Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nusikaltėlių slaptavietės (1): amžina kontrabandininkų ir muitininkų kova

Kasdien Lietuvos pasienyje vyksta nuolatinis kūrybinis karas tarp valstybės ir žmonių, bandančių ką nors nelegaliai pervežti per sieną. Kontrabandos ir draudžiamų daiktų slėptuvėmis gali tapti bet kas – žmogaus plaukai, sauskelnės, higieniniai paketai, pilnas vandens buteliukas, dvigubas automobilio kuro bakas, traukinio vagonas, karstas ar tiesiog žmogaus skrandis.
Kontrabandininkų naudojamos slėptuvės
Kontrabandininkų naudojamos slėptuvės / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Slėptuvių mados irgi egzistuoja

Nelegalių krovinių pervežimas slėptuvėse per sienos patikros punktus gyvuoja nuo seniausių laikų. Kinta tik pačios slaptavietės. Naujos patikros priemonės kontrabandininkus verčia kurti ir įsirengti vis sudėtingesnes slėptuves, tačiau tai nereiškia, kad jos nebus aptiktos valstybės sieną saugančių pareigūnų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pranas Plačas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pranas Plačas

Pasak Muitinės mokymo centro direktoriaus pavaduotojo Prano Plačo, pareigūnai nuolat lenktyniauja su kontrabandininkų fantazija. Muitininkai turi numatyti slėptuvių naujoves, o taip pat žinoti ir užmirštas senąsias.

„Kaip taisyklė, kurį laiką užmirštos ir nebenaudojamos slaptavietės po kokio dešimtmečio vėl pradedamos naudoti. Kontrabandininkai tikisi, kad per tiek laiko pareigūnai jas pamiršo ir į tas vietas nebekreips dėmesio“, – apie kaskart sugrįžtančias slėptuvių madas pasakojo P.Plačas.

Kontrabandininkų taktika – atitraukti dėmesį ir sukelti šleikštulį

Kartais vien gerai įrengtos slaptavietės kontrabandininkams neužtenka. Norėdami būti tikri, kad daug pelno atnešantis nelegalus krovinys tikrai kirs sieną jie naudoja tam tikrą taktiką.

Rimtesni kontrabandininkai prieš kirsdami sieną išanalizuoja muitininkų pamainų žmones. Atkreipia dėmesį į intensyviau tikrinančius ir mažiau dirbančius. Taip pat gali stebėti, kas gali tikrinti – vyrai ar moterys. Moterys greičiausiai mažiau išmanys apie automobilius ir nekils įtarimų dėl slėptuvių mašinoje, o vyrai standartiškai mažai ką išmanys, pvz., apie kosmetiką, tad galima spėti, kad narkotikus košės forma vežant kremų indeliuose kurjeriams nebus užduoti nereikalingi klausimai apie kosmetikos rūšį, paskirtį, kiekį ir t.t.

Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvės
Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvės

Dar viena kontrabandininkų taktikos gudrybė – prieš tikrajai kontrabandai kertant sieną paleisti važiuoti įtartiną automobilį, kuriuo muitininkai susidomėtų. Jame gali būti smulkus kontrabandos krovinys, o gali ir nebūti. Svarbiausia, kad pareigūnai sutelktų kuo ilgesnį laiką ir dėmesį būtent į pirmojo automobilio apžiūrą. Tuomet mažiau pajėgų lieka tikrajam kontrabandos automobiliui.

Retais atvejais sieną kerta slėptuvė su maišeliuose prigrūsta cukraus pudra ar kita į narkotikus panašia medžiaga. Tokio veiksmo tikslas – patikrinti pareigūnų budrumą. Jeigu slėptuvė aptinkama ir išardoma – tuomet rizikuoti kitą kartą neverta. O už šį – nieko nebus. Nes nėra įstatymo, draudžiančio cukraus pudrą vežti, pvz., akumuliatoriaus ertmėje.

Šleikštulį ir pavojų keliants krovinys ar daiktas – vienas iš geriausių kontrabandininkų draugų. Pvz., pareigūnai greičiausiai nenoriai ar visai netikrins panaudotas sauskelnes, švediškų silkių skardinę ar dvėselienos ir kaulų krovinį.

Gabena gyvų žmonių ir šunų skrandžiuose

Žmogaus kūnas gali būti puikiai išnaudojamas narkotikų pervežimui. Neturint išankstinės informacijos tradicinėmis priemonėmis tokį krovinį gana sunku atrasti.

Tiesa, „gyvieji konteineriai“ atlieka tam tikrus specifinius veiksmus, kuriuos gana sunku nuslėpti. Pareigūnai ir avialinijų darbuotojai juos žino. Tad neretai tokie kurjeriai identifikuojami dar ore, o muitinės darbuotojams juos telieka pasivesti į šalį apklausai arba vežti tiesiai į ligoninę.

Gyvieji kurjeriai narkotikus supakuoja nedidelėmis dozėmis. Dažniausiai į keletą prezervatyvų ir juos praryja. Tokių prezervatyvų su kokainu ar kita narkotine medžiaga gali būti iki dešimties, o kartais dar daugiau.

Šis pervežimo būdas yra nepaprastai pavojingas pačiam kontrabandininkui. Pratrūkus nors vienam maišeliui mirtis yra beveik neišvengiama.

Lietuvoje įtariamasis yra vežamas į medicinos įstaigą ir peršviečiamas rentgeno aparatu. O štai kai kuriose Afrikos deimantų kasyklose jų darbuotojams prieš paliekant darbo vietą yra sugirdoma laisvinamųjų, o jie patys uždaromi į karantino zoną be mums įprastų tualetų.

Kiek rečiau pasitaiko atvejų, kai narkotikai yra slepiami išeinamojoje angoje arba makštyje. Dažniausiai tai būna trumpalaikiam gabenimui skirta slėptuvė.

Narkotikai yra gabenami ne tik žmonėse, bet ir naminiuose gyvūnuose. JAV yra užfiksuotas ne vienas atvejis, kai narkotikai prezervatyvuose buvo gabenami gyvuose šunyse. Vėliau juos išoperuodavo arba tiesiog užmušdavo ir pasiimdavo brangų krovinį.

Kontrabandai pervežti naudojamos ir sauskelnės, ir higieniniai paketai

Kiek paprastesnis ir daug saugesnis būdas slėpti kontrabandą yra ne žmogaus kūne, o ant jo arba nešiojamuose drabužiuose, avalynėje ar apatiniuose rūbuose.

Bato kulne padarytoje ertmėje slepiami nedideli kiekiai narkotikų ar kiti draudžiami daiktai. Dažnai avalynė turi metalinių detalių, tad įsitikinti, kad joje nėra kontrabandos arba draudžiamų daiktų neužtenka vien metalo detektoriaus. Tam reikia rentgeno aparato.

Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvės
Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvės

Vienas iš būdų, kai pasinaudojama žmogaus silpnybėmis, yra narkotikus ir draudžiamus daiktus slėpti higieniniuose reikmenyse. Nedidelės narkotikų dozės kuo puikiausiai telpa vaiko sauskelnėse ar moterų higieniniuose paketuose. Retas mūsų turėtų noro ilgai ir kruopščiai tikrinti tokius reikmenis, juolab, kai jie būna panaudoti.

Kiek paprastesnis ir greitesnis būdas, bet užtat paprasčiau ir aptinkamas yra slėptuvė po kepure, peruku ar didelėje moteriškoje šukuosenoje.

Moterys narkotikams slėpti naudoja ir kitą intymią vietą. Krūtinės apžiūra vyksta tik išskirtiniais atvejais. Todėl pats paprasčiausias naudojamas būdas – įsidėti maišelį tarp liemenėlės ir krūties. Kiek sudėtingesnis – įsiūti liemenėlėje pastorinimus ir juose slėpti draudžiamas medžiagas. Yra užfiksuoti atvejai, kai narkotikai buvo vežami implantuoti į pačią krūtinę.

Tačiau vis dėlto pats dažniausiai pasitaikantis būdas – kontrabandos prisitvirtinimas prie kūno naudojamas kartu su laisvais drabužiais. Taip galima bandyti per sieną gabenti net ir nemažą kiekį cigarečių. Bėda ta, kad dėl godumo kontrabandininkai dažnai bando pervežti didelį kiekį cigarečių ar kitos medžiagos ir jų keistas formas nesunkiai muitininkai pastebi. Tada belieka pasivedus į atskirą kambariuką paprašyti nusirengti.

Kontrabandos slėptuvės – dvigubuose kuro bakuose, ratuose ir varikliuose

Įvairios transporto priemonės puikiai gali pasitarnauti nelegalių krovinių pervežimui. Sąlyginai didelės erdvės leidžia paslėpti gana įvairaus dydžio kontrabandą. Nuo narkotikų ir pinigų iki didelių kiekių cigarečių ar net gyvų žmonių.

Slėptuvės automobiliuose įrengiamos dviem būdais. Vienas būdas – kontrabandą paslėpti jau esančiose gamyklinėse automobilio ertmėse (bamperiai, tuščios ertmės už prietaisų skydelių, atsarginiai ratai, posparniai ir t.t.). Šiuo atveju tereikia nuimti kai kurias apdailos detales, sudėti nelegalų krovinį ir vėl viską grąžinti į savo vietas.

Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvė transporto priemonėje
Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvė transporto priemonėje

Į Lietuvą tokiu būdu dažniausiai bandoma įvežti baltarusiškas cigaretes. Būdas populiarus ir dėl to, kad nereikalauja specialių priemonių ar ypatingų žinių.

Antrasis būdas – specialios slėptuvės. Dažniausiai tai būna perdarytos įvairios automobilio vietos – dvigubos grindys, stogas, degalų bakai, priekabų sienos ir t.t. Paprastai visiems šiems darbams jau reikia pasitelkti meistrus – mechanikus, suvirintojus ar net stalius.

Įrengus tokias slėptuves vėliau naudojami įvairūs sendinimo ir slėptuvių maskavimo būdai – tepalavimas, rūdys, purvas ir kt. Tam kad neliktų virinimo, pjaustymo ar kitų neįprastų žymių.

Paprastesnės slėptuvės vilkikuose būna įrengiamos tiesiog padarant karkasą ir uždengiant jį lentomis. Sudėtingesnėms naudojamos hidraulinės sistemos. Tai sunkiau aptinkamos slaptavietės, kurios atsidaro tik žinant jų valdymo sistemą. Pvz. neseniai Lietuvoje aptikta slėptuvė, kurią atidaryti buvo galima tik įjungus variklį.

Kartais kontrabanda slepiama ir neįtikėtinose vietose. Pvz., Muitinės mokymo centro direktoriaus pavaduotojas Pranas Plačas prisiminė, kai pareigūnai cigarečių kontrabandą aptiko veikiančiame variklyje. 12 cilindrų agregate pusė jų buvo pašalinta, o tuščioje ertmėje paslėptos cigaretės.

Ne vieną kartą kontrabanda buvo aptikta veikiančiuose akumuliatoriuose. Tokiais atvejais į didelį mašinos akumuliatorių buvo įdedamas mažesnis (dažniausiai motociklo), o likusi erdvė išnaudojama kontrabandai paslėpti.

Džinsai išmirkyti narkotikuose, vynas ir skulptūros iš kokaino

Įprasta manyti, kad narkotikai pervežami gali būti tik miltelių pavidalu. Tačiau šios medžiagos gali būti pačios įvairiausios formos. Pvz., skystos košės ar kietos.

Lietuvoje pareigūnai yra sulaikę narkotinėse medžiagose įmirkytų drabužių. Vėliau jie yra sušlapinami, o gautas skystis išgarinamas ir taip į įprastą formą grąžinamos narkotinės medžiagos.

Kitas, muitinės aptiktas atvejis – vyne ištirpintas kokainas. Vėliau jis yra išgarinamas ir vėl grįžta į savo pirmykštę formą.

Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvės
Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvės

Kitas įdomesnis nusikaltimas užfiksuotas, kai buvo sulaikytos piešimo kreidutės, pagamintos iš narkotinės medžiagos.

Dažniausiai tokia neįprasta forma slepiamas kokainas. Pasaulinėje praktikoje yra užfiksuotas atvejis, kai iš kokaino masės buvo pagaminti bulvių traškučiai ir supakuoti į originalias pakuotes.

Yra buvę atvejų, kai įtarimą sukėlusias skulptūrėles apžiūrėję pareigūnai nieko neaptiko. Ir tik vėliau paaiškėjo, kad pačios skulptūrėlės yra pagamintos iš narkotikų ir dar nudažytos lyg tikri suvenyrai.

Populiariausios slėptuvės – kasdieniuose daiktuose

Vienas iš plačiausiai paplitusių būdų vežti kontrabandinį krovinį yra įrengiant slėptuves įvairiuose daiktuose, prietaisuose ir įrangoje. Šioje kategorijoje viską riboja tik nusikaltėlių fantazija ir norimos paslėpti kontrabandos dydis.

Slėptuvės daiktuose, kaip ir transporto priemonėse, gali būti dvejopos. Išnaudojant jau esamas natūralias ertmes arba įrengiant specialias tuštumas.

Vienas paprasčiausių kontrabandininkų naudojamų būdų yra narkotikus supilti į įvairias kasdien naudojamas pakuotes. Tarkim, kosmetikos, vaistų, vaikų mišinukų, konservų indeliai ir t.t. Tokiais atvejais stengiamasi, kad pats indelis būtų nepermatomas arba jį dengtų etiketė. Idealu, jeigu sugebama atkartoti gamyklinį užspaudimą – pvz. konservų dėžutės be atidarymo žymių.

Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvės
Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvės

Garso kolonėlių, įvairios technikos akumuliatoriams skirtos vietos, lėlių ir žaislų ertmės. Visa tai tik maža dalis pavyzdžių, kaip gali būti išnaudojamos natūralios daiktų ertmės pervežti kontrabandą. Tokiais atvejais reikia labai nedaug pastangų – tiesiog pakeisti pakuotės turinį arba užpildžius tuščią ertmę ją natūraliai uždengti.

Sudėtingesnėms slėptuvėms daromi dvigubi dugnai, sienelės. Įrengiamos ertmės pilnaviduriuose objektuose – pvz., išskobiama ertmė storose lentose, duryse, balduose ir bet kokiuose objektuose, kurie tam gali būti tinkami. Slėptuves stengiamasi įrengti kuo neįtikimesnėse vietose. Tarkim, tam puikiai pasitarnauja elementariausi nenužievinti rąstai, kurių viduje galima išskobti ertmes, o galus uždengti to paties rąsto išpjova.

Lietuvoje šiais metais Muitinės kriminalinė tarnyba sulaikė narkotikų kontrabandą, kuri per sieną buvo vežama ją užvirinus ūkininkų plūgų ertmėse.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvė
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvė

Slėptuvės avokade, bandelėje ir skerdienoje

Avokadai, ananasai, kokoso riešutai – tai gali kuo puikiausiai pasitarnauti kaip dėmesio nepritraukiančios slėptuvės. Dažniausiai jos naudojamos narkotikams gabenti, tačiau į jas gali būti talpinama ir kitokios paskirties kontrabanda.

Tokiais atvejais paprastai atsargiai perpjaunamas vaisius. Tada išskobiama dalis vaisiaus ar daržovės vidaus ir į ertmę sudedami sandariai supakuoti narkotikai. Vėliau sujungiamos dalys, o siūlės kiek įmanoma labiau užmaskuojamos.

Tokį vieną ar kelis vaisius įdėjus į didelę dėžę su kitais tos pačios rūšies vaisiais pareigūnams ganėtinai sunku surasti taip paslėptą kontrabandą.

Vienas populiaresnių būdų – slaptavietes įrengti originaliuose įpakavimuose esančiuose šokoladuose, saldainiuose ir kituose saldumynuose, kurie įprastai per sieną vežami kaip lauktuvės.

Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvės
Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvės

Mėsa, skerdiena ir žuvys taip pat gali tapti puikia natūralia slėptuve įvairiai kontrabandai. Jeigu vežama nedideliais kiekiais, kontrabanda gali būti paslepiama kruopščiau – žuvų pilvuose ar skerdienos viduje. Jeigu kontrabandos kiekiai yra didesni (pvz., cigaretės), tuomet žuvys ir mėsa gali pasitarnauti kaip prekė ir ja tiesiog uždengiamas nelegalus krovinys.

Neįprastos slėptuvės

Vienas iš neįprastesnių būdų gabenti kontrabandą – laivai. Dar tiksliau – jų dugnas. Šiuo atveju netoli sraigto galingu magnetu pritvirtinamas nelegalus krovinys. Neretai apie jį nieko nežino net pats laivo kapitonas. Tokios slėptuvės minusas tas, kad norint prikabinti prie laivo dugno ir ištraukti narkotikus ar kitą krovinį reikia bent vieno naro, galinčio panerti jūrų uoste, iš kurio laivas išplaukia, ir tame, kuriame prisišvartuoja.

Pasitaiko, kad kontrabandą nusikaltėliai įlydo į kokią nors medžiagą. Pvz., narkotikai gali būtį įlydyti į smalos ar kitos medžiagos ruošinius. Toks gabalas įdedamas į bendrą krovinį.

Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvės
Muitinės mokymo centro nuotr. /Kontrabandininkų slėptuvės

Nedidelį kiekį kontrabandininkai yra bandę pervežti ir moliuskuose. Išėmę valgomą skanėstą, jie nedidelėmis dozėmis sudėjo narkotikus ir geldutes sutvirtino klijais. Deja, net ir toks genialus planas jiems nepavyko. Krovinys buvo sulaikytas.

Kova prieš slėptuves ir kontrabandą

Susipažinus su kontrabandininkų naudojamomis slėptuvėmis galima drąsiai teigti, kad bent jau dalis jų yra tikrai labai kūrybingi ir nagingas rankas turintys žmonės.

Muitininkams nuodugniai patikrinti visas atvykstančias transporto priemones ir žmones beveik neįmanoma. Detali apžiūra užtrunka labai ilgai ir dėl to susidarytų milžiniškos eilės.

Vidmanto Balkūno / Muitinės kinologas su šunimi
Vidmanto Balkūno / Muitinės kinologas su šunimi

Paprastai slėptuvės surandamos keliais būdais. Neretai informaciją apie galimą kontrabandą pateikia kriminalinė žvalgyba. Taip pat įtarimą gali sukelti žmogaus jaudulys ar neįprastas elgesys. Tuomet pareigūnai nuodugniau patikrina atvykstantį į šalį žmogų. Tam pasitelkiami ir specialiai paruošti šunys. Jie mokomi užuosti ne tik narkotikus, tabako gaminius, bet ir dideles pinigų sumas.

Sienos kirtimo punktuose naudojamos ir įvairios techninės priemonės – rentgeno aparatai, mažytės kameros zondai, radiacijos matuokliai ir kita įranga, kurios techninių parametrų ir galimybių pareigūnai neatskleidžia.

Jeigu esate pastebėję ką nors naudojant slėptuves kontrabandai pervežti arba susidūrėte su kitokiais kontrabandos atvejais – Lietuvos muitinė prašo apie tai pranešti pasitikėjimo telefonu 8 800 555 44 arba – elektroniniu paštu: budetmd@lrmuitine.lt

Pareigūnai primena, kad priklausomai nuo informacijos vertės apie kontrabandą pranešęs žmogus gali gauti iki 14 tūkst. eurų išmoką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai