Ar neturėtų dispečeris žinoti savo apylinkės ir išlaikyti kokius nors testus, patvirtinančius jo kompetenciją? Kad bent jau žinotų pagrindinius objektus!“ – savo laišką baigia Dalius G.

BPC atstovė: „Mūsų tarnyba reagavo tinkamai“

Redakcija su Bendrojo pagalbos centro (BPC) ir greitosios pagalbos atstovais pabandė išsiaiškinti, ar iš tiesų medikai buvo nusiųsti ne ten, kur reikia. Abiejų tarnybų atstovai avarijos liudininko priekaištus atmetė. Ir BPC, ir greitosios pagalbos atstovai teigia, kad į pranešimą apie avariją buvo reaguota tinkamai.

Įvykio liudininko Daliaus G. nuotr./Avarijos vietoje
Įvykio liudininko Daliaus G. nuotr./Avarijos vietoje

Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus viršininko pavaduotoja Jelena Montvilienė, susipažinusi su Daliaus G. priekaištais, paprašė laiko išklausyti garso įrašų, turinčių atskleisti, kaip iš tiesų buvo reaguojama į pranešimą.

„Galiu tik pasidžiaugti, kad mūsų tarnyba reagavo tinkamai. Skambučių dėl šios avarijos buvo iš tiesų daug. Pats pirmas skambutis dėl avarijos užregistruotas 20.36 val. Mūsų specialistas jau per 40 sekundžių nustatė tikslią įvykio vietą. Iš karto po pirmojo skambučio visa informacija buvo perduota policijai ir greitosios pagalbos medikams“, – perklausiusi įrašus redakcijai sakė J.Montvilienė.

Pasak Vilniaus skyriaus viršininko pavaduotojos, Bendrasis pagalbos centras nevaldo nei policijos, nei greitosios pagalbos pajėgų (ateityje tai numatoma daryti), o tik perduoda šioms tarnyboms informaciją. Toliau šias pajėgas valdo policijos budėtojai ir greitosios pagalbos dispečeriai.

„Tarp tų daugybės skambučių apie avariją, buvo ir skambutis vienos moters, kuri įvykio vietą nurodė kaip „Raudondvario kelias“. Tačiau mūsų specialistai uždavė papildomų klausimų, paprašė jos patikslinti, ar tai Molėtų plentas. Moteris patvirtino, kad tai. Apie tai, kad mes greitajai pagalbai perdavėme netikslias įvykio koordinates negali būti nė kalbos. Kodėl greitoji pagalba važiavo iš Nemenčinės, o ne iš kitos vietos, reikėtų klausti pačių medikų“, – sakė J.Montvilienė.


Žiūrėti Motociklo avarija Vilniaus rajone didesniame žemėlapyje

Moteris redakcijai atskleidė ir laikus, kaip buvo reaguojama. Policijai ir greitosios pagalbos medikams informacija apie įvykį perduota 20.39 val. Užfiksuota, kad 20.42 val. į įvykio vietą buvo išsiųstos policijos pajėgos, 20.48 val. pirmieji policijos patruliai jau buvo įvykio vietoje.

Redakcijai laišką parašęs Dalius G. neneigia, kad policija avarijos vietoje pasirodė ilgai neužtrukusi. Tad kaip į pranešimą apie įvykį reagavo greitosios pagalbos medikai?

Į avarijos vietą nusiųstas arčiausiai buvęs medikų automobilis

Vilniaus apskrities greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis dispečeris Igoris Lukaševas teigia, kad pranešimas apie avariją gautas 20.39 val. ir į įvykio vietą iš karto buvo pasiųstas medikų ekipažas.

„Mūsų tarnyboje yra įdiegta moderni palydovinės navigacijos sistema. Gavus iškvietimą, sistema automatiškai parenka arčiausiai esantį laisvą medikų ekipažą. Kompiuterio neapgausi, sistema viską paskaičiuoja metrų tikslumu. Gavus šį pranešimą, sistema nurodė, kad arčiausiai laisvas ekipažas yra Nemenčinėje. Ši brigada ir buvo pasiųsta. 20.57 val. medikai jau buvo įvykio vietoje, o 21.07 val. jie su nukentėjusiuoju pajudėjo ligoninės link. Šiuos laikus užfiksavo kompiuteris, ne aš sugalvojau ir ne patys medikai juos mums pasakė. Mūsų greitosios pagalbos automobilių maršrutas su laikais, kiek jie užtrunka, yra fiksuojamas automatiškai, mes šių duomenų koreguoti niekaip negalime“, – sakė I.Lukaševas.

Vilniaus apskrities GMP nuotr./Greitosios pagalbos automobilio judėjimo mararutas ir laikas
Vilniaus apskrities GMP nuotr./Greitosios pagalbos automobilio judėjimo maršrutas ir laikas

Redakcijos pastaba: greta kairėje esančioje nuotraukoje užfiksuotas greitosios pagalbos automobilio maršrutas ir laikai, kur ir kada šis automobilis buvo. Nuotrauką redakcijai pateikė Vilniaus apskrities greitosios pagalbos medikai. Taip navigacinė sistema kompiuteryje žymi greitosios pagalbos automobilių judėjimą. Jei norite peržiūrėti greitosios pagalbos medikų maršrutą, pasididinkite nuotrauką. Žalias rutuliukas ties Nemenčine rodo, kad tai laisvas medikų ekipažas. Jis ir buvo pasiųstas į avarijos vietą. Raudoni rutuliukai rodo judėjimo maršrutą. Greta užfiksuotas laikas, kada medikų automobilis važiavo pro konkretų tašką. Medikams atvykus į iškvietimo vietą, rutuliukų spalva keičiasi ir tolesnis automobilio judėjimo maršrutas žymimas kita spalva.

Tarp Nemenčinės ir avarijos vietos artimiausiu keliu yra 18 kilometrų. Tuo metu, pasak vyr. dispečerio, visos Vilniaus mieste dirbusios laisvos medikų brigados buvo toliau nuo avarijos vietos, nei medikai, buvę Nemenčinėje.

Įdomu tai, kad Vilniaus rajone yra du Raudondvario kaimai. Vienas greta Nemenčinės, kitas – Riešės seniūnijoje, greta avarijos vietos.

„Nežinau, kodėl žmonėms pasirodė, kad mes nuvažiavome į Raudondvarį ties Nemenčine. Mes gavome pranešimą, kuris skambėjo taip: „Avarija kelyje Vilnius–Utena, už Riešės, ties posūkiu į Raudondvarį. Vyras patyrė galvos traumą, ar jis sąmoningas, neaišku.“ Klaidos nėra jokios, mūsų brigada į įvykio vietą atvyko taip greitai, kaip tik galėjo. Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintas taisykles, Vilniaus rajone į įvykio vietą privalome atvykti ne vėliau kaip per 25 minutes“, – teigia vyr. dispečeris.

I.Lukaševas teigia, kad įdiegus naująją sistema, kuri fiksuoja greitosios pagalbos automobilių judėjimą, nusiskundimų dėl to, jog greitoji pagalba lėtai važiuoja, smarkiai sumažėjo.

„Jei žmonės mano, kad mes neteisūs, jie gali kreiptis į mus raštu. Mes jiems oficialiai atsakysime, nurodydami visus laikus, kaip buvo iš tiesų“, – sakė I.Lukaševas.

VIDEO: Šalia Vilniaus lygioje vietoje griuvo motociklininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas