Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistas už 250 eurų „aklu“ tapęs muitininkas: skirta beveik 17 tūkst. eurų bauda

Sausio 28 dieną Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis vadinamojoje „Baltijos aukso“ kontrabandos byloje. Joje nuteistas ir iš Baltarusijos į Lietuvą slėptuvėje vežto gintaro už 250 eurų „nepastebėjęs“ muitininkas Rolandas Vaitkus. Valstybės tarnautojui skirta įspūdinga – beveik 17 tūkst. – eurų bauda, kurią jis turės sumokėti per metus.
Jurgis Galickas
Jurgis Galickas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno apygardos teismas baigė nagrinėti gintaro kontrabandos iš Baltarusijos į Lietuvą bylą, kurioje trys kaltinamieji teisti už kontrabandą, papirkimą bei kyšininkavimą. Remiantis kaltinamuoju aktu, veikdami bendrininkų grupėje, Jurgis Galickas ir Rimas Vaisieta papirko muitininką Rolandą Vaitkų, jog šis „nematytų“ pro sieną gabenamų 58,5 kg gintaro. „Nematymo“ kaina – 250 eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgis Galickas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgis Galickas

Pirmadienį Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį. Jo išklausyti atėjo tik J.Galickas. 15min jis tikino su gintaru nedirbantis, nesantis joks juvelyras.

J.Galicką teismas pripažino kaltu dėl kontrabandos ir papirkimo. Jam skirta subendrinta 350 MGL dydžio bauda. Įskaičius laikotarpį, kurį jis buvo laikinai sulaikytas, galutinė skirta bauda – 346 MGL (13 030,36 eurų). Taip pat iš jo konfiskuotas „Opel“ automobilis bei gintaro žaliava, kurią bandyta slapta pravežti. Žaliavos vertė – daugiau nei 68 tūkst. eurų.

Pasak teismo, J.Galickui skirta didesnė bauda dėl to, kad jis už tokį patį nusikaltimą teisiamas jau antrą kartą. Nepasimokė. Jei bus trečias kartas, kontrabandininkas, tikėtina, belangės nebeišvengs.

Tarpininkas R.Vaisieta taip pat pripažintas kaltu. Jam skirta subendrinta 220 MGL bauda. Įskaičius laikotarpį, išbūtą laikinajame sulaikyme, galutinė bauda – 216 MGL (8 134, 56 eurų). Taip pat konfiskuoti 50 eurų, kuriuos jis sau pasiliko už kyšio davimą. Tad pirminė sutarto kyšio suma buvo 300 eurų.

Kaltu pripažintas ir kyšį priėmęs muitininkas R.Vaitkus. Jam skirta didžiausia – 450 MGL dydžio bauda. Įskaičius laikotarpį, išbūtą laikinajame sulaikyme, galutinė bauda – 446 MGL, tai yra net 16 796, 36 eurų. Teismo sprendimu R.Vaitkui trejus metus atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje. Konfiskuoti ir papildomi 250 eurų – duotas kyšis.

Visi trys nuteistieji baudas turės sumokėti per vienerius metus.

Visų trijų kaltinamųjų atžvilgiu nebuvo nustatyta atsakomybę lengvinančių ar sunkinančių aplinkybių, o kaltė įrodyta remiantis parodymais, kuriuos patvirtina ir kiti objektyviai šioje byloje surinkti įrodymai – telefoninių pokalbių įrašai ir rašytiniai įrodymai.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą. Paklaustas, ar žada skųsti teismo sprendimą, J.Galickas tik šyptelėjo: „Ne“.

Muitininkas R.Vaikus muitinėje dirba iki šiol.

15min primena, kad J.Galickas, veikdamas bendrininkų grupėje su R.Vaisieta ir R.Vaitkumi, 2016 m. spalio 6 d., apie 16.16 val., Varėnos rinktinės Raigardo tarptautiniame pasienio kontrolės punkte vyko per Lietuvos valstybės sieną iš Baltarusijos į Lietuvą. Jo „Opel Omega“ automobilio bagažo skyriuje buvo įrengta slėptuvė, kurioje kaltinamasis gabeno privalomus pateikti muitinei daiktus – 58,50 kilogramus gintaro žaliavos, kurios vertė sudaro 68 438,57 eurų. Šios gintaro žaliavos J.Galickas nepateikė muitinės kontrolei.

Be to, norėdamas sklandžiai įgyvendinti savo planą, J.Galickas, padedant R.Vaisietai, papirko valstybės tarnautoją, tai yra muitininką, jog šis nevykdytų savo teisėtų įgaliojimų – praleistų gintaro žaliavos pilną „Opel Omega“ nuodugniai netikrinęs.

J.Galickas iš anksto susitarė su R.Vaisieta dėl valstybės tarnautojo – Vilniaus teritorinės muitinės vyriausiojo inspektoriaus R.Vaitkaus – papirkimo už pageidaujamą neteisėtą neveikimą vykdant įgaliojimus. R.Vaitkus – R.Vaisietos vaikystės draugas. Už kyšį pageidauta, jog muitininkas sudarytų sąlygas 2016 m. spalio 6 d. Jurgiui per Raigardo pasienio kontrolės punktą iš Baltarusijos į Lietuvą gabenti gintaro žaliavą, kurios vertė viršija 250 MGL dydžio sumą, nepateikiant jos muitinės kontrolei.

Tyrimo metu tiksliai nenustatytomis aplinkybėmis J.Galickas paprašė, o R.Vaisieta įkalbėjo R.Vaitkų dalyvauti šioje nusikalstamoje veikoje, už ką pažadėjo ir susitarė duoti kyšį.

2016 m. spalio 6 d. Druskininkų mieste J.Galickas perdavė 250 eurų R.Vaisietai, o R.Vaisieta priėmė iš J.Galicko 250 eurų kyšį, skirtą R.Vaitkui papirkti. Kitą dieną Druskininkuose R.Vaisieta šiuos pinigus kaip kyšį perdavė R.Vaitkui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas