Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįgalus kaunietis skundžia policijos veiksmus: „Man sulaužė ranką, teko operuoti“

Į 15min kreipėsi 34-erių metų neįgalus kaunietis D.P., teigiantis, kad policijos pareigūnai sulaužė jam ranką. Prireikė net operacijos. Vyras buvo sulaikomas po to, kai neblaivus iškvietė policijos pareigūnus dėl konflikto su mama. Kauno teisėsauga pradėjo tyrimą dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams, o nukentėjęs vyras kreipėsi į prokuratūrą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.
Sužalotas kaunietis
Sužalotas kaunietis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Buvau stipriai sumuštas ir kankintas policijos pareigūnų. Pareigūnai, naudodami smurtą, sulaužė ranką. Skubiai buvau paguldytas į ligoninę, kur atliko operaciją. Man niekas nepaaiškino, už ką esu sulaikomas, nepateikė jokių reikalavimų. Tiesiog griebė, parvertė ant žemės, surakino antrankiais ir po to 2 ar 3 kartus naudojo „Tazerį“. Nors vadovaujantis policijos veiklos įstatymu, prieš neįgalųjį naudoti „Tazerį“ – draudžiama.

Viskas įvyko spalio 19 dieną bute, kuriame gyvenu su mama. Buvau išgėręs, nes švenčiau gimtadienį. Aš puikiai suprantu, jei žmogus kažką blogo padaro – atsakys prieš įstatymą. Policija turi teisę tokį asmenį sulaikyti, bet smurtą naudoti ir ranką sulaužyti, na, taip jau tikrai negalima“, – 15min žurnalistei istoriją ėmė pasakoti šiuo metu visiškai nedarbingas kaunietis D.P.

Policiją išsikvietė pats

Tą spalio 19 d. vėlyvą vakarą, kaip pripažįsta pats D.P., susiklostė kvailoka situacija. Neapsikentęs daug metų alkoholio nevartojančios mamos priekaištų, nes tuo metu buvo išgėręs, jis iškvietė policijos pareigūnus. Alkoholis padarė savo. Anksčiau tarp D.P. ir jo gimdytojos nėra buvę jokių viešai fiksuotų konfliktų. Kauniečio mama ir dabar neturi jokių pretenzijų.

„Be reikalo išsikviečiau tuos policijos pareigūnus, žinau. Per alkoholį dažniausiai ir būna problemos. O dar kai vaistus vartoju – nuo šešerių metų sergu reumatoidiniu artritu, nuo 14-ikos metų sunkiai vaikštau tik su ramentais, gal suveikė kažkaip keistai. Viskas įvyko apie 23 valandą. Mama įleido atvykusius policijos pareigūnus – vyriškį ir moteriškę. Aš sėdėjau kambaryje, prie kompiuterio. Įėję pareigūnai neprisistatė, pareigūnė paklausė, kas nutiko. Atsakiau, kad nieko. Tuomet ji labai supyko, pareiškė, kad surašys protokolą už melagingą iškvietimą. Pasakiau, kad pareigūnams spręsti. Liepė paduoti asmens tapatybės kortelę.

Staiga jie mane griebė ir parvertė ant žemės. Kišo „padnoškę“, rankas surakino, kratė „Tazeriu“. Nuo antrankių net žymės liko.

Ėjau jos paimti, kai staiga jie mane griebė ir parvertė ant žemės. Kišo „padnoškę“, rankas surakino, kratė „Tazeriu“. Nuo antrankių net žymės liko. Panaudojo, manau, ir ašarines dujas, nes degė rankos ir perštėjo gerklę. Visa tai darydami nieko nesakė. Dėl savo sveikatos būklės neturėčiau galimybės pareigūnams pasipriešinti. Ir dar dviem. Tikrai nieko nepadariau. Įsiuto dėl to, kad be reikalo iškviečiau. Keista, bet didžiausią agresiją rodė būtent pareigūnė“, – paprašyti detaliau perteikti, kas vyko tą vakarą, pasakoti ėmė D.P.

Ranka pamėlo ir ištino

Vėliau, anot vyro, policija jį, sulinkusį, tempė laiptais į tarnybinį automobilį. Neleido net apsirengti – ištempė su šlepetėmis ir trumparankoviais marškinėliais. Neleido pasiimti ramentų, dokumentų, mobilaus telefono. Pasodinę ant galinės sėdynės, pareigūnai nuėmė antrankius.

„Supratau, kad kažkas negerai rankai, negalėjau jos judinti, nukarus buvo. Pasakiau, kad skauda. Jie šaipėsi, kad nieko nėra, kad meluoju. Prašiau, kad iškviestų medikus. Nereagavo, stovėjo šalia automobilio, tarpusavyje bendravo. Kai praėjus kiek laiko atidarė dureles ir pamatė pamėlusią mano ranką su kraujosruvomis, iškvietė greitąją. Medikų laukiau gal pusvalandį, ranka ištino. Pristatė mane į Kauno klinikinę ligoninę“, – teigė D.P.

Jis stebisi, kad policijos pareigūnai lydėjo iki pat gydytojo kabineto. Vyro manymu, jie iki pat paskutinės minutės manė, kad sulaikytasis meluoja, apsimetinėja.

„Net priėmimo skyriuje pareigūnė grasino prieš mane panaudoti „Tazerį“, grasino areštine, kurioje ne taip dar man, anot jos, bus. Pasakiau, kad to taip ramybėje nepaliksiu, kreipsiuosi į advokatą. Nesitraukė jie nuo manęs lyg nuo didžiausio nusikaltėlio.

Nenustatė jie man net girtumo, nepateikė jokio protokolo. Visą savaitę pragulėjau ligoninėje taip ir nežinodamas, už ką jie mane sulaikė ir sužalojo.

Galiausiai gydytojai informavo nustatę rimtą lūžį. Kad guldys į skyrių, teks operuoti. Tuomet į kabinetą pasikalbėti su gydytoju nuėjo ir pareigūnė. Sužinojusi, kad yra lūžis, paliko ramybėje. Nenustatė jie man net girtumo, nepateikė jokio protokolo. Visą savaitę pragulėjau ligoninėje taip ir nežinodamas, už ką jie mane sulaikė ir sužalojo“, – stebėjosi D.P.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sužalotas kaunietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sužalotas kaunietis

Kreipėsi į prokuratūrą

Spalio 24 d. jam buvo atlikta operacija. Po trijų dienų vyras buvo paleistas į namus. Jo dešinė ranka nuo riešo iki peties imobilizuota įtvaru. Nustatytas žastikaulio kūno spiralinis lūžis. Netrukus, spalio 29 d., nukentėjusysis sulaukė ir policijos pareigūnės skambučio.

„Ji atsisakė prisistatyti, nes, neva, nežino, su kuo kalba. Bet juk ji pati man paskambino. Klausė, ar jau grįžau iš ligoninės, kokia mano sveikata. Kvietė atvykti į komisariatą, bet nenurodė, kokį ir dėl ko. Pasakiau, kad atvyksiu, kai pasveiksiu“, – toliau pasakojo kaunietis.

Pasikonsultavęs su advokatu, lapkričio 6 d. D.P. kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą – pranešė apie nesunkų sveikatos sutrikdymą, kurį jam nustatė Valstybinės teismo medicinos tarnybos Kauno skyriaus specialistai.

Lapkričio 5 d. atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad dešiniojo žastikaulio spiralinis lūžis D.P. galėjo būti padarytas užsukant dešiniąją ranką. Medicininių dokumentų duomenys neprieštarauja tam, kad sužalojimas galėjo būti padarytas nukentėjusiojo nurodytu laiku, tai yra, spalio 19 d. Sužalojimas įvertintas kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas.

„Griūdamas tokio lūžio nepatirsi. Išsukta ranka. Sudėtinga situacija. Problemų su ranka galiu turėti ir pusę metų. Nežinau, ar ją galėsiu valdyti taip, kaip valdęs. Nuo mažens buvau darbingas tik 20 proc., bet dirbau, kabinausi į gyvenimą. O dabar... Nesijaučiu saugus. Pažiūrėjau, kaip rimtus nusikaltėlius sulaiko. Uždeda atrankius, ramiai nuveda, sodindami į automobilį net perspėja, kad galvos nesusižeistų. Kodėl man taip? Keliu policijos pareigūnams baudžiamąją bylą“, – patikino D.P., pripažinęs, kad niekad aukščiau nebuvo teistas.

Liepia atvykti, nors ir gydosi

Po to, kai 15min žurnalistė nusiuntė Kauno policijai užklausą, norėdama išgirsti antrosios pusės – policijos pareigūnų, versiją, su D.P. vėl telefonu susisiekė pareigūnė.

„Manau, ta pati skambino. Šįkart jau prisistatė. Primygtinai mane kviečia atvykti į komisariatą. Bet aš juk turiu nedarbingumą iki lapkričio 20 d., gydausi, o tame komisariate nėra ir lifto, tad negaliu atvykti. Gąsdina, kad jei neatvyksiu, imsis kitų būdų. Kiek žinau, įstatymas nedraudžia neatvykti, kai sergi, kai yra pateisinama priežastis.

Pasiūliau atvykti pas mane į namus, juk turi įtarimus pareikšti, toks jų darbas. Paaiškino, kad turi daug bylų, tad nevažiuos. Psichologinis spaudimas. Ar normalu, kad neleidžia pasveikti? Kur šaukimas? Ar ne jį turi įteikti? Kas čia per telefoniniai reikalavimai? Informavo tik, kad mano atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams“, – naujausias žinias perteikė kaunietis.

Panaudojo ašarines dujas prieš pareigūnę

Pareigūnė dėl akies sužalojimų gydoma ambulatoriškai.

Kauno apskrities policijos duomenimis, spalio 19 d. apie 22.50 val. buvo gautas vyro, gimusio 1984 m., pranešimas, kad Kauno Partizanų g. tarp jo ir mamos, gimusios 1950 m., vyksta konfliktas. Į pranešimą nedelsiant sureagavus ir atvykusiems pareigūnams aiškinantis įvykio aplinkybes, pranešėjas pradėjo juos įžeidinėti, vadinti necenzūriniais žodžiais, agresyviai elgėsi, nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų, išsitraukęs ašarinių dujų balionėlį, papurškė į veidą Kauno apskrities VPK Patrulių rinktinės vyriausiajai patrulei, gimusiai 1983 m.

Dėl šių veiksmų asmuo buvo sulaikytas, panaudojant specialiąsias priemones „Tazer“ ir antrankius. Vedant į tarnybinį automobilį, policijos duomenimis, vyras priešinosi, nesileido vedamas. Sulaikytajam pasakius, kad skauda ranką, nedelsiant buvo iškviesti greitosios medicinos pagalbos medikai, kurie vyrą pristatė į gydymo įstaigą. Pareigūnė dėl akies sužalojimų gydoma ambulatoriškai.

Dėl šio įvykio Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 286 str. – dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui. Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros Pirmojo skyriaus prokurorai.

Skundas dėl neteisėtų pareigūnų veiksmų Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate registruotas nėra.

Kauno apygardos prokuratūra 15min negalėjo patvirtinti, ar išties sulaukė D.P. skundo, ar pradėtas koks tyrimas.

„Informaciją žiniasklaidai apie ne viešo asmens kreipimąsi į prokuratūrą ar ikiteisminio tyrimo instituciją ir šiam asmeniui pateiktą atsakymą gali suteikti tik tokį pareiškimą pateikęs asmuo ar jo įgaliotas atstovas. Ne viešo asmens kreipimasis laikytinas privataus pobūdžio informacija, kuri nėra teikiama vadovaujantis Visuomenės informavimo įstatymo 18 str.“, – rašoma Kauno apygardos prokuratūros atsakyme 15min žurnalistei.

Pats D.P. tikina trečiadienio popietę sulaukęs prokuroro skambučio. Šis prašęs patikslinti kelias pareiškime nurodytas aplinkybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai