Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistas Alytaus kalėjimo pareigūnas: nuteistajam nešiodavo, ko tik šis užsigeisdavo

2023 m. vasario 23 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo bylą, kurioje asmuo nuteistas už tai, kad, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, siekė turtinės naudos ir padarė didelę žalą valstybei: būdamas Alytaus kalėjimo darbuotojas ir susitaręs su nenustatytu asmeniu už 1240 eurų atlygį į Alytaus kalėjimą įnešė ir taip pat nenustatytam nuteistajam perdavė mobiliojo ryšio telefonus ir planšetinį kompiuterį.
Kalėjimas
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Išnagrinėjusi bylą Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija pažymėjo, kad tokia veika pagrįstai buvo pripažinta nusikaltimu, o ne drausminiu pažeidimu, nes dėl šios padarytos veikos valstybė patyrė didelę neturtinę žalą.

Asmuo, būdamas atsakingas už tai, kad į pataisos namus nepatektų draudžiamų nuteistiesiems turėti daiktų, tyčia nesilaikė teisės aktų reikalavimų ir duotos priesaikos, taip pat nesaugojo nepriekaištingos pareigūno reputacijos ir nesusilaikė nuo elgesio, diskredituojančio bausmių vykdymo sistemą ir jos institucijas.

Tai, kad šis asmuo savo nusikalstamais veiksmais padarė didelę neturtinę žalą, teismai pagrįstai argumentavo tuo, kad jis, būdamas pataisos įstaigos pareigūnas, pažeidė draudimą su nuteistaisiais palaikyti bet kokio pobūdžio ryšius, nenusijusius su tarnybinių pareigų vykdymu, sudarė sąlygas nuteistiesiems laisvės atėmimo vietoje turėti jiems draudžiamų daiktų, žinodamas, kad nuteistieji telefonus ir kitas priemones neretai naudoja siekdami daryti kitas nusikalstamas veikas (įgyti laisvėje esančių kitų asmenų turtą, narkotinių ar psichotropinių medžiagų), taip pat į nusikalstamus veiksmus įtraukia ir kitus asmenis.

Taip pat šioje byloje kitas asmuo Rimas Karčiauskas nuteistas už tai, kad neteisėtai įgijo, gabeno ir siuntė labai didelį kiekį narkotinės medžiagos (heroino), jį supakavo į išorinio maitinimo šaltinio korpusą ir kartu su 2500 eurų, skirtų sumokėti tarpininkaujančiam pareigūnui (kuris nežinojo apie siuntinyje esančias narkotines medžiagas), perdavė nieko apie daromą nusikaltimą nežinančiam Ž. S., kad šis siuntą išsiųstų per vieną iš paštomatų. Tačiau ši narkotinė medžiaga į Alytų nebuvo pristatyta pareigūnams sulaikius siuntinį.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atmetė nuteistojo R.Karčiausko teiginius, neva jis nieko nežinojo apie siuntinyje buvusias narkotines medžiagas.

Byloje neabejotinai nustatyta, kad R.Karčiauskas stengėsi laikytis konspiracijos, supakavęs siuntą, pats jos nesiuntė, į paštomatą nedėjo, o pasitelkė nieko apie nusikaltimą nežinantį Ž. S. Nuteistojo R.Karčiausko suvokimą dėl labai didelio narkotinės medžiagos kiekio patvirtina ir tai, kad, pakuodamas siuntą, į ją įdėdamas 2500 eurų ir turėdamas nemažai kriminalinės patirties, jis bendrais bruožais turėjo suvokti, kad tokia suma skirta už siuntinio, kuriame bus draudžiami daiktai, galimai net ir labai didelis kiekis narkotikų, perdavimą, juolab kad jis siuntinį siuntė nuteistajam, kuris yra priklausomas nuo narkotikų.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas abiejų nuteistųjų skundus atmetė. Alytaus pataisos namų pareigūnas lieka nuteistas dvejų metų laisvės atėmimo bausme. R.Karčiauskas lieka nubaustas laisvės atėmimu dešimčiai metų.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas