Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pareigūnai įspėja: sukčiai taikosi į „Facebook“ vartotojų duomenis

Įvairaus plauko sukčiai toliau siautėja internetinėje erdvėje. Elektroniniame pašte galima aptikti įvairiausio pobūdžio apgavikų siųstų laiškų, kurių tikslas – apgauti ir nudžiauti pinigus iš patiklių žmonių.
Sukčių siunčiamas laiškas
Sukčių siunčiamas laiškas / Virtualus patrulis/Facebook

Šįkart Policijos virtualus patrulis savo „Facebook“ profilyje praneša apie sukčius, apsimetančius „Facebook“ administracija.

Žmonės gauna laišką, kuriame nurodyti tam tikrų „Facebook“ vartotojų profilių vardai ar puslapių pavadinimai. Sukčiai laiške prašo patikrinti savo paskyrą ir patikrinti „sąskaitą faktūrą“ – atsiųstame elektroniniame laiške paspaudžiant aktyvią nuorodą.

Tekste informuojama, kad to nepadarius, „sistema“ uždarys paskyrą ir ja nebebus galima naudotis.

Vis dėlto viskas veikia kitaip. Paspaudus nuorodą joje prašoma suvesti savo „Facebook“ prisijungimo duomenis. Juos suvedus, sukčiams ši informacija tampa matoma ir anketą pasiglemžia apgavikai.

Policijos virtualus patrulis informuoja, kad „Facebook“ nesiunčia tokio tipo žinučių kuriuose nurodytas visas sąrašas profilių.

„Jeigu gausite pranešimą iš Facebook, tai bus asmeninis pranešimas, adresuotas konkrečiai Jums. Visus gautus pranešimus iš Facebook galite pasitikrinti: Nustatymai ir privatumas > Saugumas ir prisijungimas > Peržiūrėti naujausius el. laiškus iš „Facebook“, – aiškino Virtualus patrulis.

Panaši sistema veikia ir „Instagram“ platformoje. Čia sukčiai atsiunčia prašymą patvirtinti savo profilio duomenis taip juos išviliodami, o vėliau pakeičia juos, kad tikrasis anketos savininkas negalėtų prisijungti. Dažniausiai už anketos susigrąžinimą niekdariai reikalauja pinigų.

Liko ir prie senųjų metodų

15min skaitytojas atsiuntė laišką, rastą savo elektroniniame pašte, kuriame neva „Lietuvos paštas“ vyrui praneša, kad jo siunta nėra pristatyta, mat už siuntą nebuvo sumokėti muito mokesčiai.

Skaitytojo nuotr./Sukčiai prisistatė „Lietuvos pašto“ vardu
Skaitytojo nuotr./Sukčiai prisistatė „Lietuvos pašto“ vardu

Kaip mini pats skaitytojas, tuokart laukė siuntos iš Kinijos ir galėjo lengvai užkibti ant sukčių kabliuko.

Laiškas iš neva „Lietuvos pašto“ buvo atėjęs ne vienas, tačiau būdamas budrus, vyras pastebėjo, jog visi paštai skirtingi ir nei vienas nėra originalus.

Policija primena žmonėms atsakingai skaityti gaunamus laiškus ir neatskleisti savo duomenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas