Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neblaivus kariškis – policijos pareigūnams: „Gal jūs teroristai?“

Pagrindine Ruklos miestelio gatve pravažiuoja vos vienas kitas automobilis. Linguodamos į muzikos taktą tamsia gatve eina merginos. Muzika skamba iš mobiliojo telefono, o pasivaikščiojimas su „grojančiu telefonu“ – bemaž vienintelė jaunimo pramoga.
Policijos reidas Rukloje
Policijos reidas Rukloje / Jurgitos Lieponės nuotr.

Greta parduotuvės „Aibė“ įsikūrusioje picerijoje laiką leidžia iš kitų šalių į Ruklą atvykę ir čia tarnaujantys kariškiai. Pro vieno daugiabučio langus girdisi muzika, mirksi skirtingų spalvų šviesos, šoka žmonės. Savaitgalis.

„Apvažiavome visą Ruklą“, – sako Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato patruliai, paprastai įpratę dirbti didesniuose miestuose. Kartu su jais – ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnas.

Nuo gruodžio pradžios miestelyje sustiprintas patruliavimas, ir pareigūnai čia budi visą parą. Tiesa, vadovaujantis Jonavos policijos budėtojų nurodymams kauniečiai gali vykti ir ir į kitus įvykius, jei jų pagalbos prireikia.

Jurgitos Lieponės nuotr./Policijos reidas Rukloje
Jurgitos Lieponės nuotr./Policijos reidas Rukloje

Šeštadienio naktį pareigūnams teko ne tik gaudyti į miškus sprunkantį ir pasipriešinti bandžiusį vyrą, tačiau ir suteikti kone psichologinę pagalbą moteriai, kurios vyras jau maždaug septintą kartą ketina nusižudyti. Taip pat patikrinti ir pravažiuojantys automobiliai.

Meilė užmigdo protą?

Pranešimas apie nusižudyti bandantį vyrą bendruoju pagalbos telefonu gautas šeštadienio vakarą. Ruklio gatvės gyventoja, paprašiusi pagalbos, sakė, kad vyras pasiėmė peilį ir „išėjo žudytis“.

Jis tavimi manipuliuoja. Tu nematei, bet jis net neketino žudytis. Nubėgo į kitą namo pusę, o ne į mišką. Jis tave tik baugina.

Į įvykio vietą čia pat Rukloje budėję pareigūnai nuvyksta per kelias minutes. Tiesa, orientuotis nepažįstamoje Rukloje ir jos daugiabučių kiemuose nėra taip paprasta.

Tačiau, išvydęs tarp kiemų apsisukinėjantį policijos automobilį, pareigūnus pasitinka išsigandęs paauglys: „Vyras nori nusižudyti“. Greta daugiabučio – isterija ir klyksmai. Ir raudanti jauna moteris.

Tačiau vos pareigūnai leidžiasi į paieškas, vyras atsiranda – ateina iš kitos pusės. Iškelia rankas ir stovi – lyg nusikaltėlis. Tuo tarpu į Ruklą iškviečiami ir medikai.

Pasak vyro draugės, jie abu – pora, gyvena kartu, turi mažametį vaiką, tačiau nėra susituokę. Vyras – pavydus, ir kelia scenas vien dėl to, jog moteris išeina pas draugę išgerti kavos.

„Jis mane šantažuoja, jau ne pirmą kartą sako, kad nusižudys. Dabar pasiėmė virvę ir išėjo“, – pasakojo Ruklos gyventoja.

Tačiau nei atvykusiems medikams, nei policijos pareigūnams su vyru susikalbėti nepavyko – važiuoti į gydymo įstaigą jis atsisakė. „Jis tavimi manipuliuoja. Tu nematei, bet jis net neketino žudytis. Nubėgo į kitą namo pusę, o ne į mišką. Jis tave tik baugina“, – jauną moterį bandė pamokyti susirinkę žmonės. Tačiau meilė, matyt, užmigdo protą.​

„Nu, pagaukit!“

Netrukus gautas pranešimas apie nuo kelio nuvažiavusį automobilį Upninkų seniūnijoje. Pasukus į Upninkų pusę, maždaug už dviejų kilometrų nuo Jonava-Ukmergė kelio šalikelėje išties „ilsisi“ „Ford“ automobilis.

Viduje, keleivio pusėje, miega vyras. Jaučiasi alkoholio kvapas. Pažadinę jį pareigūnai patikrina dokumentus, o įpykęs vyras puola aiškintis.

„Kas jūs? Policija? O iš kur man žinoti, kad policija, gal jūs – teroristai?“ – dėsto neblaivus vyriškis.

Kas vairavo automobilį ir kaip jis pats užmigo mašinoje, vyras sako nežinantis. Į įvykio vietą iškviečiama techninė pagalba. Kadangi nėra nustatyta, jog vyras vairavo automobilį būdamas neblaivus, techninės pagalbos automobiliu mašina gali būti nuvežta į jo namus, o su vežėjais atsiskaitytų pats mašinos savininkas.

„Nu, pagaukit!”, – šūkteli, ir pasileidžia į miško pusę. Tačiau sučiupus bėglį šis pradeda priešintis, keiktis ir spardytis.

Tačiau beveik „lygioje“ vietoje kyla problemų. Vyras ginčijasi, ima plūstis ir sakosi esąs kariškis, o netrukus nusprendžia sprukti. Kelias – neapšviestas, vyras – neblaivus ir be atšvaitų. „Nu, pagaukit!”, – šūkteli, ir pasileidžia į miško pusę.

Tačiau sučiupus bėglį šis pradeda priešintis, keiktis ir spardytis. Panaudoję specialiąsias priemones pareigūnai vyrą atsiveda į policijos automobilį. Netrukus jis pristatomas į policiją, o jo automobilis atsiduria ne namuose, o saugojimo aikštelėje, taip padidėja ir jo gabenimo bei saugojimo kaštai.

Paaiškėja, kad vyras – kariškis, tarnaujantis Juozo Vitkaus inžinerijos batalione Kaune.

Jurgitos Lieponės nuotr./Policijos reidas Rukloje
Jurgitos Lieponės nuotr./Policijos reidas Rukloje

Informacija dėl viešosios tvarkos pažeidimo bus perduota į karinį dalinį, o policijos pareigūnai tarnybinius pranešimus surašė ne tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo, tačiau ir dėl pasipriešinimo. Policijos komisariate, patikrinus blaivumą, vyras į alkoholio matuoklį pripūtė virš 2 promilių.

„Jūs pats – kariškis, o taip elgdamasis susigadinsit sau karjerą. Jums siūlė nuvežti automobilį į namus, o jūs bėgot“, – vyro elgesiu stebėjosi pareigūnai.

Sustiprintas patruliavimas – visą mėnesį

Sustiprintas patruliavimas Rukloje bus vykdomas visą mėnesį, nors Jonavos rajono vadovai norėtų, jog papildomos policijos pajėgos miestelyje būtų ir tada, kai čia atvyks pabėgėliai.

Prašymą dėl saugumo prezidentei Daliai Grybauskaitei pateikė ir parašus surinkę Ruklos gyventojai. Tiesa, kada į Ruklos pabėgėlių priėmimo centrą atvyks pirmieji pabėgėliai, kol kas neskelbiama.

Prieš kelis mėnesius Jonavoje viešėjęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis teigė, jog papildomos policijos pareigūnų pajėgos Rukloje dirbs ir gyventojų saugumas bus užtikrintas maksimaliai ir tiek, kiek reikės.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas