Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteisti Andrių Ūsą reikalavusi advokatė negalės apskųsti teismo verdikto – su ja baigėsi sutartis

Didžiojoje pedofilijos byloje mažametės mergaitės interesams atstovavusi ir nuteisti Andrių Ūsą reikalavusi valstybės skirta teisininkė Jolanta Teresė Litvinskienė yra bene vienintelis asmuo, realiai galintis pateikti apeliaciją dėl išteisinamojo nuosprendžio. Tačiau po rezonansinės bylos kulminacijos advokatė faktiškai lieka nušalinta nuo proceso, nes ji buvo įpareigota ginti mergaitę tik pirmosios instancijos teisme.
Baudžiamosios bylos dėl mažametės tvirkinimo nagrinėjimas.
Baudžiamosios bylos dėl mažametės tvirkinimo nagrinėjimo akimirka: advokatė J.T.Litvinskienė, prokuroras E.Motiejūnas ir advokatas A.Liutvinskas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min.lt primena, kad spalio viduryje teismui baigiant nagrinėti Andriaus Ūso pedofilijos bylą, advokatė Jolanta Teresė Litvinskienė buvo vienintelė iš visų proceso šalių, reikalavusi pripažinti velionį kaltu dėl mažametės tvirkinimo.

Teisininkė į šią bylą buvo įtraukta po to, kai Vaiko teisių apsaugos tarnyba (VTAT) kreipėsi į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą, kad pastaroji skirtų vaikui advokatę.

Pedofilijos byloje buvo susidariusi įdomi faktinė situacija: VTAT nesiūlė pripažinti A.Ūso kaltu dėl mažametės tvirkinimo nesant pakankamai duomenų, o advokatė J.T.Litvinskienė laikėsi priešingos pozicijos.

Penktadienį A.Ūsui paskelbtą išteisinamąjį nuosprendį pagal galiojančią tvarką gali apskųsti tik proceso dalyviai. Kaip skelbta anksčiau, tiek Neringa Venckienė, tiek Laimutė Stankūnaitė iš šio proceso buvo eliminuotos dar jo pradžioje, įpareigojant atstovauti mergaitės interesams Vaiko teisių apsaugos darbuotojus.

Advokatė J.T.Litvinskienė lieka bene vienintelis asmuo, realiai galintis turėti interesą apskųsti A.Ūso išteisinimą.
Pasirodo, ši teisininkė gerokai atitrūkusi nuo šio rezonansinio proceso. Advokatė penktadienio pavakarę prisipažino tik iš 15min.lt žurnalisto sužinojusi, kad teismas šią popietę paskelbė A.Ūsą reabilitavusį nuosprendį.

Advokatė J.T.Litvinskienė lieka bene vienintelis asmuo, realiai galintis turėti interesą apskųsti A.Ūso išteisinimą.

J.T.Litvinskienė jo nevertino: „Kol kas negaliu komentuoti, man tikrai reikia susipažinti.“

Paklausta, ar susipažinusi su išteisinamojo nuosprendžio motyvais svarstys galimybę apskųsti jį aukštesnės instancijos Vilniaus apygardos teismui, teisininkė paaiškino dabartinę savo padėtį: „Galėčiau teikti apeliacinį skundą tik tuo atveju, jeigu įstatymo nustatyta tvarka aš būsiu paskirta. Aš atstovauti mergaitei buvau paskirta pagal Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos sprendimą. Jeigu toks sprendimas bus, tada aš galėsiu tai daryti.“

Didžiojoje pedofilijos byloje iš dirbusi Vilniaus savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Alina Masel 15min.lt penktadienį teigė kol kas negalinti pasakyti, ar įstaigos atstovai vėl kreipsis į Vilniaus valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą, kad pastaroji pratęstų advokatės J.T.Litvinskienės įgaliojimus šiame procese.

Jei per 20 dienų apeliacinis skundas taip ir nebus pateiktas, A.Ūsui paskelbtas išteisinamasis nuosprendis įsiteisės ir byla visam laikui bus padėta į archyvus, nebent ją tektų atnaujinti dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito