Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pilstuko“ išgertuvės Alytuje baigėsi mirtinu kryčiu iš 2,5 metro aukščio

Kauno apygardos teismas padėjo tašką nužudymo byloje, kurioje triskart anksčiau teistas Svajūnas Motiejūnas pripažintas kaltu iš neatsargumo nužudęs savo draugą. Nusikaltimas padarytas trijulei geriant „pilstuką“ – bandymas sulaikyti išeinantį sugėrovą baigėsi jo kryčiu nuo sienelės ir mirtimi.
Rasti įkalčiai
Pilstukas/ Asociatyvi nuotr. / Elektrėnų policijos nuotr.

Remiantis bylos medžiaga, vidurinį išsilavinimą įgijęs, išsituokęs, niekur nedirbantis bei nakvynės namuose gyvenantis Svajūnas Motiejūnas kaltintas tuo, kad 2020 metų spalio 15 dieną Alytuje, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, sėdėdamas šalia nukentėjusiojo R.L. ant mūrinės sienelės, kurios aukštis iš vienos pusės – 2,4 metro, nukentėjusiajam stojantis, tyčia sugriebė jį už rankovės ir stipriai patraukė atgal.

Dėl šio veiksmo R.L. krito atbulas nuo 2,4 metrų aukščio ant asfaltuotos dangos ir patyrė sunkų kūno sužalojimą.

Dėl ilgalaikės galvos smegenų komos, bendro organizmo bei organizmo gyvybinių funkcijų išsekimo po kelių mėnesių, praleistų ligoninėje, R.L. mirė.

Tenorėjo pasodinti atgal

Iš pradžių tris kartus prieš tai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo teistas (baustas du kartus ir administracine tvarka, baudos nesumokėtos, baustumai neišnykę) S.Motiejūnas kaltintas tyčine žmogžudyste, teismas nusikalstamą veiką perkvalifikavo į gyvybės atėmimą dėl neatsargumo.

Duodamas parodymus teisme, kaltinamasis dėl jam inkriminuoto nusikaltimo padarymo kaltu neprisipažino ir paaiškino, kad tą spalio 15 dienos rytą, kaip visada, nuėjo į „Caritą“ pavalgyti. Tuo metu atlikinėjo bausmę, nes buvo nuteistas pusę metų lygtinai – ėjo atidirbti skirtas valandas.

Apie 13 valandą nuėjo prie parduotuvės. Visi trys su R.L. ir G.K. sėdėjo ant borto ir gėrė alų. Paskui visi išėjo po konteinerius rinkti butelių. Apėjo pusę miesto, pririnko butelių, kuriuos pridavė ir R.L. nupirko butelį „pilstuko“.

Prie mokyklos stadione trijulė išgėrė vieną 0,7 l talpos butelį. Paskui vėl prisirinko butelių ir kažkur apie 17.30 val. sėdėjo ant tos sienelės, kur ir įvyko nelaimingas atsitikimas, girtavo.

Tuomet R.L. neva stojosi eiti, o S.Motiejūnas tik norėjęs jį sulaikyti ir pasodinti atgal – paėmęs už rankos patempė. R.L. neva neišlaikė pusiausvyros ir nukrito ant asfalto.

Teisme kaltinamasis tikino nenorėjęs R.L. stumti, net minčių tokių neturėjo. Norėjo tik pasodinti.

Kai R.L. nukrito, kaltinamasis nuėjo apžiūrėti sugėrovo, tačiau pasidarė silpna. G.K. nubėgo kviesti greitosios, o jis tuo metu pasišalino 200 metrų atstumu. Vėliau neva sugrįžo.

S.Motiejūnas tikino, kad visą gyvenimą su auka nesipykęs. Ant tos sienelės jie sėdėjo ne pirmą kartą. Mano, kad dėl visko, kas nutiko, kaltas alkoholis: jeigu nebūtų tempęs už rankos, taip nebūtų atsitikę.

„Jeigu būčiau norėjęs jį nužudyti, būčiau ranka pastūmęs, bet to nenorėjau. Teko girdėti, kad ir anksčiau toje vietoje yra nukritę žmonės“, – teisėjus tikino kaltinamasis.

Pyko, kad pabėgo

Duodamas parodymus teisme trečiasis sugėrovas G.K. tikino, kad girdi blogai, gestų kalbos nemoka. Jis pasakojo kaltinamąjį pažįstantis keletą metų, pažinojo ir R.L.

Tą dieną jie buvo trise, gėrė „pilstuką“.

„Akis pramerkiau ir pamačiau, kaip R.L. nukrito žemyn, o kaltinamasis iš karto pabėgo“, – prisiminė liudytojas.

Jis iškvietė policiją. Kas įvyko tarp kaltinamojo ir aukos, nežino, gal jie susiginčijo. Prieš nustūmimą, kaip tikino G.K., šie neva pykosi, bet nesuprato dėl ko.

„Svajūnas blogai padarė, kad užmušė ir pabėgo. Jei būtų nepabėgęs, būtų viskas gerai“, – liudijo G.K.

Vaizdo stebėjimo kameros kivirčo tarp aukos ir kaltinamojo neužfiksavo. Šioje byloje nenustatytas ir nusikalstamos veikos padarymo motyvas ar paskatos elgtis nusikalstamai, tyčia smurtauti prieš nukentėjusįjį.

Mirė po 4 mėnesių

Po šio įvykio R.L. greitosios buvo išvežtas į ligoninę, kurioje išgulėjo beveik mėnesį – 2020 metų lapkritį perkeltas į Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių, kuriame išbuvo iki 2021 metų vasario. Paciento mirtis fiksuota vasario 24 dieną.

Teritorinė ligonių kasa ikiteisminio tyrimo metu pareiškė 13 827,65 euro civilinį ieškinį už R.L. gydymą bei 5 procentus metinių palūkanų už priteistą sumą nuo teismo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos iki visiško žalos atlyginimo. Civilinio ieškinio S.Motiejūnas teisme nepripažino.

Ligonių kasa ikiteisminio tyrimo metu pareiškė 13 827,65 euro civilinį ieškinį. Kaltinamasis ieškinio kažkodėl nepripažino, bet teismas šią sumą nurodė atlyginti.

Išnagrinėjęs visas bylos aplinkybes, rugsėjo 22 dieną Kauno apygardos teismas pripažino S.Motiejūną kaltu ir nuteisė laisvės atėmimu dvejiems metams.

Šiuo nuosprendžiu paskirtą bausmę subendrinus su Alytaus apylinkės teismo 2020 metų gruodžio 23 dienos nutartimi, paskirta galutinė bausmė – laisvės atėmimas dvejiems metams ir trims mėnesiams.

Pareikštą civilinį ieškinį teismas nusprendė tenkinti.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas