Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

P.Gražulis teisme: tai politinė byla, sukurta D.Grybauskaitės ir E.Pašilio

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje Seimo narys Petras Gražulis yra kaltinamas piktnaudžiavimu, kai padėjo tvarkyti bendrovės „Judex“ problemas, kai šios bendrovės produkcijoje buvo aptikta listerijos bakterijų. Pats politikas žurnalistams sakė dėl nieko nesigailintis ir bylą vadino politine, o tai, kad nepripažįsta kaltės, pakartojo ir teismo salėje.

„Mes akivaizdžiai matome, kad jeigu ne prezidentė Dalia Grybauskaitė, šitos bylos nebūtų. Ji sukūrė šitą bylą su Evaldu Pašiliu (tuometiniu generaliniu prokuroru – 15min) ir mes akivaizdžiai matome, kad tų politinių bylų dabar mažėja, kai nebėra D.Grybauskaitės“, – prieš posėdį tvirtino parlamentaras.

Taip pat jis pripažino skambinęs ir padėjęs bendrovei „Judex“ tvarkyti problemas, tačiau teigė, kad tai buvo „tiesioginis Seimo nario darbas“.

„Aš tūkstantį kartų skambinau ir dabar skambinėju. Žmonės į mane kreipiasi. Jeigu aš to nebūčiau daręs, manęs žmonės nerinktų Seimo nariu“, – aiškino P.Gražulis.

Politikas pabrėžė niekada bendrovei neprašęs daryti jokių nuolaidų ar išimčių.

„Aš visiškai nesigailiu, nes aš tikrai neprašiau nė vieno sprendimo, kad priimtų neteisėtą viena ar kita institucija“, – teigė jis.

Prasidėjus bylos nagrinėjimui prokuroras Rolandas Stankevičius perskaitė esmines kaltinamojo akto dalis, kuriose konkrečiai nurodomi epizodai, dėl kurių P.Gražulis yra kaltinamas pažeidęs tiek šalies įstatymus, tiek Konstituciją, Seimo statusą ir Politikų elgesio kodeksą.

Vardindamas konkrečias datas ir laiką, prokuroras nurodė, kaip P.Gražulis atstovavo šaldyto maisto produkcija užsiimančios bendrovės „Judex“ interesams, kreipdamasis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, tuometinį jos vadovą Joną Milių ir kitus darbuotojus.

Anot prokuroro, P.Gražulis VMVT specialistų prašė, kad bendrovei būtų išduodamas sertifikatas, nepaisant laboratorinių patikrinimų rezultatų, konsultavosi su juo ir derino galimybes bendrovei nepatirti nuostolių.

Kaltinamajame akte taip pat nurodoma, kad P.Gražulis taip pat kartu su „Judex“ darbuotoja Patricija Pachomovaite vyko į Karaliaučiaus sritį, kur susitiko su šios srities Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovu Andrejumi Ivanovu ir toliau atstovavo „Judex“ interesams.

Prokuroro teigimu, parlamentaras P.Pachomovaitei taip pat nurodė į Karaliaučiaus sritį nusivežti pinigų ir paprašyti A.Ivanovo, kad šis ją supažindintų su laboratorijos, tikrinusios šaldytus maisto produktus, vadovu.

R.Stankevičius pabrėžė, kad už tai P.Gražulis gavo asmeninės naudos – neatlygintinai naudojosi bendrovės automobiliu „Lexus“, bendrovės kuro kortelėmis, gavo grynųjų pinigų ir už įmonės pinigus pirktus kelių skrydžių bilietus.

Pasak jo, P.Gražulis, būdamas aukščiausios valdžios atstovu, pažeidė bent kelis Konstitucijos, Seimo statuto ir kitų įstatymų straipsnius, sulaužė Seimo nario priesaiką, sumenkino užimamų pareigų prestižą, institucijos autoritetą.

Vėliau prokuroras žurnalistams dar kartą pabrėžė manantis, kad atstovaudamas bendrovei politikas naudojosi savo, kaip Seimo nario, autoritetu.

„Manau, kad jis buvo priimtas ir atstovavo bendrovei „Judex“ valstybinėse institucijose būtent kaip Seimo narys, dėl jį priėmė. Yra byloje parodymų, kad jį priėmė kaip Seimo narį, kuris atstovavo savo rinkėjams“, – žurnalistams sakė valstybės kaltintojas.

Pats politikas teisme dar kartą patvirtino savo kaltės nepripažįstantis ir proceso pradžioje atsisakė duoti parodymus, tai jis padarys vėlesnėje nagrinėjimo stadijoje.

„Suprantu, naujų kaltinimų nėra. Kaltas nesijaučiu, nes jokios absoliučiai naudos negavau“, – pasisakė jis.

Ši baudžiamoji byla teismui buvo perduota gegužės pradžioje.

Pasak prokuratūros, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad P. Gražulis nuo 2015 metų gegužės iki 2017 metų vasario iš vienos privačios bendrovės galimai siekė gauti ir gaudavo turtinę naudą veikdamas šios bendrovės interesais bei neleistinai kišdamasis į kitų valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą. Taip pat jis siūlė Rusijos pareigūnams duoti pinigų, prašydamas neteisėtai veikti nurodytos bendrovės interesais.

„Prokuroro vertinimu, tokiais veiksmais Seimo narys sistemingai, ilgą laiką naudojosi savo, kaip aukščiausios valdžios atstovo, statusu ir įtaka, menkino užimamų pareigų prestižą, Lietuvos Respublikos Seimo bei Seimo narių autoritetą, pažeidė Konstitucijoje įtvirtintus principus ir taip sulaužė Seimo nario priesaiką ir dėl to valstybė patyrė didelę neturtinę žalą“, – teigiama tąkart išplatintame prokuratūros pranešime.

Į Rusiją eksportuojamoje „Judex“ šaldyto maisto produkcijoje Rusijos pareigūnai 2015 metais aptiko listerijos bakterijų.

Anksčiau skelbta, kad Seimo narys padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ su tuo susijusias problemas: ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas.

P.Gražulis veikė bendrovės „Judex“ tuometinio generalinio direktoriaus Rimanto Kičo ir bendrovės komercijos direktorės Patricijos Pachomovaitės prašymu. Pastaroji dirbo ir jo padėjėja Seime.

Anot teisėsaugos, veikdamas bendrovės interesais, P.Gražulis, būdamas Seimo nariu, iš bendrovės galimai gavo turtinę naudą: bendrovės lėšas, neatlygintinai naudojosi bendrovės automobiliu, kuro kortelėmis, už bendrovės lėšas nupirktais skrydžių bilietais.

2016 metais P.Gražulis atsisakė duoti parodymus kaip specialusis liudytojas, todėl generalinis prokuroras kreipėsi į Seimą leidimo patraukti parlamentarą baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Su tokiu prašymu tuometinis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis į Seimą kreipėsi 2019 metų birželio 4 dieną, tačiau šį prašymą Seimas atmetė. Išnaudojus visas turimas tyrimo galimybes, 2019 metų rudenį ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Praėjusių metų gruodžio 3 dieną generalinis prokuroras pakartotinai kreipėsi į Seimą dėl P.Gražulio teisinės neliečiamybės panaikinimo ir Seimas leido patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn. Panaikinus Seimo nario teisinę neliečiamybę, minėtas ikiteisminis tyrimas buvo atnaujintas.

P.Gražuliui buvo pareikštas įtarimas dėl piktnaudžiavimo. Atlikus visus įmanomus procesinius veiksmus ir įvertinus ikiteisminio tyrimo metu surinktus dokumentus, buvo surašytas kaltinamasis aktas ir byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Baudžiamąją bylą sudaro 44 tomai dokumentų.

2016 metais pradėtą ikiteisminį tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Centrinės tyrimų valdybos pareigūnai, tyrimą organizavo ir kontroliavo Generalinės prokuratūros prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas