Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 16 /10:22

Panevėžį po lentpjūvės gaisro užgulė dūmai: gyventojams išsiųsti įspėjimai

Pirmadienį 05.40 val. Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112 gautas pranešimas apie tai, kad Panevėžio m., Lentpjūvių g., dega lentpjūvė. Gaisro gesinti sulėkė gausios ugniagesių pajėgos, gyventojams išsiųsti įspėjimai apie oro taršą.

Į įvykio vietą išsiųstos Panevėžio APGV priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos (informacija apie įvykį perduota Panevėžio apskrities greitosios medicinos pagalbos stočiai).

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Gaisro vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Gaisro vietoje

Kaip sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė, gaisro gesinimui pasitelktos gausios ugniagesių pajėgos.

„Įvykyje dirba ugniagesiai, atvykę šešiomis automobilinėmis cisternomis ir automobilinėmis kopėčiomis. Įkurtas darbų koordinavimo štabas. Atvykus ugniagesiams gamybinių patalpų viduje degė medžiagos. Gaisras kilo lentpjūvės džiovykloje, dviejų aukštų mūriniame pastate“, – sakė PAGD atstovė.

PAGD atstovės teigimu, apie gaisrą pranešęs žmogus pats buvo lentpjūvės viduje, negalėjo iš jos ištrūkti. Jam išeiti padėjo ugniagesiai. Pasak jos, pirmosioms pajėgoms atvykus į įvykio vietą, patalpos buvo stipriai uždūmintos.

„Šiuo metu gaisras gesinamas, gyventojams yra išsiųstas trumpasis perspėjimo pranešimas dėl galimai padidėjusios oro taršos, rekomenduojama laikyti uždarytus langus, nebūti ilgai lauke“, – kalbėjo E.Zdanavičienė.

„Yra įkurtas darbų koordinavimo štabas ir gaisras yra intensyviai gesinamas“, – BNS vėliau sakė ji.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Gaisro vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Gaisro vietoje

10.30 val. gaisras vis dar buvo intensyviai gesinamas, mieste tvyro dūmai. Į įvykio vietą iškviesta Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija, kuri atliks ore esančių lakiųjų organinių junginių matavimus ir nuotekų ėminius.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Gaisro vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Gaisro vietoje

Pagal pirminius oro taršos sklaidos modelius, didžiausio poveikio oro taršos zona siekia iki 0,4 km. Galima mažesnio poveikio oro taršos zona – iki 3 km nuo gaisravietės vakarų kryptimi.

Dėl gaisro „Elitėja“ lentpjūvėje dingo elektra ir aplinkui įsikūrusioms įmonėms, negali dirbti šalia esantys automobilių servisai.

Pavojus sveikatai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad gaisro dūmai gali būti pavojingi sveikatai.

Anot jų, jei gyventojai yra lauke ir mato tamsius dūmus, užuodžia specifinį kvapą, reikėtų pasitraukti į priešvėjinę pusę, kad vėjas neneštų dūmų į juos.

„Arčiau gaisro gyvenantiems gyventojams patariama neiti į lauką, likus namuose – neatidarinėti orlaidžių, langų ir durų. Jei namuose yra mechaninės vėdinimo sistemos, rekuperacija, rekomenduojame sistemas išjungti. Nepalikite lauke gyvūnų. Pasijutus prastai, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į medikus“, – rašoma NVSC panešime.

Važiuojant pro gaisro vietą, rekomenduojama sandariai uždaryti automobilių langus.

Aplinkos apsaugos departamentas šių metų vasario mėnesį atliko įmonės neplaninį patikrinimą, tačiau oro taršos viršijimų nenustatė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas