Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 27 /09 28 01:31

Ralio šventė Utenoje virto tragedija: į žiūrovų minią rėžėsi automobilis – vienas žmogus žuvo, keliolika sužeista

Penktadienį Utenoje prasidėjusios „Samsonas Rally Utena“ varžybos pažymėtos skaudžiu įvykiu. Į žiūrovų minią rėžėsi sportinis automobilis. Pirminiais duomenimis, bent vienas žmogus žuvo, dar keliolika sužeistų. Ralio varžybos sustabdytos.

Incidentas įvyko miesto greičio ruože. Avariją patyrė 75 numeriu pažymėto Latvijos ekipažas – Kristapas Telle ir Kasparas Grīva, važiavę „Ford Focus“ sportiniu automobiliu. Ekipažas Rašytojų gatvėje nesuvaldė automobilio posūkyje ir rėžėsi į žiūrovus.

VIDEO: Avarijos momentas „Samsonas Rally Utena“ varžybose

Viename redakciją pasiekusiame vaizdo įraše matyti, kaip automobilis dideliu greičiu lekia į posūkį ir tolumoje kažkas įvyksta. Ralį stebėję žiūrovai griebiasi už galvų ir prisidengia burnas.

15min.lt nuotr./Įvykio vietoje
15min.lt nuotr./Įvykio vietoje

Kitame vaizdo įraše užfiksuotos akimirkos jau po avarijos. Žiūrovai reiškia emocijas, siaubą, aplinkui chaosas, Žmonės kalba, kad medikai kažką gaivina, kad bus čia reikalų, kaukia sirenos ir žybsi policijos bei medikų automobilių šviesos.

Vaizdo įraše užfiksuotos siaubo akimirkos, kai posūkio neįveikęs sportinis automobilis lekia tiesiai į žiūrovus. Žmonės aplink rėkia iš siaubo, klykia, keikiasi, verkia.

Dar kitame vaizdo įraše užfiksuotos siaubo akimirkos, kai posūkio neįveikęs sportinis automobilis lekia tiesiai į žiūrovus. Žmonės aplink rėkia iš siaubo, klykia, keikiasi, verkia.

VIDEO: Per ralį Utenoje lenktyninis automobilis rėžėsi į žmones
VIDEO: Tragedija pasibaigusi avarija per „Samsonas Rally Utena“ varžybas

Liudininkė: nukentėjusių galėjo būti apie 20

Į 15min redakciją kreipėsi ir ralyje buvusi moteris, kuri pasakojo, kad aplinkui buvo itin didelis chaosas.

„Mes važiavome po ralio namo ir pamatėme, kaip į greičio ruožą lekia greitosios, ugniagesiai, policija. Iš tos panikos patys pradėjom bėgti link įvykio vietos. Žiūrėjom į „Facebook“ grupes, kur žmonės kėlė video, kaip ralio mašina tiesiog įskrido į visus žiūrovus.

Nubėgę į įvykio vietą matėme tiesiog daug, be galo daug chaoso. Iš specialiųjų tarnybų girdėjome, jog yra mirusių ir daug nukentėjusių žmonių“, – redakcijai siųstame laiške rašė skaitytoja.

Pasak jos, nukentėjusiųjų galėjo būti apie 20.

„Dauguma sakė, jog apie 20 nukentėjusių. Policijos pareigūnai paprašė žmonių pasišalinti iš įvykio vietos, bet dar matėme, kad gaivina kažką, ar tai mergaitę, ar tai berniuką, tiksliai negaliu pasakyti.

Išėję iš ten matėme, jog greitosios nebespėjo važiuoti iš įvykio vietos į ligoninę. Pagal greitųjų automobilių skaičių, galiu pasakyti, jog 20 nukentėjusių žmonių tikrai galėjo būti“, – tikino ji.

Liudininkas: tai organizatorių klaida

Kitas avarijos liudininkas, taip pat buvęs trasoje ralio metu, redakcijai siųstame laiške rašė, kad nelaimė kilo dėl organizatorių kaltės.

„Esu liudininkas to, kas vyko „Samsonas Rally Utena“ tragedijos metu, manau, vairuotojas su šturmanu nėra kaltas, kad rėžėsi į minią žmonių, čia butu organizatorių klaida, kad numuštų rulonų nepastatė atgal į vietą“, – tikino skaitytojas.

Pasak jo, ant apsauginių šieno rulonų net nebuvo aiškiai ir gerai matomai paženklintos rodyklės, kad staigus posūkis į kairę.

„Rodyklės buvo atspausdintos tiesiog ant balto popieriaus lapo ir priklijuotos. Be atšvaitų. Kitos ralio dalyvių mašinos tuos rulonus tiesiogine žodžio prasme numušė ir niekas jų neatstatė atgal į vietą. Todėl ir latvių ekipažas rėžėsi į minią žmonių – nes nematė žymėjimo, kad ten posūkis“, – rašė jis.

Skaitytojas prisegė ir vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip tie rulonai dar prieš avariją buvo numušti.

VIDEO: Momentas ralyje, kuomet automobilis numuša apsauginius šieno rulonus

Apsivertė ant stogo

Įvykio vietoje buvęs 15min žurnalistas Tomas Markelevičius užfiksavo avariją patyrusį automobilį, kuris buvo apsivertęs ant stogo šalia trasos. Posūkyje automobilis ne pasuko į kairę, o nulėkė tiesiai, kur stovėjo žiūrovai. Šalia apsivertusio automobilio buvo matyti ir lavonmaišis, į kurį dedami žuvusiųjų kūnai.

Dėl šio įvykio varžybos buvo sustabdytos. Renginio organizatoriai kol kas nedetalizuoja, kiek žmonių nukentėjo ir kokio rimtumo traumas patyrė.

„Miesto greičio ruožo metu įvyko avarija. Įvykio aplinkybės yra tikslinamos. Informacijai paaiškėjus, bus išleistas pranešimas spaudai“, – teigė „Samsonas Rally Utena“ organizatoriai.

15min nuotr./Utenos ligoninė
15min nuotr./Utenos ligoninė

Penktadienio vakarą prie Utenos ligoninės – gausu medikų ir policijos automobilių. Po avarijos gelbėti nukentėjusiuosius medikai skubėjo ne tik iš Utenos, bet ir aplinkinių miestų – Molėtų, Zarasų, Ukmergės.

„21:47 valandą, ketvirtame greičio ruože ekipažas dėl neprognozuojamų priežasčių išlėkė iš trasos bei sužalojo 9 žmonių. Apgailestaudami pranešame, kad vienas žmogus patyrė mirtinus sužalojimus įvykio vietoje. Visiems kitiems asmenimis suteikiama būtina medicininė pagalba.

Sporto komisarų kolegijos sprendimu ralio varžybos yra sustabdytos. Lietuvos automobilių sporto federacija tęsia šio įvykio tyrimą. Paaiškėjus naujiems faktams informuosime visuomenę.

Visa ralio bendruomenė, ralio organizatoriai reiškia gilią užuojautą nukentėjusiems ir jų artimiesiems šio tragiško įvykio metu. Nukentėjusiems linkime kuo greičiau pasveikti ir gedime su mirusio artimaisiais“, – paskelbė „Samsonas Rally Utena“ varžybų organizatoriai (kalba netaisyta, – red. past.).

Utenos apskrities VPK Komunikacijos skyrius penktadienio vakarą teigė, kad incidento metu žuvo mažiausiai vienas žmogus, pranešta apie 12 sužeistų asmenų.

15min žiniomis, pirminis pranešimas, kurio sulaukė policija, buvo tai, jog Utenoje automobilis įvažiavo į minią, apie 20 žmonių sužalota, gali būti prispaustų.

VIDEO: Avarijos momentas „Samsonas Rally Utena“ varžybose

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Situacijų koordinavimo skyriaus atstovas 15min teigė, kad prispaustų nukentėjusiųjų vaduoti ugniagesiams gelbėtojams nereikėjo – vietoje dirba medikai ir policijos pareigūnai.

Po šio incidento ralio varžybos nutrauktos ir šeštadienį nebebus tęsiamos.

Tapote šio įvykio liudininkais? Pastebėjimus, nuotraukas ar filmuotą medžiagą prašome siųsti 15min@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas