Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuteistas vaikus prie suoliuko rišęs ir pliauska talžęs senelis, kalta pripažinta ir mažylių mama

Kauno apylinkės teismas Kauno rajone vaikus prie suoliuko rišusią ir jais nesirūpinusią 24-erių metų kaunietę Laurą Matakienę pripažino kalta ir skyrė jai vienų metų laisvės atėmimo bausmę, atidedant jos vykdymą pusantrų metų laikotarpiui. Vieną iš berniukų medine pliauska bei gumine žarna mušusiam, jam grasinusiam netikram seneliui Jonui Matakui skirta tokia pati bausmė.
Prieš vaikus smurtavusi mama ir senelis
Prieš vaikus smurtavusi mama ir senelis / 15min fotomontažas

Teismas nustatė, kad L.Matakienė piktnaudžiavo savo, kaip motinos, teisėmis ir pareigomis, sistemingai fiziškai ir psichiškai gniuždė vaikus – ketverių bei dvejų metų berniukus, palikdavo juos be priežiūros, žiauriai su jais elgėsi šuns pavadėliu rišdama prie suoliuko, – pranešimu spaudai informuoja Kauno apylinkės teismas.

Išaiškėjo, kad smurtą Šlienavoje patyrusių berniukų motina žinojo, jog J.Matakas smurtauja prieš vyresnėlį, tačiau jokių veiksmų nesiėmė, vaiko nuo smurto neapsaugojo. Teisme ji pripažino, kad ir pati vaikus rišdavo prie suoliuko, berniukai esą judrūs, o tuo metu, kol vaikai būdavo pririšti, ji galėdavo susitvarkyti asmeninius reikalus.

Ekspertai nustatė, kad dėl nuolatinių fizinių bausmių ir psichologinės prievartos naudojimo vyresnėliui sutriko sveikata. Iškart po įvykių ant berniukų kojų buvo rasta mėlynių.

Teismas, svarstydamas civilinių ieškinių klausimą, padarė išvadą, kad vaikai neabejotinai patyrė dvasinius išgyvenimus, skausmą, skaudžius padarinius. Už tai L.Matakienė turės atlyginti 3 tūkst. Eur neturtinę žalą, o J.Matakas – 2 tūkst. Eur.

VIDEO: Kaimynas nufilmavo prie suolo pririštus broliukus

Nuteistuosius teismas įpareigojo bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo bei dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Berniukų, prieš kuriuos smurtauta, Laura susilaukė nuo skirtingų partnerių. Pernai metų vasarą kartu su trečiuoju sugyventiniu ji gyveno pas jo tėvą Šlienavoje. Susilaukė trečio vaiko – mergytės, kuriai incidento metu tebuvo vos keli mėnesiai.

Šį nuosprendį per 20 dienų galima skųsti Kauno apygardos teismui.

15min primena, jog muštų vaikų senelis ir mama buvo sulaikyti po to, kai į policiją kreipėsi jų kaimynai. Informacija apie smurtą prieš vaikus šioje šeimoje išaiškėjo pernai metų liepos 2 d. Nustatyta, kad vaikai buvo rišami prie suoliuko, mušami su pagaliu. Kaimynas rišimo faktą užfiksavo paties darytu vaizdo įrašu.

Vyrui po nusikaltimo nustatytas apie 1 promilės neblaivumas, vaikų mama buvo blaivi.

Paleistas iš areštinės 71-erių metų senolis užsipuolė ir jį bei jo sūnų bandžiusius pakalbinti žurnalistus. Nukentėjo viena tuo metu nėščia buvusi reporterė. Moteris parašė pareiškimą policijai.

Po incidento abu smurtą patyrę berniukai buvo apgyvendinti šeimynoje. Dėl vyresniojo berniuko globos žadėjo pakovoti jo tikrasis tėtis.

Smurtas: kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Policijos komisariatai
Tel.: 112
LR Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga
Nemokama linija:
Tel.: 8 800 01230, 8 5 210 7176
Savivaldybių Vaiko teisių apsaugos tarnybos skyriai
Vilniuje:
Tel.: 8 5 211 2023, 8 5 211 2567
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
Darbo dienomis (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas