Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

656 kilogramai hašišo atsidūrė krosnyje ir pavirto elektros energija

Bendrovės „Toksika“ pavojingų atliekų deginimo įrenginyje Lietuvos muitinė sunaikino didžiausią institucijos istorijoje šiais metais sulaikytą narkotikų siuntą. Daugiau nei 656 kg hašišo buvo sudeginta Šiaulių rajone esančios bendrovės pavojingų atliekų deginimo įrenginyje, griežtai laikantis tokių atliekų tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų.
Sudegintas rekordinis hašišo kiekis
Sudegintas rekordinis hašišo kiekis / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Maišuose sukrauta kanapių derva buvo nugabenta į deginimo vietą. Daugiau kaip pusė tonos kvaišalų pakelti virš deginimo įrenginio. Vėliau maišas po maišo specialistai viską sumetė į deginimo ertmę.

Visas deginimo procesas buvo stebimas per krosnyje įrengtas kameras. Daugiau kaip 2 valandas trukusį narkotinių medžiagų deginimą prižiūrėjo Lietuvos muitinės pareigūnų sudaryta komisija.

Muitinės departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Vitas Volungevičius teigia, kad šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, todėl nusikaltimo detalių atskleisti ir komentuoti dar nevalia, tačiau minėtą kiekį buvo nurodyta sunaikinti, nes toliau jį saugoti neapsimoka.

Tolesniems tyrimams apie 20 kilogramų sulaikytų narkotikų specialistai pasiliko. Kita dalis narkotinės medžiagos, kurios vienas gramas juodojoje rinkoje kainuoja apie 10 eurų, virto pelenais.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Sudegintas rekordinis hašišo kiekis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Sudegintas rekordinis hašišo kiekis

Maišai iš pradžių pateko į vertikalią šachtą su dviem vožtuvais. Jie reikalingi tam, kad, atidarius horizontaliai einančią degimo kamerą, iš kuro padavimo kamerų nepatektų papildomo oro.

Augalinės kilmės medžiaga ir dervos degė vidutiniškai apie 1100 laipsnių temperatūroje ir iš narkotikų liko tik sauja pelenų.

Degimo kamera pamažu sukasi. Ten temperatūra siekia apie 800 laipsnių ir palengva kyla, kol pasiekia ir 1200 laipsnių. Karšti pelenai užpilami vandeniu ir maišuose keliauja į laidojimo vietas.

„Toksikos“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas komentavo, kad augalinės kilmės medžiaga ir dervos degė vidutiniškai apie 1100 laipsnių temperatūroje ir iš narkotikų liko tik sauja pelenų.

Šviesius išvalytus dūmus vėjas nešiojo į visas puses, tačiau, anot „Toksikos“ specialistų, nei džiaugsmo, nei vargo aplinkiniams gyventojams nebus – tai tiesiog švarūs nekenksmingi dūmai.

Darbuotojai taip pat akcentavo, kad hašišas dega puikiai. Tai gana kaloringas kuras. Karštis panaudojamas sukti turbinoms, kurios gamina elektros energiją. Galima sakyti, jog buvo pagaminta keletas kilovatų be galo brangios elektros.

VIDEO: Lietuvos muitinė sudegino daugiau nei 656 kg hašišo

Narkotikus slėpė tradiciškai

Muitinė primena, kad narkotikai buvo sulaikyti šių metų gegužės 12-osios naktį kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai, kai Muitinės mobiliųjų grupių pareigūnai sustabdė patikrinti krovininį vilkiką, kuris vyko iš Lenkijos į Lietuvą.

Puspriekabės priekis nuo vidinės dalies buvo atskirtas imitacine sienele, o į tarpą sukrauti narkotikai. Slėptuvėje pareigūnai surado 154 vnt. briketų pakuočių, kurių svoris – 676 kg.

Mašinos vairuotojas, Lietuvos pilietis, pareigūnams aiškino, kad į Lietuvą iš Ispanijos gabena naudotas medžio apdirbimo stakles.

Puspriekabės priekis nuo vidinės dalies buvo atskirtas imitacine sienele, o į tarpą sukrauti narkotikai. Iš viso slėptuvėje pareigūnai surado net 154 vnt. briketų pakuočių, kurių svoris – 676 kg.

Po atliktų tyrimų ir lyginamųjų pavyzdžių paėmimo nustatyta tvarka, kanapių dervos kiekis yra – 656 kg 645,4 g, kuris ir buvo sunaikintas.

Preliminari tokio kiekio narkotikų vertė juodojoje rinkoje gali siekti apie 6,7 mln. eurų. Tai didžiausia šiemet Lietuvoje sulaikyta narkotikų kontrabandos siunta. MKT pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Pastarąjį kartą Lietuvos muitinė hašišą naikino 2013 m., kai daugiau kaip 700 kg kanapių dervos buvo sudeginta didelės kaitros krosnyje Kaune.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Sudegintas rekordinis hašišo kiekis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Sudegintas rekordinis hašišo kiekis

Iš viso per 2017 m. 3 ketvirčius Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė 1533 kg narkotinių ir psichotropinių medžiagų (daugiausia hašišo ir kokaino), jų vertė juodojoje rinkoje gali siekti iki 60 mln. eurų.

Pasauliniame narkotikų kontrabandos „žemėlapyje“ Lietuva jau daug metų įvardijama kaip tranzitinė valstybė, per kurią kvaišalai gabenami tiek iš Vakarų į Rytų šalis, tiek atvirkštine kryptimi.

Iš Vakarų valstybių į Rusiją vežami sintetiniai narkotikai ir kokainas, taip pat hašišas ir marihuana. Iš Rytų valstybių į Vakarus gabenamas heroinas.

VIDEO: Deginamas rekordinis hašišo kiekis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai