Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po mįslingos 15-mečio žūties Vilniuje ekspertų prašoma išsklaidyti abejonę, kad jis nuskendo blaivus

Į daugelį esminių klausimų kūno ekspertizės metu jau atsakę specialistai toliau tiria visus reikšmingus aspektus, galinčius padėti susidaryti kuo tikslesnį galutinį paveikslą apie mįslingą sostinėje ilgai ieškoto ir, kaip vėliau nustatyta, upėje nuskendusio paauglio žūtį.
Vilniaus centre iš Neries ištrauktas kūnas
Vilniaus centre iš Neries ištrauktas kūnas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Ekspertai jau atsakė į klausimus dėl tapatybės, mirties priežasties, galimų smurto žymių, o dabar metodiškai darbuojasi ir toliau, gavę pavedimą atsakyti ir į abejones dėl asmens blaivumo.

Prie nuskendusio jaunuolio mirties priežasčių bei aplinkybių tyrimo svariai prisidedantys Valstybinės teismo medicinos tarnybos specialistai, be kita ko, savaisiais metodais mėgina nustatyti, ar lemtingą naktį 15-metis nebuvo apsvaigęs.

Specialistams yra užduotas ir toks klausimas.

Tokio pobūdžio duomenų gavimas yra viena iš tebevykstančio ikiteisminio metu ekspertams pavestų užduočių – apie tai 15min informavo bylai vadovaujantis prokuroras Egidijus Motiejūnas.

„Specialistams yra užduotas ir toks klausimas“, – patvirtino Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras E.Motiejūnas.

Alkoholio pėdsakai išlieka

Paauglio palaikus tyrusiems ekspertams yra užduotas klausimas, ar jo organizme buvo likę alkoholio pėdsakų.

Turimi tyrimo duomenys rodo, kad mirtis žmogų ištiko prieš porą savaičių iki jo kūno radimo ir palaikų tyrimo pradžios, tačiau ekspertų naudojamos metodikos leidžia atskleisti, ar būdamas gyvas žmogus galėjo būti vartojęs svaigalų bei apytikriai kokį kiekį.

Pagal panašią metodiką net ir po ilgesnės pertraukos velione kūne gali būti aptinkama narkotinių medžiagų pėdsakų, tiesa, pastarojo rezonansinio įvykio kontekste nebuvo skelbiama ar aptarinėjama, jog žuvusio jaunuolio aplinkoje galėjo būti vartojami kvaišalai.

Intensyviai ieškotas dvi savaites

Kaip žinoma, prieš 8 dienas iš Neries upės Vilniaus centre buvo ištrauktas kūnas. Drabužiai iki kiti bylos duomenys atitiko, todėl teisėsauga iškart įtarė, kad tai būtent ieškomas vaikinas.

Netrukus tapatybę neginčijamai patvirtino sparčiai atliktas DNR tyrimas, greitai prokuratūrą pasiekė ir informacija apie tikslią priežastį, kodėl jauną žmogų ištiko mirtis: fiksuotas uždusimas, plaučių tūrį užpildžius vandeniui.

Jautrioje byloje teisėsaugai svarbu nustatyti visus galimai reikšmingus aspektus, todėl atskirai buvo formuluojamas klausimas ir apie galimas smurto žymes ant kūno. Operatyviai gauti duomenys, kad fizinių sužalojimų nefiksuota.

Pagal įprastą teisėsaugininkų tvarką, toliau tęsiant ikiteisminį tyrimą dėl dingusio nepilnamečio, yra apklausiami liudininkai, apžiūrimos įvykių vietos, jei reikia, atliekami vadinamieji parodymų patikrinimai vietoje.

Taip pat vykstant šiai bylai buvo gauti ir peržiūrėti vaizdo įrašai, tikrinta iš visuomenės gauta informacija dėl nepilnamečio dingimo aplinkybių. Analizuojama visa medžiaga ir atliekami kiti būtini veiksmai, siekiant išsiaiškinti paauglio dingimo aplinkybes, priežastis, galimą trečiųjų asmenų atsakomybę už padarinius.

Kaip žinoma, pastarojo tyrimo metu bent kol negauta jokių objektyvių faktinių duomenų, galinčių kelti įtarimus, jog asmens mirtis buvo smurtinio pobūdžio. Tai jau patvirtino ne tik pirminė Valstybinės teismo medicinos specialisto išvada, bet ir liudytojų parodymai, kita tyrimo medžiaga, nustatytos aplinkybės.

Byla tiriama įvairiais rakursais

Iš visų tyrimo metu nustatytų aplinkybių bylos pabaigoje taip pat turi matytis, jog nėra objektyvių duomenų, kad nukentėjusysis galimai buvo sukurstytas nusižudyti (ar privestas prie savižudybės).

Ikiteisminis tyrimas gali būti nutrauktas tik konstatavus, kad nepilnamečio atžvilgiu nebuvo padaryta jokia nusikalstama veika.

Ikiteisminis tyrimas gali būti nutrauktas, jei visi jo metu gauti duomenys, taip pat ir liudininkų parodymai, ir gauta galutinė teismo medicinos specialisto išvada, bei kita bylos medžiaga leis konstatuoti, jog nepilnamečio atžvilgiu nebuvo padaryta jokia nusikalstama veika, o jo mirtis negalėjo būti susijusi su kitų asmenų neteisėto poveikio.

Bylą kuruojantis Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras E.Motiejūnas 15min minėjo, kad išsamiai surašytų išvadų iš Valstybinės teismo medicinos tarnybos tikisi sulaukti maždaug per mėnesį. O tuomet jau prokuratūros prerogatyva bus spręsti, kaip vertinti visą bylos medžiagą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento