Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 03 /14:44

Pavojingą gaisrą Kaune patyrusios „DP Acetate“ vadovai: atsigauname po šoko, tyrimą pradėjome ir patys

Sausio 2-ąją Kauno Pramonės prospekte įsikūrusios acetatinių siūlų gamintojos „DP Acetate“ įmonės teritorijoje kilo pavojingas gaisras. Trečiadienį apie įvykį prabilo ir bendrovės vadovas Martynas Ugianskis, patikinęs, kad įmonė bendradarbiaus su visomis institucijomis ir joms visapusiškai talkins tiriant vakarykščio gaisro gamykloje priežastis.
Kaune gamyklos teritorijoje po sprogimo dega keturių aukštų pastatas
Kaune gamyklos teritorijoje po sprogimo dega keturių aukštų pastatas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Kaip skelbiama įmonės per agentūrą išplatintame pranešime spaudai, „DP Acetate“ vadovai be galo dėkingi gelbėtojams.

„Noriu ypatingai padėkoti gelbėtojų tarnyboms, laiku ir tinkamai sureagavus į nelaimę vakar. Atsigauname po šoko, bendradarbiaujame su visomis institucijomis ir padarysime viską, kad nelaimės priežastys būtų kuo greičiau nustatytos. Šiandien pradėjome vidinį veiklos tyrimą, tad noriu tikėti, kad netrukus turėsime kiek daugiau atsakymų nei turime dabar“, – teigė M.Ugianskis.

Anot jo, kol kas sunku kalbėti apie gaisro priežastis, tad neatmetamos ir pačios įvairiausios versijos.

„Turimi duomenys rodo, kad suveikė automatinė priešgaisrinė sistema patalpų viduje, pradėjusi gesinti atsiradusį ugnies židinį, kuris gelbėtojų pastangų dėka buvo pilnai užgesintas“, – patikino bendrovės vadovas.

Anot jo, šiuo metu jau peržiūrimos visos bendrovės priešgaisrinės ir kitos apsaugos sistemos, vertinami ir renkami kiti duomenys, galintys turėti reikšmės tyrimui.

„Esu asmeniškai dėkingas kiekvienam padėjusiam vakar ir solidarizuojuosi su nukentėjusiais. Padarysime viską, kad nelaimės priežastys būtų nustatytos kuo greičiau ir niekada gyvenime daugiau nepasikartotų“, – pabrėžė M.Ugianskis.

Nugriaudėjo sprogimas

15min primena, kad antradienį apie 14.37 val. Kauno Pramonės pr., teritorijoje, kur veiklą vykdo daug įmonių, nugriaudėjo sprogimas ir 4 aukštų pastate kilo gaisras - degė 3 aukštai.

Pirminiais duomenimis, sprogo acetono cisternos.

Įvykio metu nukentėjo trys žmonės. Kauno apskrities policija 15min informavo, kad į gydymo įstaigą išvežti du 1994 ir 1996 metais gimę vyrai.

Kaip paaiškėjo vėliau, į gydymo įstaigą vienas nukentėjusysis buvo išvežtas dar prieš atvykstant ugniagesiams gelbėtojams (apdegė dešinę plaštaką, kaklą ir veidą, – nustatyti I ir II laipsnio nudegimai), kitas į medikus kreipėsi jau parvykęs į namus – jam skaudėjo visą kūną, vyras apdegęs veidą, nudegė plaukus ir viršutinę galvos dalį.

Trečias nukentėjusysis apie 15.30 val. atėjo į štabą ir pasisakė, kad jam bloga, nes prisiuostė nuodingų medžiagų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai gyventojus ragino vengti gaisravietės vietos ir neatidarinėtų langų.

Degė acetonas

Apie 17 val. gaisras buvo užgesintas. Jo metu sudegė apie 6,5 kub. m tirpalo, sumaišyto su acetonu, apdegė medžio celiuliozės maišytuvai, degė 3 celiuliozės talpyklos iš 8, įmontuotos pastato konstrukcijose.

Pirmame aukšte buvo 10 t celiuliozės. 3 aukšte buvo talpyklos su 30 kub. m acetono, ir 5 aukšte 52 kub. m acetono. Šios talpyklos liko nepažeistos.

Nuo karščio deformavosi pastato konstrukcijos tarp 1 ir 2 aukštų. Aprūko ir liko aplietos 3 aukštų patalpos, išdužo dalis langų. Pastatas priklauso „DP Acetate“.

Pradėti tyrimai

Aplinkos apsaugos departamentas pradėjo neplaninį „DP Acetate“ patikrinimą.

Trečiadienį tai, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą, paskelbė ir policija. Tyrimas pradėtas dėl darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo bei statinių, kur vykdoma pavojinga veikla, galimo priežiūros ir naudojimo taisyklių pažeidimo.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kaune gamyklos teritorijoje po sprogimo dega keturių aukštų pastatas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kaune gamyklos teritorijoje po sprogimo dega keturių aukštų pastatas

Baudžiamasis kodeksas numato, kad darbdavys ar jo įgaliotas asmuo, pažeidęs Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatyme ar kituose teisės aktuose nustatytus darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus, jeigu dėl to įvyko sunkus ar mirtinas nelaimingas atsitikimas darbe arba atsirado kitokių sunkių padarinių, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Šiame straipsnyje numatyta veika yra nusikalstama tik tais atvejais, kai ji padaryta dėl neatsargumo, už šiame straipsnyje numatytą veiką atsako ir juridinis asmuo.

Už antrą minėtą nusikalstamą veiką gali būti baudžiama bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Pagrindinė „DP Acetate“ veikla – dirbtinio pluošto siūlų gamyba iš acetilceliuliozės pluošto tirpinant jį acetone ir vėliau įrengimais filtruojant ir formuojant siūlus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas