Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakruojo verslininkai atlyginimus mokėjo vokeliuose

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad vienoje iš Pakruojo rajono individualių įmonių pagal gautą pasitikėjimo telefonu 1882 pranešimą atliktas operatyvus patikrinimas dėl galimų atlyginimo mokėjimo pažeidimų bei dokumentų klastojimo.
Neteisėtai mokamas atlyginimas
Neteisėtai mokamas atlyginimas / FNTT nuotr.

Kad pateikta informacija yra tiksli ir patikrinimas gali būti rezultatyvus, rodė pirmieji ženklai: prieš lapkričio pirmųjų dienų laisvadienius, vėlų vakarą, prie minėtos įmonės buhalterijos būriavosi žmonės. Šiaulių AVMI tarnautojams įėjus į buhalteriją, kaip tik tuo metu įmonės darbuotojams buvo mokami atlyginimai.

Patikrinimo metu ant darbo stalo buvo rastas oficialus atlyginimų išmokėjimo žiniaraštis, pagal kurį visi darbuotojai gauna tik minimalią mėnesinę algą, ir plonas mokyklinis sąsiuvinis su užrašu „Juodraštis“. Jame – šių metų devynių mėnesių „juodoji buhalterija“. Sąsiuvinyje nurodytos visų darbuotojų pavardės, kiekvienos dienos ir viso mėnesio darbo užmokestis bei nurodytos pinigų sumos, išmokėtos įmonės darbuotojams.

„Juodraštyje“ vien už 2008 metų rugsėjo mėnesį yra apskaičiuota beveik 32 tūkstančių litų suma, kai pagal pateiktą to laikotarpio darbo užmokesčio žiniaraštį išmokama suma mažesnė: vos per 26 tūkstančius litų. Skirtumas tarp to mėnesio oficialios ir neoficialios algos – 5 tūkst. 680 litai.

Patikrinimą atlikę tarnautojai suskaičiavo, kad šiemet per devynis mėnesius įmonė savo darbuotojams išmokėjo 59 tūkst. 374 litus neapskaityto darbo užmokesčio, nuo kurio nebuvo skaičiuotas į biudžetą nei gyventojų pajamų mokestis, nei įmokos socialiniam draudimui.

Pinigus mokėjusi darbuotoja raštu pripažino, kad sąsiuvinyje yra apskaičiuota tikroji darbuotojams išmokama alga.

Medžiaga apie šią įmonę bus perduota Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos Šiaulių apskrities skyriui. Minėtoji įmonė jau ne pirmą kartą buvo tikrinta. Prieš daugiau negu metus dėl analogiškos situacijos jai jau buvo paskaičiuota beveik 8 tūkstančių litų – mokesčių, delspinigių ir baudų – suma.

„Įmonės vadovai išvadų nepadarė. Nors verslininkai nebelinkę išsisukinėti, jie pripažįsta elgęsi netinkamai, rašytiniuose paaiškinimuose neneigia, dalį atlyginimo išmokantys pagal oficialų darbo užmokesčio žiniaraštį, o likusią sumą išmokantys neoficialiai, t. y. neįtraukdami į įmonės buhalterinės apskaitos dokumentus, jie privalo atsisakyti ydingos praktikos, – tvirtina Šiaulių AVMI viršininkas Evaldas Vaineikis. – Norint išgyvendinti „vokelius“ reikia bendrų pastangų: nepritarimą šešėliniam verslui turi pademonstruoti visa visuomenė, ir darbuotojai, ir darbdaviai. Šešėlis ekonomikoje – ne išeitis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai