Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Perspėja dėl suaktyvėjusių sukčių – paspaudus aktyvią nuorodą, netenkama pinigų

Lietuvos paštas informuoja klientus, kad šį savaitgalį pastebėta situacija, kuomet įmonės vardu siunčiamos trumposios žinutės, kuriose informuojama apie neva sulaikytą siuntą ir reikalingą atnaujinti informaciją. Žinutėje pateikiama aktyvi nuoroda, kurią kviečiama paspausti. Lietuvos paštas įspėja, kad šios žinutės – apgaulė. Policijos suvestinės mirga nuo panašių įvykių – žmonės neteko pinigų.
Lietuvos pašto vardu siunčiamas apgaulingas pranešimas
Lietuvos pašto vardu siunčiamas apgaulingas pranešimas / Lietuvos pašto nuotr.

„Primename klientams, gavus įtartiną žinutę ar laišką, jokiu būdu nespausti turinyje esančių nuorodų. Pastaruoju metu matome suaktyvėjusį apgaulingo turinio siuntimą. Todėl raginame klientus būti itin atidžius, kad nenukentėtų nuo sukčių. Savo ruožtu visuomet perduodame tokią informaciją atsakingoms institucijoms“, – šeštadienį išplatintame pranešime spaudai teigia Lietuvos pašto komunikacijos departamento vadovė Ugnė Bartašiūtė.

Bendrovė primena, kad visą informaciją apie savo siuntas klientai gali sekti Lietuvos pašto internetiniame puslapyje arba prisijungę prie savo paskyros Lietuvos pašto savitarnoje.

Gavus laišką ar žinutę, būtina visuomet patikrinti, iš kokio el. pašto ar numerio siunčiama informacija. Lietuvos pašto siunčiami laiškai iš adreso, kuris baigiasi post.lt, trumposios žinutės – LP_EXPRESS arba LPASTAS.

Taip pat Lietuvos paštas niekada neprašo pateikti tokių privačių duomenų kaip slaptažodžiai, asmens kodas, banko prisijungimo duomenys ar mokėjimo kortelių informacija.

Informaciją apie sukčių veiksmus Lietuvos paštas jau perdavė atsakingoms institucijoms.

Žinutės pavyzdį galima pamatyti šioje nuotraukoje.

Lietuvos pašto nuotr./Lietuvos pašto vardu siunčiamas apgaulingas pranešimas
Lietuvos pašto nuotr./Lietuvos pašto vardu siunčiamas apgaulingas pranešimas

Šeštadienį paviešintos policijos suvestinės atskleidžia, kad nukentėjusiųjų nuo tokių ar panašių kenkėjiškų aktyvių nuorodų – ne vienas.

Štai Vilniuje fiksuoti trys apgaulės atvejai.

Spalio 21 dieną apie 12 valandą Vilniaus Lakštingalų gatvėje moteris, gimusi 1996 metais, į mobiliojo ryšio telefoną gavo žinutę su klaidinančia nuoroda, kurią aktyvavus, apgaule buvo išvilioti elektroninės bankininkystės duomenys, iš sąskaitos pasisavintos piniginės lėšos.

Nuostolis – 1 797 eurai.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo.

Tą pačią dieną apie 19 valandą 30 minučių Vilniuje moteris, gimusi 1958 metais, į mobiliojo ryšio telefoną gavo žinutę su klaidinančia nuoroda, kurią aktyvavus, apgaule buvo išvilioti elektroninės bankininkystės duomenys, iš sąskaitos pasisavintos piniginės lėšos.

Nuostolis – 1 448 eurai.

Taip pat pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo.

Spalio 21 dieną apie 16 valandą 43 minutės taip nukentėjo 1970 metais gimusi vilnietė. Iš jos sukčiai nugvelbė 1 497 eurai.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo.

Nuo sukčių nukentėjo ir Klaipėdos apskrities gyventojai.

Štai spalio 22 dieną Klaipėdos miesto policijos komisariate gautas 1972 metais gimusios moters pareiškimas, kuriame nurodoma, kad spalio 21 dieną apie 20.06 valandą pareiškėja gavo neva iš banko siųstą SMS žinutę su nuoroda, kurią paspaudus, apgaulės būdu iš dviejų pareiškėjos banko sąskaitų buvo pasisavinta 2900 eurų. Pradėtas tyrimas dėl sukčiavimo.

Du žmonės nukentėjo ir Plungės rajone.

Spalio 22 dieną Plungės rajono policijos komisariate gautas pareiškimas, kuriame nurodoma, kad spalio 21 dieną apie 18.44 valandą pareiškėjas gavo neva iš banko siųstą SMS žinutę su nuoroda, kurią paspaudus, apgaulės būdu, iš dviejų pareiškėjo banko sąskaitų per kelis kartus buvo pasisavinta 1996,92 eurų.

Pradėtas tyrimas dėl sukčiavimo.

Taip pat gautas 1997 metais gimusios moters pareiškimas, kuriame nurodoma, kad spalio 21 dieną apie 17.37 valandą pareiškėja gavo neva iš banko siųstą SMS žinutę su nuoroda, kurią paspaudus, apgaulės būdu, iš pareiškėjos banko sąskaitos per kelis kartus buvo pasisavinti 3992 eurai.

Taip pat pradėtas tyrimas dėl sukčiavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas