Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbtas nuosprendis sintetinių narkotikų gamintojams

Šiandien Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu psichotropinių medžiagų ir psichotropinių priemonių gaminimui skirtomis medžiagomis – prekursoriais, įrenginiais psichotropinėms medžiagoms gaminti ir laikyti, neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu bei šaudmenimis, sprogstamąja medžiaga, nedideliu narkotinių medžiagų kiekiu, neturint tikslo jų platinti. Anksčiau neteisti visi trys 35–42 metų Raseinių rajono gyventojai Robertas Peldūnas, Kęstutis Nartautas ir Naidas Juškevičius pripažinti kaltais, jiems paskirtos 7–10 metų laisvės atėmimo bausmės.
Policijos reidas Vilniaus naktiniame klube
Narkotikai (asociatyvi nuotr.) / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Teismas nustatė, kad 2017–2020 metais raseiniškis Robertas Peldūnas organizavo labai didelio kiekio psichotropinės medžiagos – metamfetamino – gamybą ir jo laikymą, į šią nusikalstamą veiką įtraukdamas du pažįstamus asmenis – Kęstutį Nartautą ir Naidą Juškevičių.

Metamfetamino gamyba buvo pradėta Raseinių rajone esančiuose ūkiniuose pastatuose, kurie priklausė Kęstučiui Nartautui Šiose patalpose kaltinamieji neteisėtai pagamino aparatus ir kitus įrenginius, kurie buvo reikalingi sintetinėms psichotropinėms medžiagoms gaminti. Nors vyrai buvo pasirūpinę būtina literatūra, kita informacija, tik po metų „eksperimentų“ jiems pavyko pagaminti narkotikus – atitinkamos formos ir turinio tabletes.

Nustatyta, kad kaltinamieji Kęstutis Nartautas ir Naidas Juškevičius, vykdydami susitarimą su Robertu Peldūnu minėtoje sodyboje pagamino ir laikė labai didelį kiekį – mažiausiai 3,8 kg pirmos kategorijos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtako – prekursoriaus, naudojamo psichotropinių medžiagų amfetamino ir metamfetamino gamybai.

Nusikaltimo metu Kęstutis Nartautas ir Naidas Juškevičius pagamino ir laikė labai didelį kiekį psichotropinių medžiagų – mažiausiai 31 kg metamfetamino, 0,08 g amfetamino ir tabletes, kurių sudėtyje yra ne mažiau kaip 22 g metamfetamino ir ne mažiau kaip 72 g MDMA ekstazio.

Kaltinamieji narkotinių medžiagų gamybai ėmėsi ypatingos konspiracijos. Nusikalstamai veikai vykdyti Robertas Peldūnas chemines medžiagas – izopropanolį, druskos rūgštį, tolueną, jodą, sieros rūgštį, acto rūgštį, natrio nitratą ir kitas skirtingu laiku pirko iš vienos bendrovės fizinių asmenų vardu, buvo sukūręs šių asmenų pašto paskyras. Apmokėjimus atlikdavo Robertas Peldūnas iš savo sąskaitos. Chemines medžiagas pristatydavo siuntų gabenimo tarnyba.

Policijos duomenų bazėse patikrinus asmenis, kurių anketiniai duomenys pateikti atitinkamai įmonei sukuriant elektroninio pašto paskyras, buvo nustatyta, kad tokie asmenys neegzistuoja. Cheminės medžiagos buvo perkamos ir kitų asmenų vardais, arba pasinaudojant kito asmens telefonu. Teismo posėdyje apklaustas vienas iš liudytojų parodė, kad pasitikėjo Robertu Peldūnu ir nieko blogo neįtardamas leido jam pasinaudoti savo telefonu ir banko sąskaita.

Kaltinamieji buvo susekti ir sulaikyti 2020 metais Raseinių mieste, tada iš jų paimtos ir psichotropinės medžiagos. Be to, atlikus kratas, policijos pareigūnai Naidui Juškevičiui priklausančiame ūkiniame pastate rado ir neteisėtai laikomą revolverį bei 5 šovinius, Kęstučio Nartauto sodyboje – 106 g neteisėtai laikomos sprogstamosios medžiagos, pas Robertą Peldūną – nedidelį kiekį – 0,15 g narkotinės medžiagos – kanapių (antžeminių dalių).

Kaltinamieji Naidas Juškevičius ir Kęstutis Nartautas per ikiteisminį tyrimą ir teisme prisipažino visiškai, Robertas Peldūnas parodymus davė tik teisme.

Teismas pažymėjo, kad kaltinamieji Naidas Juškevičius ir Kęstutis Nartautas teismui pripažino savo kaltę, padėjo atskleisti padarytą nusikaltimą, jų prisipažinimą ir nuoširdų gailėjimąsi teismas pripažino jų atsakomybę lengvinančia aplinkybe, Roberto Peldūno atsakomybę lengvinančių aplinkybių nenustatyta, visų trijų atsakomybę sunkinančia aplinkybe pripažinta tai, kad nusikalstamas veikas jie padarė bendrininkų grupe.

Už padarytas nusikalstamas veikas teismas Naidui Juškevičiui ir Kęstučiui Nartautui paskyrė bausmes – laisvės atėmimą 7 metams kiekvienam, kaltinamajam Robertui Peldūnui – laisvės atėmimą 10 metų.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito