Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuteistas buvęs „Dzūkijos vandenų“ direktorius: nuosprendis – 105 lapų, skirta bauda siekia 22,8 tūkst. eurų

Ketvirtadienį Kauno apygardos teisme buvo baigta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje nuosprendis paskelbtas buvusiam UAB „Dzūkijos vandenys“ direktoriui Rolandui Žakui (56 m.) ir UAB „Inti“ generaliniam direktoriui Eduardui Černuliui (55 m.). Jie abu pripažinti kaltais ir turės susimokėti daugiatūkstantines baudas, – pranešimu spaudai skelbia Kauno apygardos teismas.
Kaltinamieji teisme
Kaltinamieji teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teismas R.Žaką pripažino kaltu už kyšininkavimą, piktnaudžiavimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą ir dokumentų suklastojimą, o E.Černulį – už papirkimą, turto iššvaistymą, dokumentų suklastojimą ir apgaulingą apskaitos tvarkymą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme

Teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, neginčijamai nustatė, kad R.Žakas, būdamas valstybės tarnautojui prilygintas asmuo, dirbdamas „Dzūkijos vandenų“ direktoriaus pareigose, būdamas vienasmenis bendrovės valdymo organas, atsakingas už jos veiklą, turintis teisę vienvaldiškai jos vardu sudaryti sandorius, veikti santykiuose su trečiaisiais asmenimis, laikotarpiu nuo 2017 m. gegužės mėn. pradžios, tiksliau tyrimo metu nenustatytu laiku, iki 2017 m. gruodžio viduryje, telefoninių pokalbių ir betarpiškų susitikimų Alytuje metu, tęstiniais tyčiniais veiksmais susitarė tiesiogiai su "Inti" generaliniu direktoriumi E.Černuliu priimti iš jo kyšį – turtinę naudą, išvengiant išlaidų už savo ir trečiųjų asmenų reikmėms įgyjamus gaminius bei paslaugas, ir šiuo tikslu aptarė užmaskuotą kyšio priėmimo būdą.

R.Žakui išsirinkus gaminių ar paslaugų tiekėją, už gaminius ar paslaugas apmokės bendrovė, o atsiskaitymui tarp bendrovių, kuriose R.Žalas išsirinks reikalingus gaminius ar paslaugas, bus naudojami suklastoti tikri dokumentai, kuriuose bus melagingai įrašyti ne realiai R.Žako užsakyti, bet bendrovės veikloje tariamai reikalingi gaminių ir paslaugų pirkimai, kuriuos būtų galima lengviau pritaikyti fiktyviam nurašymui ar kitokio panaudojimo įforminimui bendrovės vedamoje apskaitoje, tikruoju pirkėju nurodant ne R.Žaką, kaip privatų asmenį, o tariamo pirkėjo (bendrovės) rekvizitus.

Tęsdamas nusikalstamus veiksmus R.Žakas per du kartus priėmė iš E.Černulio svetimu dėl užimamų pareigų patikėtu ir jo žinioje buvusiu bendrovės turtu, bendros 5 635,33 Eur vertės kyšį, ir siekdamas šio kyšio gavimą užmaskuoti – patarimais, reikalingų dokumentams sudaryti rekvizitų ir duomenų suteikimu, padėjo E.Černuliui suklastoti ir bendrovės veikloje panaudoti suklastotus tikrus dokumentus.

Kitaip tariant, R.Žakui bendrovė „Inti“ nupirko 5,6 tūkst. eurų vertės durų, langų bei sumokėjo už grindų betonavimo darbus kalvėje, kurią „Dzūkijos vandenų“ vadovo šeima statėsi Seirijų miestelyje Lazdijų rajone. Bendrovės dokumentuose šios prekės įformintos kaip medienos gaminiai, kad būtų jas lengviau nurašyti kaip sunaudotas vykdant darbus.

Nustatyta, jog į statybvietę Seirijuose ne kartą vyko ir „Dzūkijos vandenų“ darbuotojai: iš viso 16 darbuotojų čia R. Žako pavedimu darbo metu dirbo prie pamatų, atliko įrengimo ir apdailos darbus, traktoriumi gabeno žvyrą bei įvairias statybines medžiagas, išsiurbinėjo kanalizacijos talpyklas, montavo langus bei dažė pastatą.

Kyšį tokiu būdu R.Žakas priėmė už jo palankumą vykdant ir kontroliuojant tarp UAB „Dzūkijos vandenys“ ir bedrovės sudarytą buitinių nuotekų siurblinės ir spaudiminės nuotekų linijos rekonstravimo, projektavimo ir statybos sutartį, taip pat ir už tai, kad R.Žakas nereikštų priekaištų dėl bendrovės vėlavimo atlikti darbus, netaikytų bendrovės atžvilgiu sutartyje numatytų sankcijų ir kt.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme

Kaltinamųjų kaltė įrodyta jų pačių ir liudytojų parodymais, Kriminalinės žvalgybos veiksmų protokoluose užfiksuotais telefoninių pokalbių garso įrašais, taip pat ir ikiteisminio tyrimo metu surinkta rašytine baudžiamosios bylos medžiaga.

Teismas, skirdamas bausmes kaltinamiesiems, atsižvelgė į jų padarytų nusikalstamų veikų pobūdį, pavojingumo laipsnį, kaltės formą ir rūšį, kaltinamųjų asmenybes, padarytų nusikalstamų veikų motyvus, tikslus ir kitas aplinkybes.

Skirdamas bausmę R.Žakui, teismas atsižvelgė į tai, kad jis neteistas, prisipažino padaręs nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailisi, nors ir buvo nusikalstamų veikų iniciatorius, tačiau kyšininkavimo atveju gauta nauda ir gauto kyšio suma nebuvo itin didelė, be to, kaltinamasis savo noru atlygino bendrovei padarytą žalą, ir skyrė subendrintą – 690 BBD (MGL) dydžio (34 500 Eur) baudą.

Kadangi teismas atliko sutrumpintą įrodymų tyrimą, teismas bausmę sumažino vienu trečdaliu ir paskyrė galutinę bausmę – 460 BBD (MGL) dydžio (23 000 Eur baudą), o į bausmę įskaitęs sulaikyme išbūtą laiką, nusprendė laikyti, kad neatlikta bausmės dalis yra 456 BBD (MGL) dydžio bauda (22 800 Eur) bauda, kurią jis turės sumokėti per 1 metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

Be to, teismas R.Žakui paskyrė baudžiamojo poveikio priemonę – atėmė teisę 3 metus dirbti valstybės tarnyboje. Taip pat teismas nusprendė išieškoti iš R.Žako valstybės naudai 5 635,33 Eur konfiskuotino turto (kyšio dalyko) vertę.

Skirdamas bausmę E.Černuliui, teismas atsižvelgė į tai, kad jis neteistas, prisipažino padaręs nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailisi, savo noru atlygino bendrovei padarytą žalą ir skyrė subendrintą – 510 BBD (MGL) dydžio (25 500 Eur) baudą. Teismas jam dėl tų pačių priežasčių bausmę sumažino vienu trečdaliu ir paskyrė galutinę bausmę – 460 BBD (MGL) dydžio (23 000 Eur baudą), o į bausmę įskaitęs sulaikyme išbūtą laiką, nusprendė laikyti, kad neatlikta bausmės dalis yra 336 BBD (MGL) dydžio bauda (16 800 Eur), kurią jis turės sumokėti per 6 mėnesiu nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

„Ši baudžiamoji byla buvo didelės apimties, o nuosprendis susideda iš 105 lapų. Ikiteisminis tyrimas atliktas labai kokybiškai, išsamiai, atlikta daug procesinių veiksmų, surinkta labai daug kaltinamųjų kaltę patvirtinančių įrodymų, o tai parodo tyrimą atlikusių pareigūnų profesionalumą“ – pažymėjo kolegijos pirmininkė.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

UAB „Dzūkijos vandenys“ 99,88 proc. visų akcijų priklauso Alytaus miesto savivaldybei.

Ikiteisminį tyrimą kontroliavo Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas