Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pareigūnų nušautos moters užpulta medikė prabilo apie patirtą siaubą: šis iškvietimas galėjo būti paskutinis

Lietuvą sukrėtęs įvykis, kai policijos pareigūnas nušovė agresyvią moterį, kuri puolė jį su peiliu, užfiksuotas gruodžio 12-ą dieną Vilniaus rajone, Baraškų kaime. Čia pas sutrikusios psichikos moterį atvyko medikai, tačiau jie buvo užpulti kastuvu bei peiliu. Netrukus atskubėjo ir policijos pajėgos. Pavojų pareigūnų gyvybei ir sveikatai sukėlusi moteris buvo nušauta. Jokios kitos priemonės – derybos, dujos, elektros impulsinis prietaisas nedavė rezultato, todėl prieš moterį buvo panaudotas tarnybinis ginklas.
Jelena Ana Jaševskaja
Jelena Ana Jaševskaja / Stop kadras iš TV3 laidos „Dėmesio centre“

Apie tragiškus gruodžio 12-osios įvykius prabilo paramedikė Jelena Ana Jaševskaja. Ji savo mintimis apie iškvietimą, kuris galėjo būti paskutinis, pasidalijo TV3 laidoje „Dėmesio centre su Edmundu Jakilaičiu“.

Paramedikė laidoje pasakojo, kad jos ekipažas į iškvietimo vietą atvyko pirmas: „Pradžioje ji išbėgo iš namų, pasiklausė, pas ką atvykome. Pamelavo, kad greičiausiai pas kaimynę. Apsimetė, kad ji yra sveika, kad pagal vardą pavardę nepažįsta kvietėjo. Vėliau, pasitikslinus informaciją, durų ji mums jau neatidarė, reagavo agresyviai. Nusprendėme jos neprovokuoti, nekalbinti, net nežiūrėti“.

Mane būtų persmeigus kiaurai.

J.A.Jaševskaja pasakojo, kad medikai sėdėjo automobilyje ir laukė policijos. Tačiau netrukus teko atsitraukti, nes agresyvi moteris pasirodė su dideliu peiliu. „Mane būtų persmeigus kiaurai“, – sakė paramedikė.

Pademonstravusi peilį moteris vėl grįžo į namą, o netrukus vėl išbėgo ir čiupo kastuvą, kuriuo ėmė daužyti medikų automobilį. Policijos dar nebuvo, todėl medikams teko patiems galvoti, kaip gelbėtis, nes automobilio stiklas buvo akimirksniu iškultas.

„Išdaužus langą vairuotojas išbėgo iš automobilio, kad ji bėgtų paskui jį. Tai kelis ratus aplink automobilį bėgiojo. (...) Jis matė, kad mano langas jau yra išdužęs ir dar vienas smūgis kastuvu galbūt man būtų nunešęs pusę galvos.

Jis matė, kad mano langas jau yra išdužęs ir dar vienas smūgis kastuvu galbūt man būtų nunešęs pusę galvos.

Pasak J.A.Jaševskajos, vairuotoją besivaikiusi moteris pastebėjo, kad ir ji išlipo iš automobilio. Pribėgusi ir būdama vos per metrą ji jau taikėsi peiliu.

„Vairuotojas ją vėl nuviliojo, bet bėgdamas nukrito ant nugaros. Smūgis po smūgio su kastuvu ji nusitaikė jam tiesiai į krūtinę. Kišenėje turėjome pipirines dujas, tai tokiu atveju tikrai ne nusikaltimas, kad jas panaudojome. Vairuotojas turėjo kelias sekundes, kad atsikeltų ir skubėtų į kelią, o paslydusi moteris jau mūsų nebesivijo“, – siaubingas akimirkas prisiminė paramedikė.

Pradžioje derybos, bandymas susikalbėti, kad pacientė pati išeitų.

Pasak jos, atvažiavę policijos pareigūnai iš pradžių pradėjo derybas, bandė susikalbėti, kad pacientė pati išeitų iš namo. Buvo atvykę du ekipažai, keturi policininkai.

„Vyrai tikrai, matyti, ne pirmą kartą, dirba tikrai ne pirmą dieną. Jie taikė visas mažesnes priemones, o šūviai buvo kraštutinė priemonė, kai buvo priartėta pavojingai arti. O paskutinis lemiamas šūvis tikrai nebuvo specialiai nutaikytas į pilvą. Taikėsi į ranką. Kadangi pacientė lakstė ir į priekį, ir į šonus, matyt, tuo metu pasisuko ten, kur neturėtų“, – sakė ji.

Paramedikė stebėjosi, kad moteris nesureagavo po pirmų ją sužeidusių šūvių. Jai dar teko bandyti išgelbėti moterį nuo mirties. Paklausta, ar dar bandė suteikti pagalbą mirtinai sužeistai moteriai, ji sakė: „Mes privalome. Tačiau čia jau buvo ta kulka, kur jau „be šansų“.

Vyksta ikiteisminis tyrimas

Policija šio įvykio aplinkybių kol kas nekomentuoja. Dėl įvykio pradėtas tarnybinis patikrinimas, taip pat ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo ir galimo piktnaudžiavimo. Pasak policijos atstovų, tai yra standartiniai veiksmai po tarnybinio ginklo panaudojimo.

Sulaikant moterį pareigūnai panaudojo visas priemones – dujas, elektroimpulsinį prietaisą, tačiau moteris ir toliau kėlė grėsmę laikydama peilį ir artėdama pareigūnų link.

Tuomet vienas iš pareigūnų panaudojo tarnybinį ginklą bei moterį peršovė. Viena iš penkių kulkų buvo mirtina. Moteris mirė vietoje.

„Man asmeniškai teko bendrauti su dviem pareigūnais iš keturių, kurie dalyvavo įvykyje. Bendravau su pareigūnu, kuris buvo sužeistas peiliu, bei su pareigūnu, kuris paleido šūvius. Išklausiau kolegas, kaip jie vertina situaciją. Taip pat pažadėjau moralinį palaikymą, psichologinę, teisinę pagalbą.

Kalbant apie pareigūną, kuris panaudojo ginklą, tai jis yra labai patyręs. Dirba specializuotame padalinyje. Nuolat reaguoja į įvykius dėl grėsmės asmenų sveikatai ir gyvybei. Jis, kaip ir kiti pareigūnai, tuo metu vykdė pareigą – gelbėjo savo ir aplinkinių sveikatą ir gyvybę.

Retorinis klausimas – jei moteris būtų nudūrusi pareigūną ar mediką, kokie tuomet būtų komentarai?“ – sakė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Policijos vadovai negalėjo kalbėti apie tragiškai pasibaigusio iškvietimo aplinkybes, reakcijos laiką ir kitus dalykus, nes jiems tai uždraudė daryti tyrimą kuruojantis prokuroras.

Su šūvius atlikusiu pareigūnu bendravo ne tik policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, bet ir Vilniaus apskrities VPK viršininkas Renaldas Žekonis. Jo teigimu, po tyrimo paaiškės ir kitos detalės, tokios kaip reagavimo į iškvietimą laikas, įvykio kategorija, pranešimo turinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne