Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pernai Lietuvos muitinė konfiskavo rekordinį kiekį narkotikų, daugėjo cigarečių ir grynųjų pinigų sulaikymų, dėl korupcijos sulaikyti ir 58 muitininkai

Muitinės departamentas, apibendrindamas praėjusių metų darbo rezultatus informuoja, kad 2012 metai Lietuvos muitinei buvo ypatingi rekordiniu sulaikytų narkotinių medžiagų kiekiu, dažnėjančiais cigarečių ir grynųjų pinigų sulaikymais, griežtesne kuro gabenimo kontrole ir aktyvia kova su piktnaudžiavimu tarnyba.
Sulaikytas kontrabandininkų autobusas „PAZ 672“
Sulaikytas kontrabandininkų autobusas „PAZ 672“ / Muitinės nuotr.

Kaip rašoma pranešime, pernai Lietuvos muitinės pareigūnai, preliminariais duomenimis, sulaikė apie 20 mln. litų vertės narkotinių medžiagų. Muitininkai konfiskavo 460 kilogramus tokių medžiagų – 4 kartus daugiau nei per 2011 metus (98 kg). Didžiausią narkotikų gabenimo atvejį muitinės istorijoje pareigūnai atskleidė spalio mėn. Medininkų pasienio poste. 412 kilogramų svorio, 17 mln. litų vertės hašišo krovinį muitininkai aptiko iš Ispanijos į Rusiją persikus gabenusiame vilkike.

Praėjusių metų birželio mėn. Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai demaskavo Vilniaus krašte veikusią narkotikų kontrabandininkų grupuotę. 2011 – 2012 metais vykusio tyrimo metu buvo sulaikyti 5 asmenys, konfiskuota apie 90 kilogramų įvairių narkotinių medžiagų (kokaino, amfetamino, marihuanos, hašišo).

Muitinės pareigūnai vis dažniau sulaiko narkotinių medžiagų, kurias bandoma siųsti pašto siuntomis. Sulaikomos narkotinės medžiagos dažniausiai siunčiamos iš Kinijos, Indijos ir Didžiosios Britanijos, nurodant, kad tai įvairūs cheminiai preparatai, trąšos, dažai ir pan. Lietuvos muitinėje 2012 metais buvo pradėta 70 ikiteisminių tyrimų dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandos (2011 m. tokių tyrimų pradėta 61).

Muitinės nuotr./Kontrabandinės cigaretės
Muitinės nuotr./Kontrabandinės cigaretės

Visgi didžiausią sulaikytų prekių dalį sudaro kontrabandos būdu gabenti tabako gaminiai. Muitinės pareigūnai praėjusiais metais sulaikė 168 mln. vienetų cigarečių, įvertintų beveik 60 mln. litų. Lyginant su 2011 m., nelegaliai gabentų cigarečių sulaikyta 1,5 karto daugiau (2011 m. buvo sulaikyta 112 mln. vnt. cigarečių ir 70 tonų tabako žaliavos). Vidutiniškai kasdien muitinės pareigūnai atkleidžia 11 nelegalių cigarečių gabenimo atvejų, vidutinė prekių vertė vieno sulaikymo metu – 15 tūkst. litų.

Lietuvos muitinė, stiprindama kovą su pinigų plovimu ir kitokia neteisėta veikla, susijusia su atsiskaitymais grynaisiais pinigais, atlieka į šalį įvežamų ir iš jos išvežamų grynųjų pinigų kontrolę. Praėjusiais metais, lyginant su 2011 m., sulaikytų grynųjų pinigų suma išaugo 8,5 karto: 2012 m. įvairia valiuta sulaikytų grynųjų pinigų suma - daugiau kaip 2,6 mln. litų (2011 m. – 310 tūkst. litų).

Ypatingą dėmesį muitinės pareigūnai pernai skyrė iš trečiųjų šalių įvežamų naftos produktų kontrolei. Praėjusių metų sausį pradėję naudoti mobilią kuro kiekio matavimo įrangą, kuria atlieka lengvųjų automobilių kuro bakuose gabenamų degalų tikrinimus, muitininkai nustatė 260 kuro gabenimo pažeidimų. Už neteisingai deklaruotus ar nestandartiniuose kuro bakuose gabentus degalus muitinės pareigūnai apskaičiavo 110 tūkst. litų privalomų sumokėti mokesčių. Tikrindami, ar teisingai deklaruotas kuro kiekis, muitininkai degalų bakuose dažnai aptinka ir ten paslėptas nelegaliai gabenamas cigaretes.

Taikydami kontrolės priemones krovininių transporto priemonių bakuose gabenamam kurui, muitinės pareigūnai nustatė daugiau kaip 7 tūkst. kuro gabenimo pažeidimų ir, apskaičiavę mokėtinus mokesčius, surinko 1,2 mln. litų, iš jų akcizo – 700 tūkst. litų.

2012 m. prioritetine Lietuvos muitinės veiklos sritimi buvo aktyvi kova su pareigūnų piktnaudžiavimu tarnyba. Įgyvendindama korupcijos kontrolės ir prevencijos priemones, muitinė savo iniciatyva ir bendradarbiaudama su kitomis teisėsaugos institucijomis atskleidė 12 korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos atvejų, įtarimai dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų pareikšti 58 muitinės pareigūnams.

Išskirtiniai 2012 metai buvo ir mokesčių surinkimo srityje. Pernai Lietuvos muitinė už importuojamas prekes apskaičiavo daugiausia mokesčių nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą. 2012 metais muitinė į valstybės biudžetą surinko 2 mlrd. 457 mln. litų muitų, akcizų bei PVM, t. y. 203 mln. Lt, arba 9 proc. daugiau nei buvo surinkta per 2011 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas