Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
13:58 /14:56

Panevėžio meras nuteistas, turės trauktis iš pareigų

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį Panevėžio merą Rytį Mykolą Račkauską pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo ir uždraudė jam eiti renkamas ar skiriamas pareigas trejus metus.
Rytis Mykolas Račkauskas
Rytis Mykolas Račkauskas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Tai šiek tiek trumpesnis ribojimas už žemesnės instancijos skirtąjį, kuriuo politikui teisė dirbti valstybės tarnyboje buvo atimta penkeriems metams, BNS nurodė Apeliacinio teismo atstovė Venta Valčackienė.

Panevėžio merui skirta bauda taip pat sumažinta nuo 30 tūkst. eurų iki 15 tūkst. eurų.

Šis teismo sprendimas įsigalioja po jo paskelbimo, tad tai reiškia, jog politikas turės pasitraukti iš Panevėžio mero pareigų.

„Visų pirma norėčiau pabrėžti tai, kad šiandieninio teismo sprendimo nesuprantu ir nematau tokio verdikto pagrįstumo, nes pusseptintų metų trukęs procesas tik sustiprino mano įsitikinimą dėl politinio šios istorijos pamušalo.

Deja, dėl mūsų teisinės sistemos imuniteto politinei konjunktūrai stokos. Žinoma, sprendimas bus skundžiamas, tačiau bus vykdomas i netrukus Vyriausiajai rinkimų komisijai priėmus sprendimą nutrūks mano kaip mero įgaliojimai.

Savo darbą baigsiu pakelta galva, Panevėžiui veržliai atsinaujinant, vienas po kito gaunant apdovanojimus už išskirtinius, ne tik miesto, bet ir Lietuvos veidą keičiančius projektus. Noriu padėkoti bendražygiams, bendradarbiams ir visiems panevėžiečiams už palaikymą, už devynis su puse metų trukusį ir miestą į priekį vedusį bendrą darbą.

Na, o savivaldybėje lieka stipri ir kompetentinga politinio komiteto „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ komanda, todėl esu tikras, kad darbai bus tęsiami, o rezultatai ir toliau džiugins kiekvieną“, – 15min teigė Rytis Mykolas Račkauskas.

Meras pažymėjo, kad miesto taryboje lieka jo vadovaujamas politinis komitetas „Atsinaujinančiam Panevėžiui“, todėl meras esantis tikras, kad darbai „bus tęsiami, o rezultatai ir toliau džiugins kiekvieną“.

Patikslinus savivaldybei padarytos turtinės žalos dydį, Apeliacinio teismo nuosprendžiu iš R.M.Račkausko taip pat konfiskuojama kiek mažesnė – 4,6 tūkst. eurų suma. Prieš tai ši suma siekė 5,4 tūkst. eurų.

Tuo metu buvusiai jo patarėjai Gintarei Maskoliūnienei skirta bauda sumažinta nuo 25 tūkst. eurų iki 12,5 tūkst. eurų, o vietoje penkerių metų taip pat skirtas minimalus trejų metų draudimas eiti pareigas valstybės tarnyboje.

Anot Apeliacinio teismo, bausmės R.M.Račkauskui ir G.Maskoliūnienei sumažintos atsižvelgus į tai, kad jų nusikalstami veiksmai baigti daugiau nei prieš šešerius metus, per šį laikotarpį nuteistieji daugiau nenusikalto ir jiems nebuvo priimti kiti apkaltinamieji nuosprendžiai.

Pakartotinai išnagrinėjusi bylą ir atlikusi įrodymų tyrimą, teisėjų kolegija nustatė, kad R.M.Račkauskas ir G.Maskoliūnienė piktnaudžiavo tarnyba siekdami asmeninės naudos Panevėžio merui.

„Mero pareigas einančiam R.M.Račkauskui ir jam atstovaujančiai G.Maskoliūnienei ignoruojant įstatymų reikalavimus, be kita ko, itin svarbioje ir jautrioje viešųjų pirkimų srityje, buvo pakirstas pasitikėjimas Panevėžio miesto savivaldybe, sumenkintas jos prestižas ir reputacija, diskredituotas Panevėžio miesto savivaldybės mero vardas ir tai vertintina kaip didelė neturtinė žala“, – konstatavo Apeliacinis teismas.

VRK rinksis į posėdį

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pranešime spaudai informavo, dar laukiantys Lietuvos apeliacinio teismo sprendimo. Kai tik jį gaus, komisija rinksis į posėdį ir jo metu priims sprendimą dėl mero įgaliojimų nutrūkimo nesuėjus terminui.

Rinkimų kodeksas numato, kad viena iš priežasčių, kai mero įgaliojimai nutrūksta nesuėjus terminui atsiranda, jei jam įsiteisėja apkaltinamasis nuosprendis. Skaičiuojant nuo šios datos VRK per 15 dienų turi priimti sprendimą dėl mero įgaliojimų nutrūkimo nesuėjus terminui.

Šiuo sprendimu pripažįstama, kad meras netenka mandato ir atsiranda pagrindas skelbti pirmalaikius mero rinkimus.

Pirmalaikių mero rinkimų datą ne vėliau kaip per 30 dienų nuo dienos, kurią atsirado pagrindas rengti šiuos rinkimus, nustato Seimas, kadangi pirmalaikiai mero rinkimai skelbiami Seimo nutarimu.

Pirmalaikius mero rinkimus VRK turės surengti ne vėliau kaip per 6 mėnesius.

Piktnaudžiavo tarnybine padėtim

R.M.Račkauskas ir G.Maskoliūnienė Šiaulių apygardos teismo dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi pripažinti kaltais 2022-aisiais.

Pirmosios instancijos teismas tuomet nustatė, kad Panevėžio meras per G.Maskoliūnienę davė neteisėtus nurodymus savivaldybės tarnautojams, taip siekdamas, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su verslininku Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

Apeliacinis teismas pernai sausį kaltinamuosius išteisino konstatavęs, kad pirmoji instancija R.M.Račkausko ir G.Maskoliūnienės veiksmus neteisingai įvertino kaip nusikalstamus ir nepagrįstai priėmė apkaltinamąjį nuosprendį.

Prokuratūrai nuosprendį apskundus, pernai gruodį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas gražino bylą nagrinėti Apeliaciniam teismui, nustatęs, kad kaltinime nurodytos aplinkybės pasitvirtino, tačiau apeliacinės instancijos teismas konstatavo, jog mero ir jo patarėjos veiksmais nebuvo padaryta didelė žala valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento