Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neįtikėtina afera: verslininko problemas žadėjęs išspręsti vilnietis gavo 154 tūkst. eurų kyšį

Lietuvos apeliaciniame teisme kaltu dėl prekybos poveikiu pripažintas vilnietis Andrius Pusvaškis, kuris, žadėdamas išspręsti verslininko problemas su sostinės savivaldybe ir Statybų inspekcija, paėmė daugiau nei 154 tūkst. eurų kyšį. Tiesa, ši byla turi daugiau aferos, nei korupcijos požymių, nes nuteistasis pinigus gavęs nuteistasis juos įsidėjo į savo kišenę, o valdininkų net nesistengė paveikti.
Grynieji eurai
Asociatyvi iliustracija / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

A.Pusvaškiui teismas skyrė keturių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trims metams, praneša prokuratūra.

Teismo sprendimu, iš nuteistojo bus išieškota ir konfiskuotino turto vertę atitinkanti pinigų suma – daugiau kaip 154 tūkst. eurų.

Teismas nustatė, kad A.Pusvaškis, pasinaudodamas savo pažintimis, kita tikėtina įtaka valstybės tarnautojams bei jiems prilygintiems asmenims, iš vienos įmonės vadovo savo naudai tiesiogiai pats provokavo ir reikalavo duoti 210 470 eurų kyšį.

Už tai jis žadėjo paveikti Vilniaus miesto savivaldybės ir Statybos inspekcijos valstybės tarnautojus, kad šie teisėtai ar neteisėtai veiktų vykdydami įgaliojimus.

2016–2018 metais per šešis kartus A.Pusvaškis paėmė dalį reikalauto kyšio – 154 470 eurų.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos pareigūnai.

Tyrimo duomenimis, A.Pusvaškis žadėjo vienos įmonės direktoriui ir vieninteliam akcininkui, kad už pinigus pasinaudos savo pažintimis ir įtaka Vilniaus savivaldybės tarnautojams, jog šie veiktų įmonės direktoriaus naudai.

Buvo siekiama, kad tarp savivaldybės ir įmonės būtų pasirašyta taikos sutartis dėl sostinėje, Maironio g. 2, prie Bernardinų sodo esančio pastato rekonstrukcijos.

A.Pusvaškis taip pat žadėjo pasinaudoti savo pažintimis ir įtaka Statybų inspekcijos valstybės tarnautojams, kad Vilniaus miesto savivaldybei būtų pateikta reikalinga pažyma, jog statybos projektas Vilniuje, Maironio g. 2, vyksta be nukrypimų.

Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, 2020 m. gegužės 12 d. nuosprendžiu A.Pusvaškį išteisino.

Su tokiu teismo sprendimu nesutiko ir apeliacinį skundą pateikė ikiteisminiam tyrimui vadovavęs ir valstybinį kaltinimą byloje palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą apeliacine tvarka, panaikino išteisinamąjį nuosprendį ir š. m. gruodžio 23 d. nuosprendžiu A.Pusvaškį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu pagal Baudžiamojo kodekso 226 str. 4 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas