Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo bausmės atleistam liudytojui teko įvardinti, kam Mažeikių rajono savivaldybėje jis davė kyšį

Korupcijos Mažeikių r. savivaldybėje byloje – nuo baudžiamosios atsakomybės atleisto asmens parodymai. Šiandien Šiaulių apygardos teismas tęsė 24 tomų baudžiamosios bylos, kurioje 6 fiziniai ir 2 juridiniai asmenys yra kaltinami kyšininkavimu, papirkimu, nagrinėjimą.
Asociatyvi iliustracija: kyšis, baudžiamoji atsakomybė
Asociatyvi iliustracija: kyšis, baudžiamoji atsakomybė / VSAT archyvo nuotr.

Kaltinimus šiame teisme yra išgirdę 60 metų Bronius Kryžius, 48 metų Sandra Ramanauskienė, 35 metų Darius Guoba, 63 metų Antanas Grigalavičius, 50 metų Alfonsas Žiulpa ir 50 metų Darius Buknys. Kaltinimai pareikšti ir dviem juridiniams asmenims, uždarosioms akcinėms bendrovėms „Labbis“ bei „Budinks“.

Byla dėl neskaidriai organizuotų viešųjų pirkimų Mažeikių rajono savivaldybėje teismui perduota 2020-ųjų metų spalį. Kaltinamieji savo kaltę neigia. Parodymus teismui davė ir nuo baudžiamosios atsakomybės byloje atleistas asmuo.

ŠAT archyvo nuotr./Šiaulių apygardos teismas
ŠAT archyvo nuotr./Šiaulių apygardos teismas

Šiandien įvykusiame teismo posėdyje apklausti trys liudytojai. Parodymus teismui davė ir vienos įmonės vadovas, kuris šioje byloje savo kaltę yra pripažinęs ir nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas pagal laidavimą. Liudytojas sutiko teismui duoti parodymus, jis teismo prašė, kad šis vadovautųsi jo parodymais, kuriuos jis davė per ikiteisminį tyrimą. Liudytojas patvirtino, jog įvykio metu jis vadovavo vienai įmonei, kuri tada buvusi viena iš Mažeikių rajono savivaldybės organizuotų viešųjų pirkimų dalyvių. Vyras teigė, jog jam tekę ne kartą susitikti su dabar jau vienu iš kaltinamųjų A.Žiulpa, kuris tada ėjo savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjo pareigas.

Liudytojas teismui teigė, jog su A.Žiulpa tekę kalbėti apie projektą. Anot jo, tokių pokalbių metu jautęs spaudimą, kad už papildomus darbus reikia kažkaip atsilyginti. Liudytojas teigė neilgai trukus A.Žiulpai perdav 2 000 eurų kyšį.

Į artimiausią teismo posėdį, kuris numatytas kovo 16 dieną, teismo šaukiami dar trys liudytojai. Teismas numato apklausti iš viso apie 20 liudytojų, pažymima antradienį Šiaulių apygardos teismo paviešintame pranešime.

Bylos duomenimis, nusikaltimas galėjo būti padarytas 2018 metais Mažeikių rajono savivaldybei galbūt neskaidriai organizuojant viešuosius pirkimus.

Kaltinamasis B.Kryžius tuo metu ėjo Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas.

Savivaldybės atstovai galėjo būti paperkami ir tiesiogiai, ir kyšius jiems perduodant per kitus asmenis. Telefonu, per kitas ryšio priemones, susitinkant betarpiškai valstybės tarnautojai su tiekėju dar iki viešojo pirkimo paskelbimo galėjo aptarti būsimą pirkimą, gauti iš pirkėjo parengtus dokumentus, tarp kurių – techninę specifikaciją, pirkimo, sutarties sąlygas, kitus duomenis.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad dėl kyšių davimo buvo susitarta iš anksto, įmonių atstovai kyšius Mažeikių rajono savivaldybės tarnautojams davė, kad jų įmonėms būtų užtikrintos išskirtinės sąlygos laimėti įvairius su infrastruktūros tvarkymu, statyba, remontu bei švietimu, informacinių sistemų atnaujinimu ir priežiūra susijusius viešuosius pirkimus. Kyšių sumos galėjo siekti iki 10 tūkstančių eurų. Bendra kyšių suma gali siekti iki 28 tūkstančių eurų.

Šioje byloje vienos įmonės vadovas savo kaltę pripažino ir nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas pagal laidavimą. Mažeikių rajono savivaldybės atstovų papirkimu kaltinami trys privačių įmonių atstovai. Kaltinamieji teismui pareiškė, jog savo kaltės nepripažįsta, jie teigė, jog savo parodymus teismui duos tik po liudytojų apklausos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito